Bu konuyu çok iyi tartışmak gerek… Mudanya’ya ulaşımın metrobüsle sağlanması doğru proje mi?

Öyle çok gerilere gitmeye gerek yok… Yakın zaman öncesine kadar Mudanya Yolu yalnızca yaz mevsimi geldiğinde kentin trafik yoğunluğu en fazla olan yollarından biri haline gelirdi.
Çünkü…
Bursa’ya en yakın sahil bölgesini oluşturan Mudanya aynı zamanda kentin sayfiye bölgesi olduğundan, yazlıkçıların sahillere gitmeleriyle birlikte Mudanya Yolu trafiği de artardı.
Ama şimdi öyle değil.
Birincisi…
Kentin modern gelişim bölgeleri Mudanya’ya doğru oluştu. Bu güzergahta artık çok yoğun yerleşim alanları var.
İkincisi…
Mudanya ve Burgaz’da artık doğalgaz var. Bu da, birkaç yıl öncesine kadar yılda yalnızca 3 ay kullanılan yazlık konutları 12 ay boyunca oturulabilen konutlar haline getirdi. Öyle olunca da bölge nüfusu arttı.
Üçüncüsü…
Her mevsim yaşama koşulları gelişince, pek çok kişi Mudanya ve yakın çevresine yerleşti. Artık kent merkezindeki işlerine buralardan gidip geliyorlar.
Dördüncüsü…
Belki de en önemlisi, artık Mudanya ve Burgaz kentin İstanbul’a açılan kapısı konumunda. Hızlı feribot ve deniz otobüsü seferleri, bu yola daha özel bir trafik yoğunluğu ekliyor.
Hele…
Yaz mevsiminde İstanbul’dan Ege bölgesindeki tatil yörelerine gitmek için Yenikapı-Güzelyalı hızlı feribot hattını kullananlar Mudanya Yolu’nun yoğunluğunu daha da arttırıyorlar.
Bunlara…
Son dönem azalmış olsa bile Mudanya Limanı’ndan yapılan yük taşımacılığı nedeniyle yola giren kamyonları da eklemek gerek.
Tüm bunlar bir araya gelince, iki şerit gidiş ve iki şerit geliş olan Mudanya Yolu yüklendiği trafiği taşıyamaz duruma geliyor.
İşte…
Trafik yükünün giderek arttığını, hatta yakın gelecekte daha da artacağını öngören Karayollları Bölge Müdürü Turgay Mesci bu yolu genişletmek için özel bir proje hazırladı.
O projeyi…
Olay gazetesinde yazdığımız dönemde 2 Eylül 2009 günü Bursa kamuoyuna duyurduk.
Buna göre…
Bademli Kavşağı ile Mudanya arasındaki yol gidiş-dönüş üçer şeride çıkarılacak, en azından ağır araçlar kenara alınırken yola da akışkanlık sağlanacaktı.
Mudanya Yolu çevresi boş bir yol değil. Yol boyunca çok değerli bahçeler, zeytinlikler, hatta villalar var. O nedenle yolu genişletmek için kenarlara doğru kamulaştırma kolay olmayacağından, biraz orta refüj daraltılacak ve biraz da yanlardaki boş alanlar değerlendirilecek böylece birer şerit kazanılıp gidiş-geliş üçer şeritli bir yola kavuşacaktık.
Ayrıca…
Karayolları bu güzergahta akışı sağlamak için Bademli’ye yarım köprülü kavşak özelliğinde özel bir kavşak yapacak, Teperdenbent’teki kesintiyi ortadan kaldırmak için de Göynüklü ile Bademli’nin üst kesimleri arasına bir köprü yapılarak sorun çözülecekti.
Az önce vurguladığımız gibi…
Bu haberi 2 Eylül 2009’da duyurduğumuzda, Karayolları’nın proje çalışmalarına başladığını özellikle vurgulamıştık.
