Kültür ve Turizm Bakanlığı önerdi, Unesco’nun dünya mirası aday listesine Bursa girdi

Müjde… Hafta sonu Antalya’da tarihi kentler ödüllerinin verildiği tören sırasında Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü’den geldi:
“Unesco’nun 2014 yılı dünya mirası listesi için Türkiye’den Bursa ve Bergama’yı önerdik.”
Bu haber…
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin geçen yıl aralık ayında başlattığı çalışmaların mutlu sona ulaşmak üzere olduğu anlamına geliyor.
Çünkü…
Kısa adıyla Unesco olarak bilinen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün her yıl düzenlediği dünya mirası listesine girebilmek için özellikle tarih ve doğa kentleri arasında ciddi bir çalışma yapılıyor.
Geçen yıla kadar her ülkeden çok sayıda kent bu listeye alınabiliyordu. Fakat Unesco geçen yıl her ülkeden bir tarih, bir de doğal miras kentine listede yer verme kararı aldı.
Nitekim..
2013 yılında Unesco’nun Dünya Mirası listesinde Türkiye’den Mardin yer alacak. 2014 yılı için de Türkiye’de çoğunluğu Güneydoğu bölgesinden olmak üzere çok sayıda tarihi kent başvuru yaptı.
Bu kapsamda…
Bursa Büyükşehir Belediyesi de 2011 Aralık ayında Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu başkanlığında 10 kişilik bir ekip oluşturdu. Sanat tarihçileri, arkeologlar, mimarlar, şehir plancıları gibi uzmanlardan oluşan ve Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu başkanlığındaki ekip alan yönetim planı hazırladı.
Bunun sonucunda da Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu: Bursa adıyla hazırlanan dosyada üç proje yer aldı.
Sonra da, aday adaylığı başvurularını toplayan Kültür Bakanlığı’na bildirildi.
Üç projeden ilki, 17 çarşı ve handan oluşan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi olarak hazırlandı. Projenin içinde Ulucami ve Orhan Camii de var.
5 ayrı projeden oluşan Sultan Külliyeleri ise ikinci sırada yer aldı. Üçüncü projeyi ise 1300’lü yıllardan kalan Osmanlı Köyü Cumalıkızık oluşturdu.
İşte…
Her birinin içinde birden çok özel dosyası bulunan üç proje, çok hızlı bir süreçte hazırlanıp Kültür Bakanlığı’na teslim edildi.
Bakanlık da, yapılan onlarca başvuru arasından, 2014 yılı dünya tarihi mirası listesi için Bursa’yı aday gösterdi. Aynı yıl dünya doğa mirası listesi için de Bergama aday gösterildi.
Bu gelişme…
Unesco’nun geçen yılki kararı gereği listeye her ülkeden birer kent gireceği için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın aday gösterme kararı liste yolunda önemli bir noktaya gelindiğini gösteriyor.
O nedenle…
Şimdi Unesco’nun Bursa’nın da yer aldığı 2014 yılı dünya mirası listesini açıklaması bekleniyor.
Açıkladığı anda, Bursa turizmi açısından çok önemli bir başarı elde edilmiş olacak. Çünkü Bursa kazanacak.

Turizm için çok önemli

Dünyada, özellikle kültür turizmi kapsamında program yapanlar için Unesco’nun her yıl yayınladığı dünya mirası listesi büyük önem taşıyor. Çünkü, milyonlarca turist ziyaret edeceği kentleri bu listeye göre belirliyor.
Aynı şekilde, turizm yatırımcıları için de Unesco listesi önemli bir referans oluşturuyor.
O bakımdan, listede Bursa’nın yer alması turist ve yatırım anlamına geliyor.