Anzak’ın Şafak Ayini’ne karşı Kıbrıs Türkü Şafak Nöbeti’nde

Yıllardır biliyor ve izliyoruz… Anzaklar her yıl 25 Nisan’da Avustralya’dan kalkıp Çanakkale Savaşı’nda can veren dedelerini anmak için Gelibolu’ya geliyorlar ve kumsalda sabaha kadar oturup Şafak Ayini yapıyorlar.
Güzel bir saygı örneği elbette.
Ama…
Bizler için önemi ve anlamı fazla bir şafak hareketi daha var: Kıbrıs Türkleri de 1974 yılında Ada’ya yapılan Türk çıkarması anılarını yaşatmak için şimdilerde Şafak Nöbeti tutuyor.
İlk Şafak Nöbeti rahmetli Rauf Denktaş döneminde organize edilmiş. İkincisi geçen yıl yapılmış. Üçüncü Şafak Nöbeti ise 19 Temmuz 2012’de oldu.
Biz de…
Kıbrıs Türkü’nün Şafak Nöbeti’ni, bu anlamlı geceye katılan Bursa Ustalar Kılıç-Kalkan Derneği’nin ekip şefi Kenan Yetişen’den öğrendik.
Hele…
Getirdiği fotoğrafları görünce heyecanlandık.
Askerliğini de Kıbrıs’ta yapan Yetişen, katıldıkları Şafak Nöbeti organizasyonunu anlatırken şunları söyledi:
“İlk bölümde konserler vardı. Biz de gösterimizi yaptık. Katılımcıların hepsinin ellerinde Türk ve KKTC bayrakları vardı. Konserlerden sonra yürüyüş başladı. Halk ellerinde meşalelerle Çıkarma Plajı’na yürüdü.”
Yaşadığı duygusal atmosferi aktardı:
“Saat 00.30… Havai fişekler atılırken Ayten Alpman şarkıları çalıyor, marşlar söyleniyordu. Kucağında bebeğiyle gelenler vardı. Her taraf meşalelerle ışıl ışıl aydınlanmıştı.”
Şunu da ekledi:
“İskelede bir imam vardı. O da, sabah ezanının 20 müezzin tarafından aynı anda okunacağını söyledi.”
Botlarla yapılan sembolik çıkarmanın sonrasında Kenan Yetişen gözlemlerini şöyle aktardı:
“Sabahın nasıl olduğunu anlamadık. Ama o coşku anlatılmaz, yaşamak lazım. Sabah yapılan resmi törenler bana donuk geldi. Şehitlikleri gezdik, merhum Rauf Denktaş için dua ettik.”
Bu arada…
Şafak Nöbeti için Kıbrıs’a giden Ustalar Kılıç-Kalkan Derneği mensupları, KKTC’nin eski ve yeni cumhurbaşkanları Mehmet Ali Talat ve Derviş Eroğlu ile de tanışıp görüştüler.