Delege seçimi başlarken CHP`de sürpriz gelişmeler CHP`de delege seçimleri bugün başlayıp haftaya bitecek. Osmangazi`de olağanüstü kongre isteyen muhalifler yargıya başvurup seçimlerin durdurulmasını istediler. Baykal`a da noterden ihtarname gönderildi…
Cumhuriyet Halk Partisi’nde ilçe kongrelerinde oy kullanacak delegelerin seçimi bugün başlayacak.
Program…
Delege seçimlerinin 22 Kasım’da sonuçlanmasını öngörüyor. Yani, bir haftalık süre var.
Ama…
Bugüne kadarki deneyimlerimiz gösteriyor ki, delege seçimlerinin bir hafta sürmesi de gerekmiyor. Bir günde bile bittiğini çok gördük.
O bakımdan…
Osmangazi’de olağanüstü kongre isteğini yargıya taşıyan muhalif ekip, delege seçiminin yapılması halinde davanın işlevsiz kalacağını düşünerek yargılamanın yapıldığı Birinci Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu ve Osmangazi’de delege seçiminin durdurulması için tedbir kararı istedi.
Ancak…
Bilirkişi raporu oluşmadığı gerekçesiyle mahkeme bu isteği karara bağlayamadı.
Bunun üzerine…
Davayı açanlardan Recep Tek tarafından noter kanalıyla CHP Genel Merkezi’ne ihtarname gönderildi.
İhtirnamede…
Bilirkişi raporunun gelmemesi nedeniyle davanın ertelendiği anımsatılarak, Osmangazi’deki delege seçiminin Genel Başkan Deniz Baykal tarafından “dava sonuçlanana kadar engellenmesi” istendi.
Bu da…
Yaşanan şikayet hatlarının ardından Genel Başkan’ın delege seçimini engellemesi isteğiyle noterden gönderilen ilk ihtarname olarak CHP’nin ilkleri arasına girdi.
Bu noktada…
Akıllara şöyle bir soru geliyor:
“Mahkeme dün delege seçimini durdurma kararı verseydi ne olacaktı?”
Bu soruya ise yönetim cephesinden şöyle cevap veriliyor:
“Eğer mahkeme böyle bir karar verseydi, yeni bir delege seçimi için zaman yetmeyeceğinden Osmangazi kongresi yapılamayacaktı. Dolayısıyla, il kongresi de Osmangazi delegesi olmadan toplanacaktı.”
CHP’e, Şahin’e giden ambulansın peşinde
Hikmet Şahin 10 yıl İnegöl, 5 yıl da Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı ve bu kente hizmet ederek arkasında iz bıraktı.
Fakat…
Geçen hafta işyerinde silahlı saldırıya uğradı. Kurşun Şahin’in bacağındaki damarı parçaladığı için vücutta bulunan kanın boşaldığı, bunun da bir haftalık direnişe karşın ölümü getirdiği açıklandı.
Dün…
Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Ali Nihat Irkörücü ile konuşurken saldırıyla ilgili önemli bir sorgulama yaptı ve parti olarak bu olayın peşini bırakmayacaklarını söyledi.
İddiası şu:
“Hızır Acil ambulansları ihbar aldıklarında doktorla gidip ilk müdahale orada yapılıyordu. Fakat, doktorların büyük bölümü aile hekimliği uygulamasına geçtikleri için ambulanslarda artık teknikerler görevlendiriliyor.”
Ardından…
Şahin olayıyla ilgili olarak şunu sordu:
“İl Sağlık Müdürlüğü’nden öğrenmek istiyoruz… Sayın Hikmet Şahin’e giden ambulansta doktor var mıydı, yok muydu?”
Şunu da sordu:
“Kurşunla yaralama ihbarına doktorla gidilseydi daha farklı müdahale yapılabilir miydi, yapılamaz mıydı?”
Öğrenmek istediği şu:
“Bu olayda bir ihmal var mı, yok mu?”
Son derece ciddi iddiayı gündeme getiren CHP PM Üyesi Irkörücü bu soruların ardından şu bilgiyi verdi:
“Biz CHP olarak bu olayın peşini bırakmayacağız. Milletvekillerimiz de soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyacaklar.”
Başbakan’la konuşan Marzinc aynı partili belediyeye ulaşamıyor
Necdet Utkanlar’ı yıllar öncesinden, Türkiye’nin en önemli çelik üretecilerinden Asil Çelik’in yönetiminden tanıyoruz.
Çevresinde de…
Doğal ve samimi davranışlarıyla tanınıp saygı görüyor.
Ayrıca…
Kısa adı Orsiad olan Orhangazi Sanayici ve İşadamları Derneği’nin kurucusu ve ilk başkanı olarak biliyoruz.
Bugün “onursal başkan” sıfatını üstlendiği Orsiad olarak Orhangazi’ye yaptığı katkılar ortada.
Şimdilerde…
Sıkıntılı bir sürecin tam ortasında bulunuyor.
