Yakın zamana kadar bakıma muhtaç yaşlı konusu açıldığında akıllara huzurevleri gelirdi.
Huzurevi gerçeği yine geçerli ve gerekli.
Ama…
Dünyada bu konu bilim dalı haline geldi ve geriatri doğdu. Yani, 60 yaşın üstünde olanların hem bakımlarının yapılacağı, hem de her türlü sosyal yaşamlarının sürebileceği yaşam merkezleri fikri ortaya çıktı.
Şu anda…
Yalnızca Amerika’da gerçek anlamda bir sosyal yaşam merkezi var. Küçük çaplı bir uygulama da Japonya’da yapılıyor.
Biz…
İki yıl önce AK Parti İl Başkan Yardımcısı olarak siyasetin içinde bulunduğu süreçte geriatri konusunu da, bununla ilgili dünyadaki gelişmeleri de Dr. Mustafa Esgin’den dinleyip öğrendik. Hatta bu sütunlarda da paylaştık.
Esgin, dünyada geriatrinin gelişimine dikkat çekerken, Bursa’nın geriatri için cazip bir kent olduğunu her ortamda söyledi, her yerde bıkmadan anlattı.
Şimdi de…
Kısa adı Busat olan Bursa Sağlık Turizmi Derneği Başkanı olarak düşünce geliştirmeyi sürdürüyor. En büyük desteği ise Bursa Valisi Şahabettin Harput’tan alıyor.
Bursa’nın turizm pastasından daha fazla pay alabilmesi için elini taşın altına sokan Vali Harput, termal ve sağlık turizmine yönelik her projeyi önemsiyor.
İşte…
Harput’un kafasındaki projelere uyan teklif böyle bir süreçte geldi.
60 yaş üzeri 1 milyon nüfusu olan Finlandiya’da faaliyet gösteren Geriatri Vakfı, bu yaşlıların bakımlarını ve yaşamlarını sürdürebilecekleri yeni bir yer arayışına başladı.
Finlandiya’daki vakıf bu amaçla, kısa adı Tügev olan Türkiye Geriatri Vakfı’yla temas kurdu. Tügev de 60 yaş üstü Finlandiyalılar için yaşam merkezi projesi uygulanabilecek yer aramaya başladı.
Tam da bu aşamada Tügev Başkanı Prof. Dr. Refik Mas’ın aklına Bursa Valisi Şahabettin Harput’un girişimleri geldi.
İlk temasların ardından, cuma günü Bursa’da çok önemli bir toplantı yapıldı.
Vali Şahabettin Harput başkanlığındaki toplantıya, Finlandiya Geriatri Vakfı temsilcileriyle yaşam merkezi projesini gerçekleştirecek Finlandiyalı yatırımcı firma temsilcileri katıldılar.
Buluşmayı sağlayan Tügev Başkanı Prof. Dr. Refik Mas da yerini aldı.
Ayrıca…
İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, Busat Başkanı Mustafa Esgin’in de hazır bulundukları toplantının iki katılımcısı daha vardı:
Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut ve Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan.
Çünkü…
Vali Harput, projenin uygulanabileceği birkaç yer arasında, daha önce Turizm Bakanlığı tarafından turizm bölgesi ilan edilen Mustafakemalpaşa’daki 22 bin dönümlük alanı öncelikli olarak gündemine almıştı.
Mustafakemalpaşa’nın Kömürcükadı-Derekadı-Karaorman köyleri arasındaki 22 bin dönümlük arazinin en önemli özelliklerinden biri, Uluabat Gölü çevresinde olması.
Finlandiya’dan gelen konuklar, 60 yaş üstü 1 milyon nüfuslarının 100 bini için hemen başlatılabilecek bir proje üzerinde durdular.
Uluabat çevresindeki Kömürkücadı-Derekadı-Karaorman bölgesinde yer alan 22 bin dönümlük alanı da bu iş için ideal buldular.
İlk görüşmelerde…
5 bin Finlandiyalı turist için yaşam merkezi projesinin başlaması prensip anlaşmasına varıldı. Bu rakam, hemen sonra 10 bin kişiye çıkarılacak, hedef de 100 bin kişilik yaşam merkezi olarak belirlendi.
Projeye göre…
Yaşamlarının bundan sonraki bölümünü burada geçirecek yaşlılar için kalabilecekleri evler inşa edilecek. Proje içinde hastaneden sosyal alanlara, spor tesislerinden termal ve SPA merkezlerine, otellerden kültür merkezlerine kadar ihtiyaç duyulan her şey yer alacak.
Görüşmelerde…
Finlandiya devletine 60 yaş üstü her vatandaşın aylık bakımının 4 bin 50o Euro’ya mal olduğu, Mustafakemalpaşa’ya kurulacak yaşam merkezinde ise 2 bin 500 Euro’ya mal edilebileceği hesabı yapıldı.
Kısacası…
Uluabat Gölü çevresinde Finlandiyalı yaşlılar için kocaman bir kent kurulacak. Bu kocaman kentin daha da gelişip Avrupa’nın yaşam merkezi haline gelmesi de söz konusu.