Bu tercihi Bursa yapmalı: Çevre Yolu’na kestirme ulaşabilmek mi, verimli ova topraklarını korumak mı?

Şunu görüyor ve izliyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz: Bu kentin sahip olduğu özelliklerin ve değerlerin bilincinde olan, birileri o özelliklerin ve değerlerin yok edilmesine yol açacak girişimlerde bulunduğu zaman da seslerini yükseltip Bursa’da yaşayanların dikkatini çekmek için çabalayan kurumlar var.
Bu kurumlar…
Bursa’nın fedaisi gibi çalışıyorlar.
Örneğin…
Bursa İnşaat Mühendisleri Odası yıllardır bu kentin korunması için verdiği mücadeleyi son iki dönemdir Necati Şahin başkanlığında daha üretken bir boyuta taşıdı.
Yine…
Bursa Şehir Plancıları Odası geçmişten bu yana Bursa’nın planlaması konusundaki duyarlı çıkışlarını, hatta kentin geleceğini ilgilendiren kritik planlardaki yanlışlara karşı açtığı davaları yine son dönemde Füsun Uyanık başkanlığında daha koordineli olarak sürdürüyor.
Nitekim…
İçinde bulunduğumuz süreçti İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin ile Şehir Plancıları Odası Başkanı Füsun Uyanık arasındaki koordinasyon ve Bursa’yı korumak üzerine geliştirdikleri işbirliğinin çok etkili olduğunu görüyoruz.
İşte…
Bu ikili Bursa’nın gündemine çok önemli bir konuyu daha taşıdılar:
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Samanlı Bölgesi için aldığı arazi toplulaştırma kararı ve Ankara Yolu’ndan Çevre Yolu’na yapılacak Samanlı Bağlantı Yolu projesi.
Arazi toplulaştırması konusu teknik bir konu.
Gerçi…
İki Oda başkanı bu kararla, Vatan, Millet ve Samanlı’daki kaçak yapıların legalleştirildiğini belirtip karşı çıkıyorlar. Fakat, ovanın korunamamasının tüm yükünü ve sorumluluğunu da vatandaşa yüklememek gerekiyor.
O nedenle…
Bundan sonrasına kesinlikle izin vermemek koşuluyla en azından fiili durumun tespit edilebileceğini düşünüyoruz.
Çünkü…
Geniş bir bölgede bu kadar yoğun bir yıkım yapmak pek çare olacağa benzemiyor.
Eğer bir bedel ödenecekse, o bölgedeki yapılaşmanın başladığı ve genişlediği dönemlerdeki tüm yerel yöneticileri sorumlu tutmak gerekiyor ki, arkadan gelenlere çok ciddi bir örnek oluştursun.
Bununla birlikte…
Oda başkanlarının Ankara Yolu’dan Çevre Yolu’na kestirme ulaşımı sağlayacak Samanlı Bağlantı Yolu projesiyle ilgili kaygılarına tümüyle katılıyoruz.
Aslında…
Bu konu yeni değil. İlk projelerde Otosansit Kavşağı çıkış noktası olmak üzere, Ağaköy ve Kazıklı topraklarından Çevre Yolu’na bağlanan bir yol projesi vardı.
O projeye…
Ovanın bereketli topraklarını yok edeceği için, bölge köylüleri ve sivil toplum örgütleriyle birlikte karşı çıktık.
Dahası…
Siyasi otorite konumunda bulunan ve dönemin AK Parti Grup Başkanvekili olan, bugün de Devlet Bakanı olarak hükümette yer alan AK Parti Bursa Milletvekili Faruk Çelik’le bu konuyu defalarca görüştük.
Nitekim…
Çelik’in yöre köylüleri ve sivil toplum örgütlerine hak verip ova topraklarına zarar verecek projeyi gereksiz bulması üzerine o bağlantı yolu gündemden kalkmıştı.
Bu…
Bursa’da kazanılan en ciddi çevre zaferlerinden biri olarak tarihe geçti.
Görüyoruz ki…
Ankara Yolu’ndan kestirme bir şekilde Çevre Yolu’na ulaşma isteği yeniden debreşmiş. Bu kez Otosansit çıkışlı değil de, Samanlı üzerinden yeni bir bağlantı yolu düşünülüyor.
Gerekçe de hazır:
“Efendim, Samanlı’ya büyük bir sağlık kompleksi yapılacak, onun için yola ihtiyaç var.”
Tıpkı…
Otosansit-Kazıklı bağlantı yolu gibi bu projeyi de bugün için gereksiz buluyoruz.
Çünkü…
Çok verimli toprakların bulunduğu ova arazilerinin bugün yapıldığında çok fazla trafiği olmayacak bir yol için feda edilmesi hiç içimize sinmiyor.
Söz konusu yol belki 25 yıl sonra kentin gelişimi ve o gelişme doğrultusunda ortaya çıkacak yeni ihtiyaçlara göre gerekli olabilir.
Ama bugün gerekmediğini düşünüyoruz. 25 yıl sonra gerekli olacaksa, bırakalım kararı 25 yıl sonra bu kentte yaşayacak olanlar ve 25 yıl sonraki kent dinamikleri versinler.
Biz bugünden o güzelim toprakları yok etmeyelim. Buna hakkımız yok.
O nedenle…
İMO ve ŞPO başkanlarının itiraz noktalarına aynen katılıyoruz. Katılırken de şunu söylüyoruz:
Ankara Yolu’ndan Çevre Yolu’na kestirme ulaşım mı, yoksa verimli ova topraklarını koruyup Bursa’nın değerlerinin ve özelliklerinin sürmesini sağlamak mı?
Biliyoruz…
Böyle bir soruya cevap vermek kolay değil. Hele, böyle bir soruya kişilerin tercihleriyle cevap vermek hem hiç kolay değil, hem de hiç doğru değil.
Onun için…
Bırakalım bu tercihi Bursa yapsın.