Sıkıntıyı da…
Marmara Bölgesi’nde demir çelik üretimi yapan Çolakoğlu, İçdaş, Diler, Kaptan ve Kroman adlı 5 büyük grubun ortaklığıyla baca tozundan geri dönüşüm yoluyla çinko elde etmek için kurulan Marzinc’i anlatabilmek için yaşıyor.
Türkiye’deki demir çeliğin yüzde 35’ini üreten firmaların Marzinc’i nasıl ve neden kurduklarını 27 Ağustos 2009 günü bu sütunlarda ayrıntılarıyla aktardık.
Dahası…
Mustafakemalpaşa’da siyasiler ve sivil toplum örgütlerinin çevresel kaygılarla bu tesise karşı çıkışlarına da aynı yazıda yer verdik.
Geçen süreçte…
Marzinc bu sıkıntıyı aşamadı. Konuyu magazinleştiren çeşitli spekülasyonlar bir yana, Mustafakemalpaşa’daki karşı çıkış büyüdü.
Tepkinin giderek büyümesi yatırımın başlamasını doğal olarak geciktiriyor.
Bununla birlikte…
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, Devlet Bakanı Faruk Çelik’e, Çevre Bakanı Veysel Eroğlu’na, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’a ulaşıp kendini anlatan ve destek de alan Marzinc, aynı partinin yönettiği Mustafakemalpaşa Belediyesi’ne neden ulaşamıyor?
••••••••••
İşte…
Marzinc Yönetim Kurulu Üyesi olarak Necdet Utkanlar dün Tesis Proje Müdürü Hüseyin Soykan, Çevre Danışmanı Burak Armutçu ve Medya Danışmanı Kenan Sertalp ile birlikte dün Olay Medya’nın karşısına çıktığında aynı soruyu paylaştı:
“Ankara’daki merkezi yönetim olan hükümete, Sayın Başbkan’a ve değerli bakanlarımıza kendimizi anlatabiliyoruz ama aynı partiden olan Mustafakemalpaşa Belediyesi tesisimize karşı çıkıyor.”
Akla gelen “Neden?” sorusunun cevabını da Utkanlar verdi:
“Bizi dinlemiyorlar. Mustafakemalpaşa Belediyesi dahil, kimseye kendimizi anlatamıyoruz.”
Ardından şu bilgiyi verdi:
“Bugüne kadar Baro’ya, Makina, İnşaat ve Şehir Plancıları Odalarına, Gümçed’e, sanayici ve işadamları derneklerine kendimizi anlattık. Ama Mustafkemalpaşa Belediyesi’nin yanı sıra bazı Oda ve dernek başkanları bizi dinlemek istemiyorlar, randevu vermiyorlar.”
••••••••••
Toplantıda…
Marzinc’in hammadde olarak kullanacağı baca tozu da, elde edeceği ürün de kavanozlar içinde masaya getirilmişti.
Karşı çıkanların gerekçe olarak ortaya sürdükleri konulara tek tek cevaplar verdiler. Kendilerine yöneltilen iddiaların hiçbirinin geçerli olmadığını ısrarla söylediler.
Özellikle de…
Utkanlar’ın şu sözü önemliydi:
“Yasal eksiğimiz olmadığı gibi, hiçbir kişi ve kuruma karşı yanlışımız da yok.”
Bu cevapları haber sütunlarımızda okuyabilirsiniz.
Fakat…
Şöyle bir durum da var:
“Madem koca bir ilçe istemiyor, Marzinc neden Mustafakemalpaşa’da ısrar ediyor?”
Sorunun cevabını Utkanlar şöyle verdi:
“Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nden peşin ödemeyle arsamızı aldık. ÇED raporunu aldık. Tesis için 32 milyon dolar harcama yaptık. Satın aldığımız teknolojik cihazlar depolarda ve kimileri açık alanlarda çürüyor. Artık çekip gitme imkanı kalmadı.”
••••••••••
Gerçekten ilginç bir durum var ortada.
Bir yanda…
Devletin kendilerine verdiği “geri kazanım tesisi kurma” görevini yerine getirmek istediğini söyleyen Marzinc var.
Onlar…
“Üretimden çıkan baca tozları depo ve maden sahalarında saklanıyor, bir kısmı açık kamyonlarla Kayseri’ye gidiyordu. Burada en son teknolojiyle üretime dönecek” diyorlar.
Buna karşın…
Mustafakemalpaşa’da ciddi bir toplumsal direniş var. Bu saatten sonra Marzinc’in kendine yeni bir yer araması ne kadar zorsa, kimi farklı ve yanlış bilgiye dayansa bile o direnişin ortadan kalkması da o kadar zor.
Oysa…
Atık maddenin toprağa ya da çöpe atılmasının çok daha tehlikeli olduğu ortada. Bu tesisler gerekli. Kaldı ki, en son yapılan tesis, en üst teknolojiyi getiriyor.
Ama…
Hangi gerekçeye dayanırsa dayansın, insanların kaygısını da gözardı etmemek gerekiyor.
Yine de, toplumsal mutabakat yolu bulunabilir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 14-11-2009