DP İl Başkanı Barışıcı’dan samimi yorum: Parti içi mücadeleler yarar getirir ama mahkemeler üzücü oldu

Geldikleri siyasi kök aynı. Ama Doğru Yol Partisi/Demokrat Parti ile Anavatan Partisi yıllarca siyasi rekabet için birbirleriyle mücadele ettiler.
Şimdi iki parti Demokrat Parti olarak birleştiler.
Fakat…
Yıllarca birbirlerine karşı mücadele eden iki siyasi partinin birleşmeleri, tüm iyi niyet çabalarına karşın pek kolay değil. Hele teşkilat bazında bazı sorunların yaşanması kaçınılmaz.
Dahası…
İki partinin son dönemine yönelik ekonomik sıkıntıları var ki, bu da birleşmiş teşkilatların omuzlarına borç yükü bırakabiliyor.
Nitekim…
Ekonomik sıkıntılar ve ortadaki borç yükü nedeniyle DP’nin henüz teşkilat kuramadığı ilçeler olduğunu unutmamak gerekiyor.
Böyle bir ortamda…
Bir de parti içi mücadelenin mahkemelere yansıması var ki, birleşip ayağa kalkmaya çalışan iki parti teşkilatları için ciddi bir handikap oluşturdu.
Örneğin…
Osmangazi’de yaşananları artık herkes biliyor. İki partinin birleşmesinde yapılan teşkilat paylaşımı gereği Osmangazi’ye Anavatan kökenli Muharrem Şenocak atanmıştı. Sonra görevden alınan ekip zamanında kongre kararı alınmadığı gerekçesiyle mahkemeye başvurdu.
Mahkeme kararıyla kayyum nezaretinde yapılan 3 adaylı kongreyi ise İsmet Koyuncu kazandı. Genel Merkez kongrede kazanan Koyuncu’yu görevden almak üzere harekete geçti ve yerine yeniden Muharrem Şenocak’ı atadı.
Ne var ki…
Genel Merkez kararını yerine getirecek devir-teslim bir türlü yapılamıyor. Koyuncu, görevden alınmasına yönelik Başkanlık Divanı kararı için, Başkanlık Divanı’na yetki veren Genel İdare Kurulu kararını görmek istiyor. Getirilen kasım ayı tarihli kararı ise kabul etmiyor.
Geçen hafta, Şenocak’ın görevi devralmak için Osmangazi İlçe’ye yönetimiyle birlikte gitmesi bazı çevrelerde yanlış anlaşılmıştı.
Bu nedenle…
Sorunu çözmek üzere Teşkilat Başkanı Baki Mert’in pazartesi günü Bursa’ya geleceği duyurulmuştu. Mert’in yakın bir akrabasının hastalanması nedeniyle bu ziyaret pazartesi günü gerçekleşmedi ve çarşambaya, yani bugüne ertelendi.
Fakat…
Hastanın koma hali devam ettiği için Mert yine Ankara’dan ayrılamadı ve gelemedi. Sorun da buzdolabına kalkmış oldu.
Bu noktada…
Önümüzde bir de, 18 Nisan’da yapılması gerekirken kayyum kararıyla 9 Mayıs’a ertelenen İl kongresi var.
İşte…
Böyle bir ortamda DP İl Başkanı Ayhan Barışıcı’ya ne düşündüğünü sorduk.
9 Mayıs’taki İl kongresinde aday olmayı düşünmeyen Barışıcı söze “Ben hiçbir kavganın içinde değilim” diyerek başladı ve şunu söyledi:
“Atamayla oluşan bir kadro var. Bir de, yapılan kongrelerde seçilenler var. Açıkça söylemek gerekirse; atananlar da, seçilenler de benim arkadaşlarım. O nedenle aralarında bir tercih yapma durumunda değilim. Ama Genel Merkez’in de bu konuda aldığı kararlar var.”
Gelişmelere bakışı şu:
“Siyasette parti içi mücadeleler iyidir, partiyi canlı tutacağından mutlaka yararı olur. Üstelik her partide bu tür parti içi mücadeleler yaşanır ki bu da normaldir.”
Üzüntüsü ise şu:
“Ben bizdeki parti içi mücadeleyi de böyle görmek istiyorum. Fakat bizdeki mücadele mahkemeye gitti. Mahkeme konuları da doğrusu çok üzücü oldu.”

Kendi durumunu da şu sözlerle ortaya koydu:
“İl Başkanlığı, ille bir hedefe yürüme yeri değil. Hiçbir hedefe yürümeden de yapılabilir. Örneğin benim hiçbir siyasi hedefim yok. Görevimi en iyi şekilde, dahası soyadıma yakışır şekilde barışçı ve toparlayıcı olarak yerine getirmek istiyorum. Onun için de partime hizmet etmeye çalışıyorum.”