Bursa`nın bu dönemi için CHP`nin ciddi kaygıları var

Bursa`nın bu dönemi için CHP`nin ciddi kaygıları var  İl Genel Meclisi CHP Grubu bir ilk gerçekleştirip imar planından mülk satışına, hatta yeraltı kaynaklarına kadar görüş açıkladı. Kaygı dile getiren CHP İl Başkanı Akdoğan da olası bir takası uyardı…

Kamuoyu gündemine daha çok belediyeler ve belediye meclislerinde görüşülen konular geliyor.

Oysa…

Yerel parlamento özelliği taşıyan İl Genel Meclisi çalışmalarıyla, bunu kapsayan gelişmeler gündemde pek yer bulamıyor.

Dün…

Cumhuriyet Halk Partisi değişik bir çalışma yaptı ve İGM çalışmalarıyla kapsama alanındaki konuları ilk kez gündeme getirdi.

Üstelik…

Toplantı da, İGM’nin etki alanındaki İl Özel İedaresi’nin satışa çıkardığı, ancak yasal nedenlerle satışı iptal edilen ve Bursa’nın marka değerlerinden biri olan Mahfel’de yapıldı.

Nitekim…

CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan, toplantının Mahfel’de yapılmasının, “Bu tesisin Bursa’nın tarihini yaşatması için verdikleri destek” olduğunu vurguladı.

Bununla birlikte…

Akdoğan dün, Bursa’nın bu dönemiyle ilgili çok ciddi kaygılar ortaya koydu.

Örneğin…

Tıbbi atık toplama ihalesi iptalinden duyduğu kaygıyı dile getirirken, “usule ve sağlığa aykırı davranıldığını” söyledi.

En önemlisi…

Çok ciddi imar rantlarının gündemde olduğu bir dönemden geçildiğini savundu.

12 Organize Sanayi bölgesi ile ovada tarım yapılabilen alanların azaldığına dikkat çekerken, “Sanayicilerin ilgisi birden neden Karacabey, Mustfakemalpaşa ve Yenişehir’e yoğunlaştı?” diye sordu. 2020 Planı’nda sürekli değişiklik yapıldığını öne sürdü.

Cargill’in takipçisi olacaklarını, Besob’un sanayi sitesi yapmak istediği alana esnafla kavga için değil, esnafı korumak uğruna karşı çıktıklarını belirtti.

Valiliğin sıcak su için 3 trilyon gömmesini eleştirdi. Taş ve mermer ocaklarının da takipçisi olduklarını kaydetti.

Gördük ki…

İGM’deki sayısal farklılıklara karşın, Bursa’nın konuları muhalefetin takibinde.

CHP İGM Grubu’ndan ilk: İmar planlarından mülk satışı ve yeraltına kaynaklarına kapsamlı rapor

İl Genel Meclisi sandalye dağılımında, 55 üye ile Adalet ve Kalkınma Partisi en büyük grup. 15 üyeli Cumhuriyet Halk Partisi anamuhalefet konumunda. Milliyetçi Hareket Partisi’nin 7, Anavatan ve Saadet’in 1’er üyesi var.

Gerçi…

55 üyeli iktidar grubunun karşısında muhalefet partilerinin sayısal anlamda yapabilecekleri pek bir şey yok.

Ancak…

CHP, değişik bir uygulamaya yöneldi ve ilk kez İGM çalışmalarıyla etki alanındaki kurumları mercek altına alan çalışmasını medyayla paylaştı.

Üstelik…

İGM’deki CHP grubunu dün kenetlenmiş, konulara çok iyi çalışıp hazırlanmış gördük. Tam bir ekip çalışması olmuş.

••••••••••

CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan’ın sunuş konuşmasından sonra ilk sözü CHP Grup Sözcüsü olan İlhan Demiröz aldı.

Aynı zamanda Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı olan Demiröz, daha çok imar planlarındaki tarım ve çevre konularına dikkat çekti.

Örneğin…

Mustafakemalpaşa ve Yenişehir’de atık dönüşüm tesisleri kurulmasına karşı verilen mücadeleyi anımsattıktan sonra, Mustafakemalpaşa’nın İnatlar Köyü’nden püskürtülen tesisin Harmancık’a kaydırılması çalışmalarına değinirken “çevre, tarım ve insana zararlı sistemlerin her zaman karşında olacaklarını” söyledi.

Orhangazi’deki Cargill mısır işleme tesisiyle ilgili plan değişiklikleri ve bunlara yönelik yasal girişimler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Yenişehir’in Burcun Köyü’nde çimento fabrikası yapılacak alanın tamamının tarım alanı olduğunu, DSİ’nin de yeraltı kapalı sistem sulamasının gözardı edildiğini öne sürdü.

Besob’un sanayi sitesi kuracağı araziyle ilgili plan değişikliğinin şimdi de İGM gündemine geleceğini anımsatırken, “23 Oda ilk kez bir araya gelip bu siteye karşı çıkmıştı. Çalışmaları yine hep birlikte sürdüreceğiz” dedi.

