Bursa’dan Hikmet Şahin geçti…

Bursa’dan Hikmet Şahin geçti… Bıraktığı iz onu yaşatacak  Rotasını İnegöl’den Bursa’ya çevirdiğinde hizmet etmek istiyordu. Göreve çok hızlı başladı, Bursa’ya zaman kaybettirmedi. Bursa’nın görüntüsünü değiştiren işlere imza attı, en çok iş yapan başkan oldu…

Vefat haberini meslektaşımız Yusuf Kayışoğlu verdiğinde gözümüzün önünden çok özel bir Hikmet Şahin portresi geçti.

Bizim tanışıklığımız İnegöl Belediye Başkanı olduğu dönemde başladı. İnegöl gibi Anadolu’daki pek çok ilden büyük, sanayisi olan, o nedenle de karışık ve zor bir kentte iki dönem üst üste seçilme başarısı gösterdi.

Çok başarılı oldu. Siyasetteki kararlılığı da buna eklenince hedefini Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na çevirdi ve ilk olarak da evini Bursa’ya taşıdı.

O süreçte çok sık görüştük. Adım adım hedefe ilerlerken neler düşündüğünü ve planladığını iyi bilenlerdeniz.

Bursa’ya hizmet etmek istiyordu.

Gerçi…

Adalet ve Kalkınma Partisi Şubat 2004’te adaylarını belirlerken,  Genel Merkez’den Bursa için önce Veysel Eroğlu adı çıkmış, Merkez Yürütme Kurulu toplantısını Kültürpark’taki Ender Çay Bahçesi’nde bekleyen Şahin haberi duyunca “Artık İnegöl’e dönemem” deyip kendisine önerilen Osmangazi adaylığını kabul etmişti.

Ama…

Ertesi gün teşkilat ayağa kalkınca Genel Merkez karar değiştirdi ve Şahin’in önü açıldı.

O gece hayalleri gidip gelen Şahin göreve çok hızlı başladı. Sloganlarında kullandığı gibi, Bursa’ya zaman kaybettirmedi ve önceliği ulaşıma verdi.

Dahası…

5 yıllık dönemde Bursa’da en çok iş yapan başkan oldu.

Kendine özel bir yönetim anlayışı ve stili vardı. Bu nedenle sorunlar yaşasa da Bursa’nın görüntüsünü değiştiren işlereimzaattı ve arkasında iz bırakıp kent tarihine geçti.

Kahpe kurşuna bir hafta dayanabildi ve dün akşam yaşama veda etti.

Hikmet Başkan’a Allah’tan rahmet diliyoruz. Bursa’nın başı sağolsun.

Bir duayenin gözlemlerine dayalı sanayicilere uyarıları ve yalın üretim ile gelen üretim planlaması

Yıl 1970… Türkiye’nin ilk büyük otomobil fabrikası Tofaş’ın Bursa’ya kurulması kararlaştırılmış.

Fabrika…

Yalova Yolu üzerinde, Panayır’dan sonra Demirtaş’tan önce bataklık araziye kurulacak. Bunun için gelen ilk ekipte Yalçın İpbüken de var.

İpbüken, üretime başladığında Tofaş’ın ilk Personel Müdürü olarak görev üstleniyor.

Ardından…

Tofaş Spor Kulübü’nü kuruyor ve SAS ile birleştirip atletizm, yüzme, basketbol ve güreş branşlarında büyük başarılara imza atıyor.

Yani…

Yalçın İpbüken hem sanayide hem sporda duayen olarak önemli hizmetler veriyor.

İşte…

Böylesine geniş bir birikime sahip olan İpbüken son dönemde Yalın Enstitü adı altında üretim planlaması eğitimleri organize ediyor.

••••••••••

Dün sabah…

Arkadaşımız, meslektaşımız Murat Kuter’in organizasyonu sayesinde bir grup gazeteci olarak Yalçın İpbüken ile bir araya geldik.

Eski günlerden söz edip anıları yad ettik. İpbüken’in gözlem, tespit ve uyarılarını dinledik.

Özellikle…

“Üretimde teknolojiler de, müşteri alışkanlıkları da değişiyor” diyen İpbüken, bugün Bursa’da sayıları 1950’ye ulaşan yan sanayi şirketlerini de katarak otomotivcilere şu öneride bulundu:

“Sanayiciler ya da yöneticiler üretimdeki teknoloji ve gelişmeleri görebilmek için yılda bir kez Japonya’ya gidip Toyota müzesin, yılda bir kez Çin’deki büyük fuara, müşteri beklentileri için de yılda bir kez Amerika’da Los Angeles’a mutlaka gitmeli. Bunu ibadet gibi yapmalı.”

