Yıllardır… Her defasında tekrarlıyoruz. İstanbul merkezli kamuoyu araştırma firması ADA Araştırma’nın yaptığı seçim araştırmaları sonunda açıkladığı tahminler hiç yanılmadı.
Hatta…
Araştırmanın ortaya çıkardıklarıyla seçim sonuçları bugüne kadar hep bire bir uyuştu. Hafta sonu da, ADA Araştırma Genel Müdürü dostumuz Ayhan Adıgüzel yaptıkları en yeni araştırmayı gönderdi.
Üstelik…
Adıgüzel bu kez üçlü karşılaştırma yapmış. Bu nedenle. 24 Haziran 2018 seçiminde partilerin aldıkları oy oranlarıyla, eylül ve ekim aylarındaki gündem araştırmaları karşılaştırılıyor.
Zaten…
Seçim yaklaşırken siyasi tercihlerdeki değişimi gösteren tablo da bu.
Örneğin…
“Bu pazar seçim olsa” hangi partiye oy verileceğini sorgulayan araştırmada kararsızlar dağıtıldıktan sonra çıkan tablo şu:
AK Parti yüzde 40.2, MHP yüzde 8.6, CHP yüzde 22.6, HDP yüzde 10.7, İYİ Parti yüzde 10.4, Saadet Partisi yüzde 0.4, DEVA Partisi yüzde 1.1, Memleket Partisi yüzde 0.8, Yeniden Refah yüzde 2.4, Zafer Partisi yüzde 1.3, diğerleri yüzde 1.5.
Karşılaştırma tablosuna gelince…
24 Haziran 2018 seçiminde yüzde 42.5 oy alan AK Parti eylül ayı araştırmasında yüzde 37.3’e gerilemiş. Ekim ayında yüzde 40.2 tahmin ediliyor.
Yanı sıra…
CHP yüzde 22.6 oy aldığı 24 Haziran seçiminden sonra eylülde yüzde 24.5’e yükseliyor, ama ekim ayın araştırmasında yine yüzde 22.6’ya geriliyor.
HDP’de durum daha farklı.
24 Haziran seçiminde yüzde 11.7 oy alan HDP eylülde yüzde 10.2 gerileyip, ekimde yüzde 10.7’ye çıkıyor. İYİ Parti ise 24 Haziran’da yüzde 10 olan oyunu eylülde 10.3’e, ekimde de 10.4’e yükseltmiş.
24 Haziran’da yüzde 11.1 oy alan MHP ise sonrasında yaşadığı sarsıntıyı atlatmış görünüyor. Eylülde 7.7 olan oyu ekimde 8.6’ya çıkmış durumda.
Bu arada…
Yeniden Refah’ta yükseliş görülürken DEVA, Saadet, Memleket, Zafer partilerinde hafif gerilemeler var.