Mülk satışları konusunda da Demiröz’ün ortaya koyduğu bazı bilgiler  ar.

İl Özel İdaresi’ne ait ve aylık 80 milyar kira alınan Bahar Hastanesi binasıyla İGM binasını satışa çıkarılmasını eleştirdi. Aynı şekilde Karacabey Drama Mahallesi’ndeki mülkün neden satışa çıkarıldığını anlayamadıklarını söyledi.

••••••••••

Genel bilgilendirmenin yanında, iki özel konuda da bilgilendirme yapıldı.

Bu bölümde ilk sözü, Görükle’nin eski belediye başkanı CHP İGM Üyesie Hüseyin Akkuş aldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne devredilen eski Tekel binasındaki tadilatla ilgili yaptığı çalışmayı ayrıntılarıyla ortaya kolan Akkuş, eski para değeriyle 8 trilyona malolacak binanın 18 trilyona malolduğunu açıkladı.

Ayrıca…

Gerek ihale sürecinde. gerek ek işlerde usulüne aykırı davranıldığını iddia etti.

Ardından…

Daha önce Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı olarak görev yapan CHP İGM Üyesi Sabahattin Sesli de yeraltı kaynaklarına yönelik yapılanları gündeme taşıdı.

“Yerin üstü imar rantıyla yağmalanıyor” diyerek söze başlayan Sesli, rakamsal bilgilerle jeotermal sular, yeraltı su kaynakları, mermer ve taş ocakları konularında bilgilendirdi.

Özellikle…

Kaynak suyu kullanımında 2 trilyon kira ödeyen bir firmanın denetimlerle 24 trilyon ceza aldığını aktarırken, “kira rakamlarının ne kadar düşük olduğuna” dikkat çekti.

Mermer ve taş ocakları için kaç ruhsat verildiğine dair sağlıklı bilgi alamadıklarını öne sürdü.

Valilik tarafından yapılan jeotermal çalışmalarını da eleştiren Sesli’ye göre, yürütülen proje güdük kalmaya mahkum.

Akdoğan’ın bu uyarısı çok ciddi

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Gürhan Akdoğan dün, kulağına gelen bir duyumu “Önümüzdeki günlerde çok ilginç bir takas yaşanabilir, lütfen bunu iyi takip edin” diyerek aktardı.

Üstelik…

Dikkatle izlenmesini istediği takas iki kurumla sınırlı değil, çok kurumlu ve karışık bir yapı sergiliyor.

Akdoğan’ın iddiasına göre…

Merinos’un yanında faaliyet gösteren Veteriner Fakültesi kliniklerinin bulunduğu tesisler, halen Nilüfer’de bulunan Defterdarlık ve Vergi Dairesi kullanımına verilebilir.

Ardından…

İhsaniye’de, Defterdarlık ve Vergi Dairesi’nden boşalan binalar hastaneye dönüştürülmesi için tahsis edilebilir.

Sonunda da…

Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerinde sağlık alanı olarak planda ayrılan yer boşalmış olur ve böylece buraya recidence yapma yolu yeniden açılabilir.

Kalite kenti Bursa’da Kalite Birliği Derneği

Tarih kitapları, daha dünyada kalite standartlarına yönelik bilginin olmadığı 1502 yılında, Bursa’da Sultan II. Bayezit tarafından ilk kalite standardını getiren belediye kanununun uygulandığını yazıyor.

Yani…

Bursa, dünyada kaliteye önderlik eden bir kent.

Nitekim…

Son dönemlerde Bursa’da kalite standardının geliştirilip günlük yaşamda yer bulabilmesi için çok önemli çalışmalar yapılıyor, devlet-sivil toplum işbirliği gerçekleştiriliyor.

İşte…

Bu kapsamda yeni bir sivil toplum örgütü kurulduğu açıklamasını dün Bursa Valisi Şahabettin Harput yaptı: Kalite Birliği Derneği.

Üstelik…

Aralarında bürokratlar, işadamları, sanayiciler, öğretim üyelerinin bulunduğu farklı mesleklerden 30 kişiyle kurulan, Türkiye genelinde örgütlenecek olan dernek çok hızlı bir başlangıç yaptı.

Buna göre…

Nilüfer’deki 70 okulda sertifikalı kalite ve hijyen eğitimi başlandı.

Ayrıca…

70 okuldaki öğretmenlere TS-EN-ISO 9000 temel eğitimi veriliyor. Yine okullardaki öğrenci velilerine de 15 Mart 2010 Dünya Tüketiciler Günü’nde tüketici haklarına yönelik bilinçlendirme eğitimi verilecek.

Tüm eğitim çalışmaları ücretsiz olarak verilirken, 700 bin lira tutarındaki sosyal sorumluluk projesi Bursa Valiliği, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve yeni kurulan Bursa Kalite Birliği Derneği tarafından gerçekleştirilecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 21-10-2009