Aradan neredeyse bir yıl geçti. Bu kadar süre içinde projenin çoktan bitip yol genişletmesinin başlaması, hatta büyük ölçüde de tamamlanması gerekiyordu.
Ortada böyle bir çalışma olmayınca projenin akıbetini merak edip araştırdık.
Meğer…
Karayolları projesini bitirmiş ve hem bilgilendirmek, hem de görüş almak için Büyükşehir Belediyesi’ne göndermiş.
Ne var ki…
Büyükşehir projeyi inceledikten sonra “Biz Mudanya’ya ulaşımı metrobüsle sağlamayı planlıyoruz. O nedenle yolun ortasında metrobüsler için özel alan bırakılmalı” uyarısında bulunmuş.
Bunun üzerine…
Karayolları da ortasında özel metrobüs yolu olan yeni bir proje üzerinde çalışmaya başlamış.
Ancak…
Böyle bir çalışma için daha fazla yol genişliği gerektiğinden, işin içine kamulaştırma bedelleri girince başlangıçta öngörülen maliyetlerin üzerine çıkan bir projeye dönüşmüş.
Yine de…
Projenin hazırlıkları neredeyse son aşamaya gelmiş.
••••••••••
Bu sayfaları izleyenler biliyorlar… Yol çalışmalarını ve projelerini önemsiyoruz.
Bursa’nın gerçekten en yoğun yollarından biri haline gelen Mudanya Yolu’nun gidiş-dönüş üçer şeride çıkarılmasını da son derece önemsiyor ve projeyi destekliyoruz.
Ancak…
Büyükşehir’in metrobüs projesiyle ilgili kaygılarımız var.
Daha doğrusu…
İstanbul’da uygulanan ve raylı sistem alternatifi gibi sunulan metrobüslerin Mudanya’ya ulaşımda kullanılmak istenmesi pek aklımıza yatmıyor.
Kafamıza takılan da şu:
İstanbul’da yokuş çıkamadıkları için garaja çekilen onlarca metrobüs var. Çalışanlar da düz yollarda çalışıyorlar. Bu özelliği ortaya çıkan metrobüsler hem gidişte hem gelişte yarısı yokuş olan Mudanya Yolu’nda nasıl çalışacaklar?
Bu satırları okuduğunda, “Yahu bunu düşünmek sana mı kaldı, herhalde gündemlerine alan belediyeciler düşünmüşlerdir” diyenler olabilir.
Elbette düşünmüşlerdir, buna itirazımız olmaz.
Gelin görün ki…
Bu konunun yalnızca Büyükşehir Belediyesi yönetimi ve ilgili birimlerinin inisiyatifiyle verilen bir karar olarak kalmaması gerektiğini düşünüyoruz.
Böyle düşünmemizin nedeni şu:
Bursa’ya yeni bir araçla yeni bir toplu ulaşım sistemi getirilmek isteniyor. Bu sistemin Bursa için uygunluğunu tartışmak da Bursa kamuoyunun en doğal hakkı.
O bakımdan…
İyi niyetinden asla kuşkulanmadığımız Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin ulaşımda sistem değişikliği anlamına da gelecek böyle bir projeyi önce Bursa kamuoyuyla tartışması gerektiğini düşünüyoruz.
Söyleyecek sözü olan, metrobüs ve toplu ulaşım sistemleriyle ilgili bilgisi olan, görüş sahibi kim varsa çıkıp projeden önce söylemeli.
Malum…
Proje bittikten, işin yürümediği ya da sorunları ortaya çıktıktan sonra yapılan tartışmalar daha farklı oluyor.

Tanıtım Yazısı

Dolum ve kapama makineleri nelerdir?

Gıda sektöründen kimya endüstrisine kadar geniş bir yelpazede kullanılan dolum ve kapama makineleri, üretim süreçlerinin vazgeçilmez parçalarıdır. Modern üretim hatlarının kalbinde yer alan bu makineler, […]