Mesut Yılmaz’dan Yalçınbayır’a övgü: Siyasi yaşamımda tanıdığım en sağlam iki hukukçudan biri

Geçen akşam CNN Türk adlı televizyon kanalında, Kürşat Başar’ın hazırlayıp sunduğu programın konukları eski başbakanlardan ve Anavatan Partisi’nin eski genel başkanlarından Mesut Yılmaz ile gazeteci Nilgün Cerrahoğlu’ydu.
Program…
Uzun süredir ekranlara çıkmayan ve röportaj vermeyen Mesut Yılmaz’ın yaptığı açıklamalar bakımından ilginçti.
Örneğin…
Yılmaz program sırasında, “Referandumda evet oyu çıkacağı” tahminini dile getirdi. Bunu söylerken, 1987 ve 1988 yıllarında Anavatan Partisi hükümetinin yaptığı referandumlara gönderme yaparak “İktidar partisinin referandumda kaybetmesi halinde arkasından gelen seçimde de kaybettiğini” anımsattı.
Programın bir bölümünde ise…
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidara gelmesinden sonra kendisinin “Kamu ihalelerine müdahale” iddiasıyla Yüce Divan’a gönderildiğini anımsatırken, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili olarak ihalelerle çok ilgilendiği söylentileri var. Bu da, Başbakan için Yüce Divan’da çok dava açılacağına işaret eder” dedi.
Fakat…
Söyleşi ortamındaki programın, izleyen Bursalılar açısından ilgi çeken bir başka bölüm oldu.
O da…
Yılmaz’ın tanıdığı sağlam hukukçular ile ilgili değerlendirme yaptığı bölüm.
Mesut Yılmaz bu bölümde yaklaşık ifadelerle şunu söyledi:
“Siyasi yaşamım boyunca çok sağlam iki hukukçu tanıdım. Biri Sami Selçuk, diğeri ise Ertuğrul Yalçınbayır.”
Bu noktada…
Yalçınbayır ile ilgili özel bir paragraf da açtı:
“Ertuğrul Bey, Anavatan Partisi Milletvekili olduğu dönemde benimle de ters düştü. Ama bu ters düşmeler kişisel konularda değil, tamamen Sayın Yalçınbayır’ın hukuk anlayışıyla ilgiliydi. Zaten bizden de daha iyi ortamda hukuk mücadelesi vermek için ayrıldı. Ama o ortamı bulamadı.”
Bu sözler…
Televizyon programında yıllar sonra Mesut Yılmaz’ın kendi başbakanlığı dönemine ilişkin yaptığı samimi değerlendirmeler olarak anlam kazanıyor.
Bununla birlikte…
Anavatan Partisi Bursa Milletvekili olduğu dönemde Ertuğrul Yalçınbayır ile ilişkilerinde Yılmaz’ın çok hoşgörülü davrandığını da bizlere anımsattı.
Örneğin…
Başbakan olarak Bursa’ya gelişlerinden birinde, yanlış anımsamıyorsak 1998 yılında, kentin gündeminde Cargill konusu vardı.
Sivil toplum örgütleri ve çevreci kuruluşlar dünya devi Amerikan şirketlerinden biri olan Cargill’in, İznik Gölü yakınına tesis kurmasını “yasalara aldırmama” olarak yorumlayıp tepki gösteriyorlardı. Dönemin Başbakanı olan Mesut Yılmaz da uluslararası baskılara boyun eğmekle eleştiriliyordu.
İşte…
O ziyaret sırasında, dönemin ANAP Bursa Milletvekili olan Ertuğrul Yalçınbayır’ın Yılmaz’a Cargill’in hukuki durumunu anlattıktan sonra “İzin verirseniz sizin hakkınızda dava açmak istiyorum” dediğini, o dönem yazdığımız Olay gazetesinin manşetinden duyurmuştuk.
Bu durum…
Gerçekten çok önemli bir gelişmeydi.
Çünkü…
İlk kez bir iktidar milletvekili, kendi başbakanının aleyhinde dava açmaya hazırlanıyor ve bu dava için de resmen Başbakan’dan izin istiyordu.
En önemlisi…
Mesut yılmaz da o görüşmede, dönemin Başbakanı olarak “Tabii açabilirsiniz” diyerek Yalçınbayır’a onay vermişti.
Sonuçta…
Sivil toplum örgütlerinin karşı çıkışına aracılık eden Yalçınbayır, başta dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz olmak üzere, mahkeme kararlarını uygulamayan siyasiler ve bürokratlara dava açmıştı.
Yılmaz’ın televizyon programında “hukuk mücadelesini daha iyi yapmak için bizden ayrıldı” sözleriyle tanımlamaya çalıştığı Ertuğrul Yalçınbayır’ın ANAP’tan ayrılması ise, dönemin Cumhurbaşkanı olan Süleyman Demirel’in görev süresinin 5 yıllık iki dönem olarak uzatılmak istenmesi ve türban olayı nedeniyle olmuştu.
Yalçınbayır o dönem ANAP’tan ayrılıp AK Parti’nin kurucuları arasında yer aldığında TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı olarak görev yapıyordu ve bugünkü anayasa değişikliğinden çok daha kapsamlı bir anayasa değişikliğine imza atmıştı.
Yalçınbayır’dan sonra Anayasa Komisyonu Başkanlığı’nı dönemin bir başka ANAP Bursa Milletvekili olan Turhan Tayan üstlenmiş, o da yine bugünkünden daha kapsamlı bir başka anayasa değişikliği çalışmasını gerçekleştirmişti.