Tek merkezden ezanı kaldıran Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu’na Bursa’dan teşekkür mektubu

Bursa’da pek çok kişi Erdoğdu Ebeoğlu’nu bilir. Çocukluğumuzun Hafız Abisi aynı zamanda Bursa’ının yetiştirdiği önemli mevlidhanlar arasındadır.

Ayrıca…
Eski bir din görevlisi olmanın yanına dinî mûsiki sanatçısı ile nazariyat ve şan hocalığı gibi ünvanlar da ekledi.
Hem mehteran hocalığı hem de ilahi ve ezan başta olmak üzere güzel okuma  eğitimleri verdi.

O nedenle de…
Minarelerden yükselen ve günde beş kez insanları namaza davet eden ezana özel bir önem verir.

Gerçekten de…
Ezan sesinin çok ayrı bir yeri var. Güzel okunan bir ezan insanı alıp götürdüğü gibi, bazen öyle sesler minareden yükseliyor ki, ezanın bütün büyüsünü bozuyor.

İşte…
Bunu önlemek için 2002 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı kararıyla kentlerde merkezî ezan uygulamasına geçildi.

Yani…
Müftülük tarafından belirlenen büyük bir camiden okunan ezan, kurulan özel radyo sistemiyle tüm camilerin minarelerinden yayınlandı.

Aynı şekilde…
Vaazlar da merkezî uygulama kapsamına alındı.
Uygulama başlangıçta, güzel okunan ezan ve aynı bilgilerin aktarıldığı vaaz hedefliyordu. Fakat ilerleyen süreçte bu kez başka sorunlar ortaya çıktı. Kimi çevrelerde, camilerdeki din görevlilerinin uygulama nedeniyle minareye çıkmadıkları için tembelleştiklerini iddia edenler oldu.

Tanınmış bir güzel okuma eğitimcisi olan Erdoğdu Ebeoğlu da, uygulamanın başladığı andan itibaren karşı çıkanlardan biri olarak her yerde itirazını yaptı ve merkezî ezanı eleştirdi.
8 yıldır süren uygulamaya Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu sürpriz bir şekilde son verince de, mektup yazıp teşekkür etme gereği duydu.

Ebeoğlu, bugün Bardakoğlu’na gönderdiği mektubunda duygularını şöyle iletti:
“Sebebi ne olursa olsun, tek bir merkezden ezan okumayı, tek bir merkezden vaaz vermeyi ve tüm cami görevlilerine merkezden verilen hutbelerin okutulması dayatmasına son verdiniz ya, dînî ilimlerin önü bu şekilde açılmış oldu. Böylece imamlarımızın elleri kitaplardan düşmeyecek.”

Teşekkürü ise şöyle:
“Bu sebeple size, fikir birliği ettiğiniz ve beraberce olayı en güzel bir noktaya getirmeye çalıştığınız mesâi arkadaşlarınıza, emeği geçen tüm dostlarınıza ve dostlarımıza tekrar tekrar teşekkür ediyor, dünya ve ahiretlerinizin mamur olmasını diliyorum.”

Ayrıca…
Türkiye’de ilk kez 90’lı yılların başında ezanın ve Kur’an-ı Kerim’in güzel okunması için Bursa Tasavvuf Musikisi Derneği ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile ortaklaşa yaptıkları eğitim çalışmasıyla yarışma düzenlediklerini; Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Sami Uslu’nun yanı sıra İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Abdurrahman Çetin ve dönemin Bursa’daki müftülerinin, Amir Ateş, rahmetli Adem Erim ve Mustafa Kavurmacı gibi tanınmış hafızlarla Erdinç Çelikkol’un bu yarışmanın jürisini oluşturduklarını mektubunda bilgi olarak aktardı.