MHP milletvekillerinden miting deklarasyonu Başbakan Erdoğan`ın cumartesi yaptığı mitingin yankıları sürerken, MHP`nin 3 Bursa milletvekili ortak deklarasyon yayınladı. Sert ifadeler içeren bildiride MHP milletvekilleri bazı konulara dikkat çektiler…
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumartesi günü Şehreküstü Meydanı’nda yaptığı miting genelde “AK Parti adayının kim olacağı” tahminleri arasına sıkıştı.
Fakat…
Milliyetçi Hareket Partisi’nin Bursa milletvekilleri İsmet Büyükataman, Hamit Homriş ve Necati Özensoy yayınladıkları ortak deklarasyonla mitinge sert tepki gösterdiler.
“Ülkeyi belediyecilik zihniyetiyle yönetmeye devam eden AKP Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan; Türkiye’yi Büyükşehir Belediyesi, kendisini de Büyükşehir Belediye Başkanı zannediyor” diyen milletvekilleri, “AKP’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin tek partisi gibi hareket ettiğini” belirtip, “devlet partisi gibi mitinge bedava insan taşındığını” öne sürdüler.
Bildiride…
Halkın otobüsler ve Bursaray’la ücretsiz taşındığı Bursa mitingi eleştirilirken şu cümlelere de yer verildi:
“Krizden en çok etkilenen Bursa’mızda işsiz kalan vatandaşlarımız AKP’den mitinge gitmek için otobüs beklemiyor. Vatandaşımız kaybettiği aşını, işini geri istiyor.”
Sonra da…
3 MHP milletvekili şöyle seslendi:
“Sayın Başbakan, Bursa halkı bu siyasi manevralara kanmayacak kadar bilinçli. Bedava taşısın diye yolladığınız bu otobüslere belediye seçimlerinde başkan adaylarınızı, ilk genel seçimde de sizi bindirecek ve bedava olarak ?Burzsa’nın dışına taşıyacak.”
Milletvekilleri ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’i de haksız uygulaması nedeniyle istifaya davet ettiler.
Kapatılan belediyelerin TÜİK’e itiraz davası açmalarına CHP’den hukuki destek
Kamuoyu gelişmeleri biliyor… Büyükşehir sınırlarında kalan belde belediyeleriyle, nüfusu 2 binin altına düşen belde belediyelerini kapatacak yasa 22 Mart 2008’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Nüfus kriteri olarak da, kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu’nun gerçekleştirdiği adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçları kabul edildi.
Yasaya…
Anamuhlalefet partisi olarak Cumhuriyet Halk Partisi’nin Anayasa Mahkemesi nezdinde yaptığı itiraz ise sonuçsuz kaldı.
Bunun üzerine…
29 Mart 2009’daki yerel seçimle birlikte söz konusu belde belediyeleri kapanacaklar. Büyükşehir sınırları içindekiler mahalleye, dışındakiler de köye dönüşecekler.
Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra bu konuda geri dönüş umudu kalmamıştı.
Ancak…
Seçim öncesi, CHP bu durumun peşini bırakmadı ve yeni bir teknik ayrıntıya ulaştı.
Bu ayrıntıya da, Anayasa Mahkemesi kararındaki iki kritik nokta üzerinden ulaştığı için yeni bir çalışma başlatıldı.
Dün…
CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel’le bu konudaki gelişmeleri konuşurken şuna dikkat çekti:
“Anayasa Mahkemesi’nin kararında, TÜİK’in sonuçlarına yasal süresinde itiraz edenlerle, yasanın yürürlüğe girdiği 22.03.2008’den önce sayısı 2 binin üzetine çıkanlar ve turizm öncelikli yöre statüsü alanlar gibi kavramlar var. Bunlar yeni yasal haklar doğuruyor.”
Bu noktada…
Anayasa Mahkemesi kararının Resmi Gazete’de yayınlandığı 6 Aralık 2008’den itibaren açılacak davaların da süresinde açılmış sayılacağı hükmüne dikkat çeken Demirel, kapatılan belde belediyelerine CHP’nin yaptığı yeni çağrıyı aktardı:
“Belediye olarak tüzel kişiliğin devam ettirilebilmesi için, adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına 4 Şubat 2009’a kadar TÜİK’e karşı Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açılması gerekiyor.”
