Çağdaş Eğitim Kooperatifi Unesco`ya üye oluyor

Çağdaş Eğitim Kooperatifi Unesco`ya üye oluyor 1995`te 16 ilde Çağdaş Eğitim Kooperatifi kuruldu, yalnızca Bursa ÇEK kaldı. O da şimdi Türkiye`ye model oldu. Büyük başarılara imza atan Bursa ÇEK, Unesco`nun kardeş okul projesine üye olmak için başvurdu…

Başlangıçta, “eğitimciler için konut kooperatifi” zannedenler oldu. Ama, Çağdaş Eğitim Kooperatifi çok daha büyük idealler için yola çıktı.

Üstelik…

1995 yılında Bursa’da kuruluşu tamamlandığında, Türkiye’de 16 ilde Çağdaş Eğitim Kooperatifi vardı. Zamanla hepsi kapandı, bir tek Bursa ÇEK yoluna devam etti.

Üstelik…

Bursalılar’ın imece usülü katkısı ve yardımlarıyla sürekli yeni hedefler geliştirip onlara yönelik yeni adımlar atarak sürekli büyüdü.

İlk adım…

Görükle’deki yüksek öğrenim karma öğrenci yurdu oldu. Bu inşaat kısa sürede bitirildi. Onu Beşevler’deki anaokulu izledi.

Çekirge’de kazandırılan orta öğretim kız yurdunu, Görükle’de yapımı tamamlanan karma yurdun yanındaki kafeterya ve kültür merkezi inşaatları izledi.

Ardından…

Uludağ Üniversitesi içinde 20 dönümlük alanda Çağdaş Eğitim Yerleşkesi oluşturuldu. 32 derslikli ilkjöğretim okulu, 16 derslikli lise, kız ve erkek 2 ayrı öğrenci yurdu ile açık ve kapalı spor alanlarına sahip bu yerleşke, Türkiye’de bir ilk oluşturdu.

Şimdi…

Gündemde 300 kişilik tamamı burslu kız öğrenc i yurdu var. Bu yurt için Orhaneli Yolu üzerinde Nilüfer Belediyesi 2.5 dönümlük yer verdi. Fakat yerle ilgili imar sorunları olduğu için Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülecek.

Eğer…

Büyükşehir imar planı değişikliğini onaylarsa, inşaata hemen başlanacak.

••••••••••

Dün…

Çağdaş Eğitim Kooperatifi Eğitim Koordinatörü Zeki Baştürk ve meslektaşımız ÇEK Basın Danışmanı Teoman Alper ziyaretimize geldiler.

Zeki Hoca, yapılanları anlattıktan sonra gözleri parlayarak şunu söyledi:

“Başlangıçta 16 ilde Çağdaş Eğitim Kooperatifi kurulmuştu. Onlardan geriye bir tek biz kaldık. Fakat şimdi Türkiye’ye yayılmayı hedefliyoruz. Zaten, örnek model haline geldik.”

Verdiği bilgiye göre…

Bursa’daki yapılanma ve işleyişi inceledikten sonra Çanakkale’de ÇEK kurulmuş. Mersin’de kurulacak ÇEK için de, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı önderliğinde bir heyet 26 Eylül’de Bursa’ya gelip incelemelerde bulunacak.

Bununla birlikte…

Zeki Baştürk iki önemli adımı daha açıkladı.

Birincisi…

Gelen davet üzerine ana okulu incelemesi için Almanya’nın Kulmbach kentine gidildi.

Orada…

Dia-Kita adlı bir kuruluş bünyesinde 13 anaokulu, 2 yaşlı bakım yurdu, 2 etüd merkezi ve 3 de riskli çocuklar için bakım merkezinden oluşan vakıfta incelemeler yapıldı.

İkincisi…

Bursa Çağdaş Eğitim Kooperatifi, son olarak Unesco’nun kardeş okullar projesine katılmayı hedefledi.

Türkiye’den şu güne kadar Unesco’ya başvuran hiçbir anaokulu yok. Unesco Genel Kurulu, eylül ayı içinde toplanarak başvuruyu değerlendirecek.

Kabul edilirse…

Unesco’nun kardeş okullar projesine üye ilk Türk anaokulu ÇEK olacak.

Bu sayede…

Her yık karşılıklı olarak okul öncesi eğitim incelemeleri yapılabilecek ve sürekli gelişme sağlanacak.

Bursa’nın her yere yakınlığı, dağın talihsizliği

Uludağ hem zenginliğimiz, hem velinimetimiz. Ama özellikle son dönemde Uludağ’dan fazla yararlanamıyoruz.

Zaten…

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan onun için Uludağ’ın Davos gibi olmasını istedi ve bu nedenle de Bursa heyeti Davos’a gidip incelemeler yaptı.

