
Belli bir yaşın üstünde olan Bursalılar bu yolu eski Kurşunlu Yolu olarak bilirler… Soğukkuyu’da, Hürriyet’e giden lambalardan sağa dönülür, havaalanı yanından geçilir, Yunuseli’ne gelinirdi.
Yakın geçmişin kentin kenarındaki köyü olan Yunuseli’nden sonra yol yeşillikler içinde Dereçavuş’a ulaşırdı.
Gerçi…
Kurşunlu’ya ulaşımda artık eskisi kadar yoğun kullanılmıyor ama yol yine aynı. Eski adı Filidar olan Gündoğdu’ya bu yoldan ulaşılıyor. Hâlâ Kurşunlu’ya buradan gitmeyi sürdürenler var.
Neyse…
Konumuz yol değil, yolun üstündeki Dereçavuş. Tarımın her çeşidinin yapılabildiği bu köyün arkasından Çevre Yolu geçiyor. Bir süre sonra önünden de demiryolu geçecek.
Hatta…
Devlet Demiryolları’nın projesinde Balat’ın arka tarafına düşündüğü Bursa İstasyonu’nun bu bölgeye, yani Dereçavuş’a alınması için Büyükşehir Belediyesi’nin önerisi var.
Zaten…
Köyün çevresindeki hareketin de istasyon yeri önerilerinden sonra başladığını Dereçavuş Muhtarı Hakan Ekim’le konuşurken öğrendik:
“Hemen her gün 3-5 emlakçı arıyor. Köyden arazi almak isteyenler olduğunu söylüyorlar. İstanbul’dan arayan emlakçılar bile var. Sürekli arazi toplamak istiyorlar.”
Anlaşılan o ki…
Bugünlerde Dereçavuş ve yakın çevresi emlakçıların gözdesi haline gelmiş, arazisini satmayı düşünenleri tespit etmeye çalışıyorlar.
Bu durum…
Muhtar Ekim’in dikkatini çekince Osmangazi Belediyesi’nden küçük bir araştırma yapmış ve bölge için imar planı hazırlandığını öğrenmiş.
Öğrenince de belediyenin yolunu tutmuş, “Şu plan çalışmasından verin de ne yapılmak istendiğini biz de bilelim” demiş.
Fakat…
“Spekülasyon olur, o nedenle muhtarlara planın verilmesi yasak” cevabını almış.
Çalışmanın Yenikent-TOKİ alt tarafı arasında olduğunu düşünen Dereçavuş Muhtarı Hakan Ekim, plan verilmediğinde bunu “normal” bulmuş.
Sonrasını ise şöyle anlatıyor:
“Fakat bir de baktım, yasak olduğu için bana verilmeyen plan emlakçıların elinde var. Bu nasıl iş anlayamadım.”