
Bursa eğitimine hizmete dersaneden başlayıp Sınav Koleji’ni kazandırdı, ama Gıyasettin Bingöl 2004’te hayal ettiği üniversiteyi armağan etme aşamasına geldi.
Birlikte…
Mudanya Yolu üzerinde, Çağrışan Köyü sırtlarında inşaatı son aşamaya gelen Mudanya Üniversitesi binasını gezerken etkilendik.
Baştan söyleşelim…
Bursa’nın üçüncü üniversitesi ormana da, doğaya da zarar vermiyor.
Hatta…
Kıyısında olduğu ormandaki ağaçların zarar görmemesi için 183 adet fore kazık maliyeti 5 milyon lirayı bulmuş.
Mimar Hasan Sözüneri’nin projesini, Necati Şahin’in inşaatını yaptığı doğa dostu binanın dış cephesinde boya yok, doğayla uyumlu taş kullanılmış.
Yoldan bakılınca bina 2-3 katlı görünse de, Mudanya Üniversitesi 3 ana binası 3’ü yeraltında 7’şer kat. Her binanın üzerinde dev cam piramid olduğu için güneş ışığı almayan nokta yok.
Önümüzdeki yıl öğrenci almayı planlayan Bursa’nın en yeni üniversitesi başlangıçta 3 fakülte, 1 Meslek Yüksek Okulu ve 1 de Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ile yaklaşık 4 bin öğrenciye kapılarını açacak.
Binayı gezdirirken…
Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Gıyasettin Bingöl, eğitimci olarak Mudanya Üniversitesi’ni nasıl planladığını anlattı:
“Dünyada birçok üniversite gezdim. Mimarisi, müfredatı, sistemi üzerinde ciddi çalışmalar yaptık. Dünya ortalamasını göz önüne aldık.”
Şunu vurguladı:
“Tek amacımız, Bursa’mıza dünya üniversitesi kazandırmak.”
Hedefi şu:
“En yeni sistemle eğitimin yüzde 100 İngilizce olması, çalışanların bile İngilizce konuşmasını hedefliyoruz.”
Öğretim üyesi kadrosu için de şu bilgiyi verdi:
“Öğretim üyesi için henüz duyuru yapmadık, ama yüzlerce Hoca başvurusu var. Özellikle Anadolu’daki Hoca’lar Bursa’da yaşamak istiyorlar. Yurt dışına çıkanlardan da dönmek isteyenler var.”
Şunun altını çizdi:
“Üniversitemiz ormanın kıyısında. Deniz ve hava yoluyla otoyola yakın.”