Maliyeti arttıracak sürprizler ve Timsah Arena için öneri

Maliyeti arttıracak sürprizler ve Timsah Arena için öneri Bursa’ya değer katacak özgün Timsah Arena’nın dün yayınladığımız görselleri heyecana yol açtı. Ama, maliyet arttırıcı sürprizler nedeniyle projenin aynen Veledrom’da uygulanması tartışma konusu oldu…

Bursaspor bu kentin her zaman vazgeçilmez değeri. Bursaspor’un maçlarını oynadığı stadyum da Bursa için çok önemli.

Zira…

Atatürk Stadyumu, erken cumhuriyet dönemi eserleri olarak Altıparmak’taki Osmangazi Kaymakamlığı ile Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Tayyare Kültür Merkezi ve Devlet Tiyatrosu bu kentin önemli yapılarından.

Bu emektar stadyum artık ihtiyacı karşılayamadığı için, 29 Mart yerel seçimlerinde tüm siyasi partiler ve adaylar yeni bir stat vaad ettiler.

Gelişmeleri dün de aktardık…

Seçim öncesi öneri projeleri ile kamuoyunu bilgilendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe sözünde duruyor ve Timsah Arena’yı armağan etmeye hazırlanıyor.

Bursa’yı ve Bursaspor’u hem daha görkemli, daha farklı kılacak Timsah Arena’nın özgün proje çizimleri tamamlandı. Ortaya çıkan görselleri de Bursalılar ilk kez dün bu sütunlardaki fotoğraflardan gördüler.

Yeni stat gerçekten muhteşem olacak.

Ancak…

Dünkü yazımızda görsellerin yanı sıra Timsah Arena için bazı özel bilgiler de aktardık.

Örneğin…

Zeminin özelliği nedeniyle, yerin iki kat altına inilmesi gerekiyor. Bu iki bodrum katı en az 10 milyon TL, ya da eski ifadeyle 10 trilyon lira maliyete ek yük anlamına geliyor.

Oysa…

Projeyi aynen Veledrom’da uygulamak da mümkün ve burada olursa ek maliyetlerin tümü ortadan kalkacak.

Yani…

Bursa’nın parası Bursa’da kalacak.

İşte…

Dün bu görüşleri ortaya koyunca, cep telefonumuz sabah saatlerinden itibaren çalmaya başladı.

Arayanlar içinde, “Stat yerinde yapılmalı, karar değişmemeli” diyen de var, ortaya çıkan gelişmelerin göz önüne alınmasında yarar bulan da.

Yeniden değerlendirmenin tartışılmasını isteyenler, mevcut Atatürk Stadı’nın revize edilerek korunabileceğini söylüyorlar. Hatta, Bursa’nın iki stada birden sahip olmasını daha da yararlı buluyorlar.

Örneğin…

Bursa ile ilgili her konuda büyük bir duyarlılık gösteren, Bursa’nın her sorunu ve konusunu araştırıp çözüm üreterek son döneme damgasını vuran İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin, gelişmelere göre yeni bir değerlendirme yapılmasından yana.

Dediği şu:

“Atatürk Stadı’nın bulunduğu yer hem zemin olarak, hem konum olarak çok zor bir bölge. Sulu zemin olması inşaatı hem güçleştiriyor, hem maliyeti arttırıyor. Bunu aşmak için iki kat yeraltına inilmesi maliyeti arttırır. İnşaat başladığında ise, maliyeti daha da arttıracak yeni sürprizler çıkabilir.”

Konu gerçekten kritik.

Teknik adam bakışının yanında, planlama açısından da Timsah Arena’nın bugünkü stat yerine Veledrom’da yapılması daha yararlı olacak gibi gözüküyor.

Gerçi…

Dün arayanlar içinde, “Veledrom’un yolu dar, insanlar maç için oraya nasıl ulaşacaklar?” diyenler de vardı.

Ama…

Yol konusunun sorun olacağını sanmıyoruz. Mudanya Yolu’ndan buraya yeni bir bağlantı yapmak çok zor olmasa gerek. Üstelik, aynı noktada Bursaray istasyonu da çok yakın.

Galiba…

Henüz işe başlanmamışken, yeni durumu biraz daha ayrıntılı tartışmak gerekiyor.

Sağlıkta kaliteli hizmet için Şevket Yılmaz’ı eğitim hastanesine dönüştürme projesine Bakan Çelik’ten destek

Bu sütunlarda 9 Eylül 2009 günü “Kaliteli sağlık hizmetinde Bursa’yı rahatlatacak formül” başlıklı yazımızda şu görüşleri dile getirdik:

Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi mayıs ayında yangın geçirdi ve 9 hasta yaşamını yitirdi. Yangın sonrası hastane normale dönemedi. Ameliyathaneler çalışmıyor, muayeneler aksıyor.

Yönetim kadrosu dağıtıldı, doktorların bir kısmı başka hastanelere geçti.

