Bursa kamuoyu her şeyi bir kenara bıraktı, son üç yıldır yeni stadyum konusunu tartışıyor. Tartıştıkça iş büyüyor, tartıştıkça konu uzuyor ve tartıştıkça da içinden çıkılmaz hale geliyor.
Önce…
Geçen dönem yeni stadyumun Buttim’e yapılması karşılığı Atatürk Stadyumu’nun olduğu yere alışveriş merkezi, otel ve akıllı evler olarak tanımlanan residence yapılması önerisi gündeme geldi.
Kent kamuoyu buna şiddetle karşı çıktı. Karşı çıkanlar arasında, öneriyi gündeme getiren Büyükşehir Belediyesi yönetiminin bağlı olduğu siyasi partinin iradesi de vardı.
Hatta…
O dönem Osmangazi Belediye Başkanı olarak Recep Altepe de bu öneriye şiddetle karşı çıkanlar arasındaydı. Çünkü Altepe yeni stadyumun mevcut yerinde yapılabileceğine inanıyordu.
Nitekim…
Daha seçilmeden önce projelerinin hazırlanması dahil, her adımı da bunun için attı.
Fakat…
Bursaspor’un şampiyonluğa yürümesi stadyumun kapasitesini de gündeme getirdi. Gittiği her yerde “Stat daha büyük olsun” isteği alan Altepe, tam inşaat başlayacağı sırada seyirci kapasitesinin artmasını öne aldı.
Bu kez de…
Hemen arkadaki Atatürk Spor Salonu ve Atatürk Yüzme Havuzu ile birlikte Kültürpark’ın önemli bir bölümü de elden gidiyordu.
Gerçi…
Salon ve havuz, stat kapasitesi artmasa bile gidecekti ve bu da salon sporlarıyla yüzme sporunu resmen felç edecekti ama yeni projede Kültürpark’a daha fazla girilecek olması başka bir sıkıntıya da yol açacaktı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de görüşünü aldığı kent dinamiklerinin isteği doğrultusunda, projenin hiç değiştirilmeden; bire bir uygulanabileceği Mihraplı bölgesinde veledromun olduğu yere yöneldi.
Yeni karar…
Kent planlamasıyla ilgili sivil toplum yapıları bayta olmak üzere genel kabul ve destek gördü.
Ne var ki…
Bursaspor maçları için Atatürk Stadyumu’nu dolduran taraftarlar, veledromun olduğu yerde yapılacak Timsah Arena’ya karşılar. Onlar kent merkezinde ve yürüyüş mesafesinde gördükleri Atatürk Stadyumu’nun olduğu yerde yeni stadyumun yapılmasını istiyorlar.
Dahası…
”Atatürk Stadyumu’nun yerinde olsun, kapasitesi de 35 bin olsun” diyerek 40 bin seyirci kapasiteli stat isteğinden bile ödün veriyorlar.
••••••••••
Stadyumun yerinin değişmesi konusu son iki haftadır Bursa’nın gündeminde. Bursaspor geçen hafta İstanbul’da deplasmandaydı ve taraftar 30 bin kişiyle yanında olup Atatürk Olimpiyat Stadı’nı doldururken rekor kırdı ama konuyu da tartışamadı.
Bu hafta Bursa’da cumartesi günü Antalyaspor maçı var. Son iki-üç gündür kulaktan kulağa maç sırasında taraftarın statta eyleme yönelik tezahürat yapacağı konuşuluyor.
İşte…
Böyle bir söylenti ortamında, taraftarın duygularını dile getiren ilk açıklama kısa adı Gümçed olan Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği’nden geldi.
Gümçed Genel Başkanı Adnan Önürmen, aynı zamanda Atatürk Stadyumu tribünlerinde yıllardır oturan bir taraftar olarak yeni stadın veledromun olduğu yerde yapılmasına karşı çıkıyor ve bu kararı alanlara uyarılarda bulunuyor.
Öncelikle…
Yerinde modern bir stat yapılacağı coşkusunu yaşarken, veledromun olduğu alana yapılacağı kararını şaşkınlıkla öğrendiklerini vurguluyor ve bir sonra yapacakları hamlenin ipucunu veriyor:
“Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Altepe Bursa’da gönüllerde taht kurdu. Ama sözlerini talihsizlikle karşıladık. Eğer stadyum konusunda ısrar ederse, üzülerek de olsa kendisini istifaya çağırmayı düşünüyoruz.”
Şu sözleri ise stat-taraftar ilişkisinin duygusal boyutunu gösteriyor:
“Atatürk Stadyumu Bursaspor taraftarının mabedidir. Bursalılarının ise mekanıdır. Bu mabet ve mekan yollarında büyükten küçüğe anlamlı güzellikler, örnek vefalı sevgiye ve saygıya dayalı dostluklar, kardeşlikler, sevinçler, coşkular, gözyaşları, üzüntüler ve en önemlisi maneviyat vardır.”
Üzerinde durduğu nokta şu:
“Hiçbir güç bu anlamlı birlikteliğimizi yok edemez.”
Açıklamasında…
Stadyumun başka bir yere taşınmasının Bursa halkını spordan uzaklaştıracağını savunan Gümçed Genel Başkanı Adnan Önürmen, sert bir uyarıda bulunuyor:
“Stadyumun başka bir yere taşınmasına asla izin vermeyeceğiz.”
Nedenini de şöyle açıklıyor:
“Bursa insanı maçlara giderken ve maç bittikten sonra da karnaval şeklinde, kent insanıyla şarkılarla, sloganlarla bütünleşerek, kol kola yürüyerek evlerine dönerler. Biz buna kent kültürü diyoruz.”
Sonra bir uyarıda daha bulunuyor:
“Stadyumu veledromun olduğu yerde yapmak için ısrar edilirse, binlerce Bursaspor taraftarıyla, sivil toplum örgütleriyle yargıya gideceğiz.”
Sözlerini de…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi seçim döneminde verdiği sözü tutmaya davet ederek tamamlıyor.