DP’de fırtına… Cindoruk’un planını GİK bozdu, 12 Haziran’da genel başkan seçimli kurultay var

Cumartesi günü Bursa’da kürsüye çıkan herkesin Genel Merkez’i fırçaladığı, delegelerin divan başkanına açıklama yapma fırsatı vermediği fırtınalı bir olağanüstü il kongresi yapan Demokrat Parti’de bir fırtına da bugün Genel İdare Kurulu’nda koptu.
Kızılcahamam’da yapılan ve dün başlayıp bugün sona eren GİK toplantısı sırasında ilk sürpriz adım DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk’tan geldi.
Toplantıda…
Cindoruk bir gün önce 12 Haziran’da olağanüstü kurultay için yaptığı başvuruyu okuttu.
Ancak…
Okunan kurultay gündeminde genel başkan seçimli olmadığı, buna karşın 50 kişilik Genel İdare Kurulu seçimi olduğu görüldü.
Konuyu kritik hale getiren şu:
Demokrat Parti’nin üst karar organı olan Genel İdare Kurulu 50 kişiden oluşuyordu. 31 Ekim’deki birleşme kurultayında 50 kişi de Anavatan’dan geldi ve GİK 100 üyeye yükseldi.
İşte…
Cindoruk’un yaptığı olağanüstü kurultay başvurusunun gündeminde, GİK’in 100 kişiden 50 kişiye indirilmesi vardı.
Bu da…
Toplantıda fırtınalar kopmasına yol açtı. GİK üyeleri sert tepkiler gösterdiler.
Bunun üzerine…
Toplantıya ara verildi ve Hüsamettin Cindoruk, Mesut Yılmaz, Salih Uzun baş başa özel görüşmeler yaptılar.
Sonrasında…
Cindoruk yeniden toplantıya döndü ve 12 Haziran’da yapılacak olağanüstü kurultayda genel başkan seçiminin de olacağını bildirdi.
Dahası…
Bir adım daha ileriye giderek, kendisinin de bu kurultayda aday olacağını açıkladı.
Oysa…
Bugüne kadar parti kulislerinde, Cindoruk’un yapılacak ilk kurultayda yerini teşkilatların isteği doğrultusunda Prof. Dr. Süheyl Batum’a bırakacağı yolunda bir beklenti vardı.
Ne var ki…
Kızılcahamam’daki GİK toplantısında Cindoruk önce genel başkan seçimi olmaksızın kurultay yapmayı gündeme getirdi, tepkiler üzerine genel başkan seçimini gündeme almak zorunda kalınca oda aday olduğunu açıklama gereği hissetti.
Bu durumda…
Şu anki görüntü itibariyle DP 12 Haziran’da Cindoruk’un yeniden aday olacağı olağanüstü kurultay yapacak ve GİK’i 100 kişiden 50 kişiye indirecek.
İlginç bir gelişme de şu:
Kızılcahamam’da toplantının bittiği andan itibaren, GİK üyelerinin bazıları başta olmak üzere teşkilatlarda Tansu Çiller’in dönüşü için konuşmalar yapılmaya başlandı.
Gerçi…
Çiller her fırsatta, özellikle de bugün GİK kararının belli olmasından sonra “adaylığı düşünmediğini” söylüyor olsa bile, kulislerde Çiller beklentisi giderek artıyor.
Nitekim…
Pazar günü Bursa kongresi sırasında Tansu Çiller adı geçtiğinde de salon uzun uzun alkışlayıp tezahürat yapmıştı.
Bununla birlikte…
DP’nin önünde bir de kasım ayında olağan kurultay var. Kulislerde Çiller’in kasım kurultayında gelebileceğini söyleyenler de var.