Başbakan Yardımcısı Arınç’la önümüzdeki siyasi takvimi uzun uzun konuştuk… Cumhurbaşkanlığı seçimi için çok özel değerlendirme

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç çok deneyimli bir siyasetçi…
Bu dönem…
AK Parti Bursa Milletvekili olduğunda, hem hükümetteki önemli pozisyonu nedeniyle, hem de siyasi birikimi ve bilgisi nedeniyle Bursa’ya önemli katkıları olacağı için herkes heyecan duydu.
Başlangıçta…
Hükümetteki işlerinin yoğunluğundan Bursa’ya çok sık gelemeyebileceğini düşünenler oldu ama böyle düşünenler yanıldıklarını çabuk anladılar.
Çünkü…
Arınç her fırsatta Bursa’ya geldi. “İl Başkanlığının emrindeyim” deyip hazırlanan her programa katıldı.
Gelemediği zamanlarda bile Bursa’yı hep izledi, her gelişmeyi takip etti.
Dün…
AK Parti’nin Kırşehir İl kongresine katıldıktan sonra Ankara’ya dönerken kendisiyle uzun uzun konuştuk.
Konuştuğumuz konulardan biri, önümüzdeki siyasi takvim ile ilgiliydi.
Deneyimli bir siyasetçi olarak Arınç, önümüzdeki süreci değerlendirirken, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili olarak CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruya ayrı bir paragraf açtı.
“Bu başvuru, önümüzdeki sürecin belirlenmesinde etkili olur mu?” diye sorduğumuzda “Hayır, olmaz” diyerek söze başladı ve şunu söyledi:
“Çünkü ben Anayasa Mahkemesi’nin ret kararı vereceğini düşünüyorum.”
Sonra da…
“Ama aksini düşünelim…” dedi ve şöyle devam etti:
“Diyelim ki, Anayasa Mahkemesi CHP’nin başvurusu üzerine Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Sonra da ağustos ayında yeni cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmasına karar verdi. Bunu Yüksek Seçim Kurulu’nun yerine getirmesi mümkün değil.”
Nedenini şöyle açıkladı:
“Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim yapabilmesi için en az 90 güne ihtiyacı var. Seçmen kütüklerinin güncellenmesi, adaylık başvuruları için süre lazım. Anayasa Mahkemesi’nin kararını tebliğ etmesi için gereken süre de YSK’nın bu seçimi yapabilmesi için ihtiyacı olan süreyi bırakmaz.”
Şunu da ekledi:
“Ancak, ‘Bu seçimler ayrıca bir kanunla düzenlenir’ şeklinde bir anayasa hükmü var. Bizim çıkardığımız kanun da bu anayasa hükmüne uygun.”
Görüşü şu:
“Ben en başından beri Cumhurbaşkanımızın seçildiği tarihteki anayasa hükmünün 7 yıl olduğunu söylüyorum. Yani, Cumhurbaşkanımızın görev süresi 7 yıldır, seçim tarihi de 2014’tür.”