Sanayici için kendini yönetme şansı… Türkiye’nin ilk OSB’si yönetim olarak BTSO’dan ayrılıyor

Türkiye’nin ilk Organize Sanayi Bölgesi 1961 yılında Bursa’da, Mudanya Yolu üzerindeki Yalakçayırı Mevkii’nde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kuruldu.
Sonrasında…
Başta Demirtaş ve Nilüfer olmak üzere merkezde başka OSB’ler de kuruldu. Ama yeni OSB’leri BTSO değil, kendi müteşebbis kurulları kurdu.
O nedenle…
Türkiye’nin ilk bölgesi olan Bursa OSB’nin yönetimi BTSO’nun kontrolündeyken, sonradan kurulan bölgelerin yönetimlerini sanayiciler kendileri yürüttüler.
Yani…
Kendi yönetimlerini kendileri seçtiler, kendileriyle ilgili kararları kendileri verdiler.
Burada kritik nokta şu:
Evet, BTSO 51 yıl önce Türkiye’nin ilk OSB’sini kurdu ama yönetimini BTSO Meclisi’nden seçtiği için sanayici olmayanlar da yönetimlere girebildiler. En önemlisi, sanayiciler dışındaki meslek grupları da sanayi bölgesini yönetecek yönetimin seçiminde söz sahibi oldular.
İşte…
Bu durumun giderilmesi için önceki akşam yasal bir adım atıldı. O adım da, TBMM’de önceki gece kabul edilen torba yasa içinde yer aldı.
Buna göre…
Yıllardır Odalar tarafından kurulan, yani Ticaret ve Sanayi, Sanayi, Ticaret odaları tarafından kurulmalarında yasal engel olmayan Organize Sanayi Bölgeleri bundan böyle yalnızca Sanayi Odaları tarafından kurulabilecek.
Böylece…
Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ni 1961’de kurup, belli dönemlerde Meclis bünyesinde yaptığı seçimde oluşan yönetim kuruluyla yöneten Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, yasanın getirdiği uygulama nedeniyle devre dışı kalacak.
Gerçi…
Değişikliği sağlayan yasa önceki gece TBMM’de kabul edildi ama uygulaması için biraz süreç gerektiğini de vurgulamak gerekiyor.
Çünkü…
Yasa önce Cumhurbaşkanı tarafından onaylanacak, sonra Resmi Gazete’de yayınlanacak. Ardından da, Sanayi Bakanlığı tarafından uygulamaya ilişkin yönetmelik hazırlanacak.
Yönetmeliğin yayınından sonra BTSO tarafından seçilmiş OSB yönetiminin görevi sona erecek ve yeni bir dönem başlayacak.
Bu arada…
Konuyla ilgili dün yaptığımız bazı görüşmelerde, Sanayi Bakanlığı’nın hazırlayacağı yönetmeliğin önemine dikkat çekenler oldu.
Bunu da…
“Burası Türkiye, yasanın genel çerçevesine karşın yönetmelikte yapılacak bir düzenlemeyle Bursa’da OSB’nin BTSO kontrolü dışına çıkması engellenebilir” diyerek yaptılar.
Ancak…
OSB’de faaliyet gösteren kimi sanayiciler ise çıkan yasayı devrim olarak görüyorlar ve “Sanayici olarak kendimizi yönetme şansı yakalıyoruz. Kendi kararımızı kendimiz vereceğiz. Bursa OSB’de geç bile kalındı” diyorlar.

Şimdi ne olacak?-

TBMM’den önceki gece geçen torba yasa ile değişen statüye göre, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi’nde seçilen Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu düşecek.
Yerine…
Bursa OSB’de faaliyet gösteren 260 fabrikanın yer aldığı 300 civarındaki parselin mülk sahipleri Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Bursa OSB Müteşebbis Kurulu olarak davet edilecekler.
Kurul, Dosab ve Nosab’da olduğu gibi kendi içinden yönetimini seçecek.