Yine…

Bu hastanenin hemen yanı başında, son aşamaya gelen Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi var.

İşte…

Toplamda 800 civarında yatağa sahip olan bu iki hastane, eğitim ve araştırma hastanesi olarak Yüksek İhtisas Hastanesi kullanımına verilebilir.

Buna karşılık…

Yüksek İhtisas Hastanesi’nin bulunduğu bina da, eskiden olduğu gibi 150 yataklı Kalp ve Kalp Cerrahisi Hastanesi’ne dönüştürülebilir.

Öyle olunca…

800 yatak ve geniş fiziki mekan Yüksek İhtisas Hastanesi’ni daha işlevsel kılar. Kentin doğusu daha kaliteli bir sağlık hizmeti alır. Hizmet verilen branş servisi sayısı da 9’dan en az 25’e çıkar.

Üstelik…

Şevket Yılmaz’daki tüm muayene ve tedavi uygulamaları aynen devam eder. Hatta, her servisin klinik şefi profesör ya da doçent düzeyinde uzman olacağı için, sağılık hizmetleri daha verimli olur.

••••••••••

Bize yansıyanlardan anladığımız kadarıyla, bu öneri kamuoyunda büyük ilgi ve destek gördü.

Aynı şekilde…

Siyasi otoritenin de konuyu gündeme aldığını dün Bursa Hakimiyet’te meslektaşımız Mustafa Özdal’ın yazısından öğrendik.

Devlet Bakanı Faruk Çelik ile yaptığı görüşmeyi aktaran Özdal satırlarında şu bilgiye yer veriyor:

“…Bakan Çelik, ilk olarak Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’nin statüsünü değiştireceklerini söyledi.

Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’nin tipi, 2 nedenden dolayı değiştiriliyor…

İlki, bu hastanenin fiziki alt yapısının, çok iyi olması…

Yani, eğitim hastanesi için biçilmiş kaftan…

Diğer neden de, kentin doğusunda, bir eğitim hastanesine olan ihtiyacın hissedilmesi…

Bakan Çelik, Sağlık Bakanlığı ile yaptığı görüşmede, eğilimlerini aktardığını ve onların da bu işe sıcak baktığını kaydetti.

Amaç, Bursa’ya nitelikli ve modern bir eğitim hastanesi kazandırmak.”

Ardından

Özdal yazısında, Bakan Çelik’in şu açıklamasına aynen yer veriyor:

Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’ni, eğitim hastanesi yapıyoruz. Mudanya Yolu’nda bir devlet hastanesi inşa ediyoruz. Sağlık Kampusu de bittikten sonra, Bursa’yı sağlık alanında çok önemli bir noktaya taşıyacağız.”

Aynı açıklamada Çelik şunu da eklemiş:

“Yıldırım’a hizmet gelecek dedik, sözümüzde duruyoruz. Adliye sarayını bu ilçemize taşıyoruz. İşte ikinci üniversiteyi hayata geçiriyoruz. Yani ne vaat ettiysek yapıyoruz. Laf değil, iş üretiyoruz.

Açıkça söylemek gerekirse…

Bu gelişme Bursa adına çok olumlu ve önemli. Devlet Bakanı Faruk Çelik, bu kentin gereksinim ve sorunlarına ne kadar duyarlı olduğunu bir kez daha gösterdi.

Çelik bayramlaşmaya katılıyor

Adalet ve Kalkınma Partisi geleneksel bayramlaşmasını yarın Özgen Çay Bahçesi’nde yapacak.

Umreden dönüşünü erkene alan Devlet Bakanı Faruk Çelik bayramlaşmaya katılacak. Ancak, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin durumu belli değil.

Bu arada, DP ve Anavatan’ın Hüsamettin Cindoruk ile Salih Uzun’un da katılacağı Düzce iftarı için iki il başkanı Füsun Yaşar Meliha Bağcıoğulları dün Anavatan MKYK Üyesi Orhan Efe’nin aracıyla Düzce’ye gittiler.

Sosyal tesislere ilgi sevindirici

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe göreve geldikten sonra sosyal tesisleri halka açtı. Daha doğrusu, Bursalılar’a kazandırdı.

Örneğin…

Maksem’deki Hünkar Köşkü ile Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki Göl Kafe ve Mudanya’daki eski istasyonun idari binası olan tarihi mekan halka açık hale getirildi.

Gelen haberlere bakılırsa, bugün sona erecek mübarek ramazan ayında iftar yemekleri organizasyonu da yapılan bu yerlere Bursalılar çok ilgi gösterdiler.

Özellikle…

Merinos’taki Göl Kafe ile Mudanya’daki istasyon binası her akşam iftarda tam doldu, Hünkar Köşkü’nde iftar zayıf olsa bile sonrasında oturacak sandalye bulunamadı.

Bursalılar’ın ilgisi, Büyükşehir yönetiminin kararının doğruluğunu gösterirken, bayram sonrası da sosyal tesislere bu ilginin sürmesi bekleniyor.Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 19-9-2009