Zonguldak`tan atılan taş, Saadet`i heyecanlandırdı SP İl Başkanı Hilmi Tanış`ın görevden alındığı haberi nasıl yayıldı? Tanış ne dedi? Genel Başkan Yardımcısı Sünnetçioğlu ne yorum yaptı? Zonguldak`tan çıkıp Bursa`yı heyecanlandıran haberin aslı ne?
Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Necmettin Aydın sert bir dille Genel Başkan Numan Kurtulmuş’u suçlayarak partideki görevlerinden istifa etti.
İstifa açıklamasının son bölümünde, “İstanbul, Sakarya, Bursa, İzmir, Afyon, Kocaeli, Çorum il başkanlarını neden değiştirdiniz?” diye soruyor.
Bu ifade…
SP Bursa İl Başkanı Hilmi Tanış’ın görevden alındığı anlamına geliyor.
Aydın’ın bildiği bir şey mi var, yoksa kulise bir taş mı atıyor? Öğrenmek için önce Tanış’ı aradık.
Aynı zamanda GİK Üyesi olan Tanış’ın istifadan da böyle gelişmeden haberi yoktu.
Ardından…
SP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sünnetçioğlu’nu aradık. İstifadan haberi vardı. Ama, görevden almanın doğru olmadığını net bir dille söyledi.
Sonra da şu bilgiyi verdi:
“Seçimler nedeniyle boşalan bazı iller ve ilçeler var. Bunların bazılarıyla Genel Başkan devam etmek istemiyor. O amaçla GİK’ten yetki aldı. Fakat Bursa’da bir değişiklik söz konusu değil.”
Ardından…
Tanış yaptığı temaslardan sonra bilgilendirme amaçlı aradı.
Dediği şu:
“Herkesin bildiği gibi Yıldırım’da seçime giremedik. Bunun sorumlusu olarak İl’in görülmesi halinde istifaya hazır olduğumu Genel Başkanımıza bildirdim. Olayın aslı bilindiği için gerek görülmedi. Bana verilen bilgiye göre şu anda da görevden alınmam söz konusu değil.”
Sonuçta…
Zonguldak’tan atılan bir taş dün Saadet Bursa kulislerini heyecanlandırdı. Ama, siyasette bazen dedikodu gelişmenin önünde gidebiliyor.
Bunu da unutmamak gerekiyor.
Yorgun Kırat’ta kulis heyecanı
Genele bakıldığında, Demokrat Parti’nin Hüsamettin Cindoruk’un liderliğiyle birlikte merkezi birleştirme çabaları ve buna yönelik beklentileri görüyoruz.
Fakat…
Bursa’da kulisler arayışa yönelik işliyor.
Üstelik…
Neredeyse her gün partinin değişik köşelerinden yönetim değişikliğine yönelik kulis haberleri yayılıyor.
Böyle bir ortamda…
DP Osmangazi İlçe Başkanı Hilmi Sancar, iyi niyetli bir girişimle düzenlediği bir toplantıdaki sözleri nedeniyle spekülasyonun tam ortasında kaldı.
Ziyaretimize geldiğinde, Sancar’ı biraz da şaşkın gördük.
“İl Başkanı’nın değişeceği, yeni yönetim oluşturulacağı haberleri nereden çıkıyor anlamıyorum” derken, İl Başkanı Füsun Yaşar ile uyumlu bir çalışma sergilediklerini, aralarında sorun olmadığını söyleyip, “Değişikliğe gerek yok” dedi.
Dahası…
Cep telefonuna partili bir arkadaşından “Yeni il başkanı olarak falanca atandı, hayırlı olsun” mesajı gelmiş.
O da…
Hemen Genel Merkez’de tanıdığı ve temasta olduğu kişiyi arayıp “Doğru mu?” diye sormuş. Aradığı kişi de, “Şu anda Sayın Genel Başkan’la birlikteyim. Telefonu vereyim kendisine sor” demiş ve telefonu Cindoruk’a uzatmış.
Sancar gelen mesajı aktarınca Cindoruk şunu söylemiş:
“Sancar oğlum, nereden çıkıyor böyle şeyler? Kesinlikle doğru değil. Füsun benim kızım. Bursa’da değişiklik yapmayı düşünmüyoruz.”
Körfez Köprüsü’nün demiryolu şeritleri için işadamları siyasetin daha da etkin olmasını istiyor
Sitemimize hak veren çok… Türkiye’nin son dönemindeki en önemli yatırımı olan, en gözde otoyol projesi İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu projesinin Körfez Geçişi’nden demiryolu şeritlerinin iptal edilmesi herkesi rahatsız ediyor.
