26. yıldönümünde Olay’ın en büyük sırrı, aslında Bursa’nın kendisi

Yılda iki kez İstanbul’a gidip Bahçeşehir Üniversitesi’nde konferans veriyoruz. İlkbaharda Siyaset Okulu’nun katılımcılarıyla yerel medya-yerel siyaset ilişkileri üzerine gözlemlerimizi paylaşıyoruz. Sonbaharda ise Yerel Yönetim Akademisi kapsamında yerel medya-yerel yönetim ilişkileriyle ilgili deneyimlerimizi anlatıyoruz.
Bahçeşehir Üniversitesi bünyesindeki Hükümet ve Liderlik Okulu tarafından düzenlenen bu iki sertifika programına da İstanbul’un yanı sıra değişik illerden çok sayıda katılımcı geliyor.
O katılımcılar…
Her yıl, her konferansta aynı soruyu yöneltiyorlar:
Olay’ın sırrı ne? Bir il gazetesi olarak nasıl bu kadar güçlü oldu?
Aynı soruyla…
Yıllar önce Anadolu Spor Gazetecileri Derneği örgütlenmesi için karış karış gezdiğimiz Anadolu kentlerinde de karşılaştık. Her ilde ziyaret ettiğimiz yerel gazetelerdeki sohbetlerde de söz hep Olay’ın sırrı ile başladı.
Bugün Bursa’da da bu soru çok sık karşımıza çıkıyor.
Aslında…
Olay’ın öyle çok büyük sırrı falan yok. Ama Olay’ı bugün okuyucusuyla bütünleştirip Bursa markası haline getiren birkaç özel ayrıntı var.
Örneğin…
Genel Yayın Müdürümüz Engin Özpınar Ağabeyimizin sık sık tekrarladığı “Olay’da emek var” sözü önemli.
Gerçekten de…
Olay’ın tüm bölümlerindeki tüm çalışanları sorumluluklarının bilinciyle hareket ediyorlar ve bilgilerini, becerilerini, emeklerini son damlasına kadar ortaya koyuyorlar.
Arkamızda ise…
Bizden daima iyi gazete yapmamızı isteyen, bunun için her türlü olanağı sağlayan, her koşulda ilgisini ortaya koyup motive eden, dahası gerek iş yaşamında ve gerek siyasetteki bildiklerini, gözlemlerini paylaşan, arkamızda durduğunu bildiğimiz bir patronumuz var:
Cavit Çağlar.
Tam da bu noktada, bir yerel gazete için radikal hedef devrimi özelliği taşıyan bir yayıncılık anlayışı değişiminden söz etmek gerekiyor.
Olay yayın yaşamına başlayıncaya kadar, Bursa’daki yerel gazetelerin en önemli hedefi, “okuyucunun tercih ettiği ikinci gazete” olabilmekti.
Yani…
Mutlaka İstanbul merkezli bir yaygın gazete alması öngörülen okurun, bu yaygın gazete yanında Bursa haberleri için alacağı ikinci gazete olmayı yıllarca yerel yayıncılık hedefi olarak gördük.
İşte…
Olay bu anlayışı yıktı. Radikal bir adım atarak, “Başka bir gazeteye gerek yok, Bursalı okuyucuya Olay yeter” anlayışını cesurca sergiledi.
Bursa’nın yanında ülke ve dünya gündeminde ne varsa o gün o haberleri manşetlerine, sayfalarına taşıdı.
Bunun için de teknolojisini geliştirdi, Türkiye’den ve dünyadan haberlere ulaşabilmek için en önemli haber ajanslarıyla çalıştı. En son haberleri okuyucusuna verebilmek için günü uzatan çalışma anlayışı geliştirdi.
Olay bu radikal yayıncılık devrimiyle Bursa’nın yanı sıra tüm Anadolu’ya da örnek oldu, yerel gazetecilik anlayışını ve hedeflerini değiştirdi.
En önemlisi…
Bursa bu yolda Olay’a sahip çıktı, ne olursa olsun alıp okudu, inandı, güvendi, sahiplendi. Olay’ı yalnız bırakmadı.
Onun için…
Olay’ın sırrı sorulduğunda, en büyük sırrımızın Bursa’nın kendisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz.
Çünkü…
Olay’ın yerel gazetecilik anlayışına getirdiği değişimle Bursa’nın değişim ve dönüşümü birlikte yürüdü.
Biz bu ekibe 1990 Ekim’den itibaren katıldık. Olay’ın kuruluşundan bu yana, 26 yıldır her gün aynı heyecanla haber üreten ve güzel gazete yapabilmek için emeklerini ortaya koyan arkadaşlarımız var. Geçen 26 yılda Olay için emek veren, fakat bugün aramızda olmayan çok değerli arkadaşlarımız var. Yine süreç içinde yaşama veda eden ağabeylerimiz, arkadaşlarımız var. Bu müthiş heyecanı yaşamak üzere aramıza yeni katılan arkadaşlarımız da var.
Biz Olay ailesi olarak Bursa ile birlikte büyük bir aileyiz.
Hep birlikte nice 26 yıllara…