Bu sütunlarda dün görüşümüzü aktardık. Davos başlı başına farklı bir model. Uludağ’ın yapısı ve özellikleri o modele uymuyor. Onun için Davos olabilmesi pek mümkün değil.

Bunun yerine…

Uludağ’ın kendi özgün modelini geliştirmek daha doğru olacak.

Nitekim…

Dün, görüşlerimizle ilgili çok sayıda görüşme yaptık. Destekleyen de var, neden karşı çıktığımızı merak eden de.

Bu ortamda…

Kısa adı Anasiad olan Anadolu Sanayicileri ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Eyüp Kutlucan’dan çarpıcı bir tespit ve Uludağ gerçeklerini ortaya koyan açık eleştiri geldi.

Dediği şu:

“Bursa her yere yakın. Onun için Bursa’ya havayoluyla kimse gelmiyor. Fakat bu yakınlık Uludağ’ın en büyük talihsizliği. Çünkü, karayoluna mahkum olan ulaşım zorlaşıyor.”

Böyle düşünmesinin nedeni şu:

“Uludağ’a yıllardır en çok İstanbullular geliyor. Fakat İstanbullu, Bursa’dan sonra daracık yoldan Uludağ’a 5 saatte zor ulaşıyor. Oysa, 2.5 saatte uçakla Erzurum’a gidiyor, duble yoldan Palandöken’e çıkıyor.”

Eleştirisi de şu:

“Palandöken’de bir oda kişi başı 80 lira, Uludağ’da 220 euro. Millet neden gelsin? Turizmciler gerçeği neden görmüyorlar? Hiç olmazsa 100 euro olmalı.”

Son sözü de şu:

“Uudağ’ı kazık yer olmaktan kurtarmak gerek.”

Iraklı Kürtler Bursa’da ticaret ofisi mi açacak?

Son günlerde, özellikle de Kürt Açılımı ile birlikte başlayan süreçte kimi dezenformasyon özelliğinde onlarca rapor ve yüzlerce komplo teorisi internette dolaşıyor.

Dün de bir rapor geldi.

Amerika’da Atlantik Konseyi adında bir kuruluşun haziran ayında “Türkler ve Irak Kürtleri Arasında Güven Tesisi” başlığını taşıyan bu raporu, Proje Direktörü olarak David L. Phillips yazmış.

Proje grubunda…

Eski ABD Büyükelçisi Ross Wilson, General Charles Wald ve politika analizcisi Mike Amitay sıralanıyor.

Raporda ilgi çekici maddeler var. Daha doğrusu, kimi maddeleri Kürt Açılımı’nın yol haritasıyla benzerlikler taşıyor.

Örneğin…

Habur Kapısı’nın iyileştirilip ikincisinin açılması, Türkiye’den Irak’a transit işlemlerinin hızlandırılması, Mesut ve Neçirvan Barzani’nin Türkiye’ye daha sık gelmeleri, TPAO’nun Irak’ın kuzeyinde petrol araması, Kerkük sorununa çözüm bulunması gibi maddeler var.

Ayrıca…

PKK sorununu çözümü için güvenliğin yanı sıra demokratik adımlar atılması, tutuklu DTP’lilerin serbest bırakılması, Türklük tanımının değiştirilmesi, Güneydoğu’da iş olanakları sağlanması, Başbakan Erdoğan’ın DTP temasının sağlanması önerileri yer alıyor.

Bir de…

Bursa’yı ilgilendiren madde var:

“Kürdistan Bağımsız Yönetimi’nin (KYB), İstanbul, Bursa ve Diyarbakır’da ticaret ofisleri açmasının teşvik edilmesi.”

Timsah Havuzu için itiraz var

Yıldırım Belediyesi tarafından, Bursaspor’u sembolize etmek amacıyla timsah heykelleri hazırlandı. Bu heykellerden biri de Meydancık Kavşağı’nda, İncirli Caddesi’nin başına konacak.

Heykelin yerine konmasından önce, kavşak yanında kaide çalışması yapılıyor. Bu da, sembole uygun olarak havuz tasarımıyla gerçekleştiriliyor.

Ancak…

Meydancık’taki Timsah Havuzu’na, 1999-2004 döneminde Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yapan, halen de Kent Konseyi Üyesi olan Necmettin Şengül’den itiraz geldi.

Şengül itirazında, 8 metrekarelik yerde 1.5 metrelik beton sütunlar yapılmasını eleştirirken; üç yol ağzı olan yerin eğimliliği nedeniyle, yolun sürekli su altında kalacağını öne sürüyor.

Ayrıca, Kurtuluş Caddesi’nden gelen yayaların yolunun da havuzla kesileceğini savunuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 01-9-2009