Doğanbey kentsel dönüşümü çok önemli ama yükselen binalar kent siluetini de Uludağ görüntüsünü de kapattı

Daha yazının başında kendi durumumuzu belirlemekte yarar var. Doğanbey’de başlayan kentsel dönüşüm çalışmasını, Bursa’nın tam merkezinde çöküntü alanı olarak kalmış bir bölgenin modernleşmesi açısından çok önemsiyoruz.
Çünkü…
İyi bildiğimiz bölgede dar yollar ve çıkmaz sokaklar yaşam alanını daraltıyor. Bölgenin imar sorunları olması da, Haşim İşcan Caddesi-Gazcılar-Fevzi Çakmak caddeleri arasında kalan adadaki dönüşümünü bugüne kadar engelledi.
O nedenle…
Osmangazi Belediye Başkanı olduğu dönemde büyük bir cesaret örneği gösteren ve kent merkezinin imarı açısından risk alan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi projeyi gündeme getirdiği ilk günden itibaren destekliyoruz.
Ne var ki…
Önemsediğimiz ve desteklediğimiz projede binalar yükselince bir başka gerçek ortaya çıktı.
O gerçek…
Yalova Yolu’ndan kente gelişte herkesin karşısına çıkıyor. Toki’nin kule tabir edilen çok katlı binaları yükselince, ovadan bakanlar ya da Yalova Yolu’ndan gelenler artık Bursa’nın kent siluetini göremez oldular.
Hatta…
Uludağ bile bu yüksek binalar nedeniyle kapandı.
Yani…
Projenin başlangıcı aşamasında “kent siluetini bozar, Bursa’nın görüntüsünü değiştireceği için tarihi kimliğine zarar verir” diyenler haklı çıktı.
Bu durumu…
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin de kabul ediyor.
Dahası…
Şahin’in sözlerinde çok özel bir mesaj ve özeleştiri de var. Diyor ki:
“Doğanbey kentsel dönüşüm projesiyle çok kıvandık. Ama şu anda ortaya çıkan görüntü nedeniyle, Kent Meydanı’nı yapanlardan, söylediklerimiz için özür diliyorum.”
Peki…
Başlangıçta herkes, hepimiz desteklerken, görüntünün böyle olacağını neden kimse öngöremedi, öngöremedik?
Sorunun cevabını da Şahin veriyor:
“Başlangıçta bize gösterilen proje böyle değildi. Binalar bu kadar yüksek değildi. Ama gelin görün ki, Toki hem kural tanımayıp kendi kafasına göre iş yapıyor, hem kimseyi dinlemiyor.”
Ortaya çıkan görüntü gerçekten hoş değil.
Burada…
İMO Başkanı Necati Şahin’in söylediği gibi, başlangıçtaki projeden farklı kat yüksekliğine gidildi mi gerçekten bilemiyoruz. Gördüğümüz tablo ortada:
Yalova Yolu’ndan gelenler kent siluetini de Uludağ’ı da göremiyorlar. Çünkü, Toki’nin yükselen kuleleri gerçekten bunları kapatıyor.