Bir de uyarısı var:
“29 Mart yerel seçimine ilişkin seçim takvimi 1 Ocak 2009’da başlayacak. O bakımdan, adrese dayalı nüfus kayıt sonuçlarının iptali istemini içerecek davaların 31 Aralık 2008’e kadar açılması daha uygun görülüyor.”
Dava açacak belde belediyeleri için de teknik bir mesaj verdi:
“Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bu konuda dava açacak belde belediyelerine her türlü hukuki yardımda bulunacağız. Arzu eden belde belediye başkanları partimiz genel merkezindeki 0.312.2074000 numaralı telefondan 4234 numaralı iç hata bağlanarak yardım isteyebilirler.”
Böylece…
Kapatılan beldeler için bittiği zannedilen umut yeniden doğdu.
Erdoğan’ın söylediği anket bitmiş bile…
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumartesi günü sağanak yağmur altında Şehreküstü Meydanı’nda yaptığı mitingle ilgili gözlemlerimizi aktarırken, Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’in veda konuşması yaptığı izlenimi edindiğimizi yazdık.
Sonra da…
Mitingin bitiminde Çelik Palas’ta yenen yemeğin ardından Erdoğan ile AK Parti’nin yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin arasında yarım saat süren üçlü bir görüşme yapıldığı bilgisine yer verdik.
Dün…
Bazı meslektaşlarımız köşelerinde, bu görüşmede Başbakan’ın Şahin’e “Bir anket daha yaptıracağım, ona göre karar vereceğim” dediğini yazdılar.
Bu sözlerin etkisi var mıdır, yoksa tesadüf müdür bilemiyoruz ama, dün yerel gazetelerin içinden Başkan Şahin ve hizmetlerini anlatan poster şeklinde ekler çıktı.
Ancak…
Erdoğan’ın cumartesi günü Şahin’e sözünü ettiği anketin çoktan tamamlandığı ve AK Parti Genel Merkezi’ne teslim edildiği bilgisi geldi.
Dahası…
Ankara’da, bu anketin sonuçlarıyla ilgili söylentiler bile var.
Örneğin…
AK Parti Genel Merkezi adına yapılan ankette Recep Altepe için yüzde 60 civarında, Hikmet Şahin için de yüzde 20 civarında sonuç çıktığı konuşuluyor.
Bu akşam yapılacak Merkez Yürütme Kurulu toplantısı öncesi son durum böyle.
Protestodan işçiler değil taraftar çıktı
Cumartesi günü mitingde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e yönelik protestonun yankıları çok ilginç bir noktaya gidiyor.
Protesto, bir grup işçinin meydanda konuşlandığı yerden yükseldiği için işçiler tarafından yapıldığı izlenimi doğmuştu. Biz de böyle yorumlamıştık.
Ancak…
İşçi topluluğu adına dün elektronik posta gönderen Yusuf Ayar, kesinlikle yapmadıklarını söylediği protestonun kendilerine maledilmesine üzüldüklerini kaydedip ekliyor:
“Bizler bindiği dalı kesecek kadar düşüncesiz değiliz. Mağdur olsak da, devletine ve onun bakanına saygısızlık yapmayız.”
Bu arada…
Eylemin, Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin konuşurken “Bursa seninle gurur duyuyor” sloganı atan bir grup taraftar tarafından gerçekleştirildiğinin güvenlik kameralarınca belirlendiği kulağımıza geldi.
BBP’nin adayı Tahir Kahveci
Büyük Birlik Partisi’nin pazar günü Ankara’da yaptığı MKYK üyeleri ile il ve ilçe başkanları ortak toplantısında adaylıkları kesinleşenler açıklandı.
Buna göre; BBP’yi başarıyla temsil eden ve medya gündemine taşıyan İl Başkanı Tahir Kahveci’nin yerel seçimde büyükşehir adayı olması kararlaştırıldı.
Yıldırım’da Ahmet Yılmaz’ın, Nilüfer’de Nabi Eşki’nin, Gemlik’te Burhanettin Nuhoğlu’nun, Gürsu’da da Hasan Kargün’ün adaylıkları kesinleşti.
MKYK Üyesi Ekrem Alfatlı’nın Yıldırım’dan, YİK Üyesi Veysel Aşkın’ın Osmangazi’den, Asansörcüler Derneği Başkanı Salih Uçak’ın da Nilüfer’den il genel meclisi adayı olmaları benimsendi.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 23-12-2008