Ama, soru şu:
Acaba Bursa olarak ne kadar el ele verebiliyoruz, sesimizi ne kadar çıkarabiliyoruz, karar veren mekanizmaları ne kadar etkileyebiliyoruz?
En önemlisi…
Gelecekte hem Bursa’nın hem de tüm batı kentlerinin kaderini ilgilendiren bir konuda hedefe ulaşabiliyor muyuz?
Ya da…
Hedefe ulaşabilmek için harekete geçebiliyor muyuz?
O nedenle…
Başta Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere, kentin etkin sivil toplum örgütlerinden, siyasetinden, tüm dinamiklerinden beklentimiz büyük.
••••••••••
Genele yönelik hayal kırıklığına karşın, sorumluluk sahibi olanlar yine de var.
Örneğin…
Kısa adıyla Nosab olarak bilinen Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras, kent konularına gösterdiği duyarlılığı Körfez Köprüsü’nden çıkarılan demiryolu şeritleri için de sergiliyor.
Üstelik…
Bir sanayici olarak, ulaşım ve taşıma konusuna dikkat çekerken, “Bursa karayoluna mı mahkum edilmek isteniyor?” diye soruyor.
Sözleri çok açık:
“Sanayisi, turizmi ve tarımı ile ünlü bir ilin neden hala bütün ulaşımını karayolu ile sağladığını anlamakta gerçekten çok zorluk çekiyoruz.”
Ardından…
“Bizler bunu hak etmiyoruz” deyip soruyor:
“Demiryolu, havayolu ya da denizyolu ile Bursa’nın çevre illere ulaşımını sağlamak bu kadar mı zor?”
Bu noktada…
Beklentilerini çağrıya dönüştürüyor:
“Bursa’daki siyasi parti il başkanları bir araya gelerek ortak bir platformda buluşmalı. Herhangi bir sorun çıkacağını düşünmüyorum. Konu Bursa’nın ortak sorunudur. Sanayicisi, siyasetçisi herkes birlikte olup bu sorunu gerekli makamlara iletmeliyiz.”
Ayrıca…
Başka illerde her şey çok hızlı gelişir ve gerçekleşirken Bursa’da yapılan her şeyin neden gerektiği gibi ilerlemediğini de sorguluyor.
••••••••••
Yanı sıra…
Dün bir ses de, kısa adı Gesiad olan Genç Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Bahadır Özgün’den geldi.
Dahası…
Göreve geldikten sonra kararlı ve gerçekçi çıkışlarıyla dikkat çeken Özgün çok önemli bri noktaya parmak basıyor:
“Körfez Köprüsü projesiyle ilgili ve bilgili kurum ve kişilerden çeşitli uyarılar gelmesine rağmen merkezi yönetimin, yani karar verici kanattan tatmin edici hiçbir yanıt gelmemesi kaygı verici.”
Yorumu da şu:
“Bu durumun anlamı ‘biz bildiğimizi yaparız’ olabilir. Ya da Bursa’dan çıkan ses Ulaştırma Bakanımıza ulaşmıyor.”
Sonrasında…
İMO Başkanı Necati Şahin’in Körfez Köprüsü ve hızlı tren konularında çok doğru tespit ve açıklamalar yaptığını kaydedip, şunları ekliyor:
“Karayolu taşımacılığı için faydası tartışılmaz proje çok küçük artı bir maliyetle hızlı tren için de kullanılabilir.”
Tespiti de şu:
“Ankara üzerinden İstanbul’a geçmekte olan hatların dışında, İstanbul ile tüm ülke karayolu taşımacılığının kullanacağı bu köprü yıllardır hep düşünüldü. Ancak görmekteyiz ki popülizm ve rant karşısında devletin gücü hiçe sayılıyor.”
Otoyol güzergahına Ramsar itirazı
İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’nun Körfez Geçişi tartışmalarına yoğunlaşılmışken, Nilüfer Belediyesi Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Mehmet Kartal’dan çok özel itiraz geldi.
Kartal, ihaleyi alan firmalara gönderdiği bilgi notunda, güzergahın Uluabat Gölü kıyısında, sulak alan kapsamında Ramsar Alanı ilan edilmiş yerden geçtiği uyarısını yapıyor.
Bunun da…
“Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Sözleşmesi” olan Ramsar kurallarına göre mümkün olmadığını anımsatıyor.
Ardından…
Uluabat Gölü’nün Ramsar Alanı ilan edilmesi gerekçesi olan karabatak kolonilerinin en yaygın yaşadıkları yer olduğuna ve 21 değişik balık türü yaşadığına dikkat çekiyor.
Sonra da…
Henüz inşaat başlamamışken, otoyol güzergahının değiştirilerek projenin Ramsar dışına çıkarılmasını istiyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 26-06-2009