Bununla birlikte dikkat çektiği nokta çok önemli:

“Fiat, Renault, Mercedes, Man ve Toyota’nın en iyi fabrikaları Türkiye’de. Bunlar tesadüf olamaz.”

••••••••••

Sohbette…

Yalın üretimle gelen üretim planlamasına da değindi.

Örneğin…

Malzeme ve araç-gereç depoları yanında, ürün stoklarının fazla olması halinde bunun maliyetlere yansıdığını anlatırken üretim planlamasını şöyle tarif etti:

“Sistem kurulacak ve ne kadar gerekiyorsa o kadar malzeme zamanında alınacak, müşteri ne zaman ne kadar ürün istiyorsa o kadar üretilip gönderilecek.”

Yani…

Fabrikalarda fork-liftlerin çok çalışması, işçilerin sürekli hareket etmesi maliyeti arttıran en önemli unsurlar. Fabrikada boş alan olmaması da çok önemli.

Bunlar “yalın üretim” kapsamında işyerinin kazancına dönüştürülüyor.

İpbüken, yalın üretimde Yeşim fabrikasının çok başarılı örnek olduğunu da ekledi.

Yalın Zirve’de 10 oturum, 35 konuşmacı

Yalın Enstitü ve kısa adı Tügiad olan Türkiye Genç İşadamları Derneği Bursa Şubesi organizasyonuyla düzenlenen Yalın Zirve 7-8 Aralık’ta Almira Oteli’nde gerçekleştirilecek.

“Yalın düşünün değer yaratın” sloganıyla organize edilen Yalın Zirve’de iki gün boyunca ana ve paralel olarak toplam 10 oturum yapılacak, bu oturumlarda toplam 35 konuşmacı bilgi paylaşımında bulunacak.

Zirvenin en önemli konuşmacısı ise Toyota Marketing Corporation Başkanı Riichiro Chikuma olacak.

Siyasetçi ve gazeteci ilişkisi şikayet hattı

Gazeteciler, özellikle de günlük köşe yazısı yazan gazeteciler zaman zaman “şikayet ” riskini hep yaşıyorlar.

Aslında…

Gazetecinin her yazdığını herkesin aynı şekilde kabul etmesi elbette mümkün değil. Ama yazılana karşı görüş iletilme yolunun yine gazeteciyle temas kurmaktan geçtiğine inananlardanız.

Yani…

Gazeteciyi ya da yazarı patronu ya da yönetiecisine şikayet etmek hoş değil.

Bunun çok sayıda örneği varken, yeni yaşanmış bir olayın ulaştığı boyut, konuyu daha da farklılaştırdı.

Olay şu:

Kent gazetesi yazarı Yusuf Kotaman, geçtiğimiz hafta Bandırma-Bursa arasında demiryolu isteğine dayalı yürüyüş yapan Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Kemal Demirel’i yazısında konu ederken, ona destek vermedikleri ve aynı saatte toplantı düzenleyip engelledikleri gerekçesiyle CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen ile İl Başkanı Gürhan Akdoğan’ı eleştirdi.

Bunun üzerine…

Öymen ve Akdoğan, yazısı nedeniyle Yusuf Kotaman’ı gazetenin sahibine şikayet etmişler.

Ardından…

Yusuf da, evinden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı aramış ve yazısından dolayı kendisini patronuna şikayet eden Öymen ile Akdoğan’ı şikayet etmiş.

Baykal ise dinledikleri üzerine “Çok üzüldüm” demiş.

Başta da vurguladık…

Bugüne kadar şikayet hep oldu. Ama ilk kez bu boyuta ulaşması yerel siyaset adına önemli.

Erikli Kavşağı’nda kamulaştırma engeli

Ankara Yolu’nda kesintisiz ulaşımı kesen tek nokta olarak Erikli Kavşağı kaldı.

Dün de, Hikmet Şahin döneminin son aylarında düşünülmesine karşı Erikli Kavşağı’nın kapatılmadığını anımsatıp okurumuz Reha Yakışan’ın sorunu aktardık:

“Erikli Kavşağı ne zaman kapatılacak.”

Bu soru üzerine dün Büyükşehir Belediyesi’nden bilgilendirme notu geldi.

Öncelikle şu vurgulanıyor:

“Erikli Kavşağı’nın trafik ışıkları kaldırılarak kesintisiz ulaşıma açılmasının Gürsu Kavşağı açılışı ile eş zamanlı olması arzusundaydık.”

Şurası önemli:

“Ancak, Ankara Yolu’na güneyde paralel caddede 4 binanın kamulaştırması henüz gerçekleşmedi.”

Verilen bilgi şu:

“Kamulaştırma sonrası Erikli’den Bursa yönüne çıkışlar  Mimar Sinan Kavşağına kaydırılarak ışıklar kapatılacak ve kesintisiz ulaşım sağlanacak.”

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 12-11-2009