Üniversite anlayışı değişti… Artık diploma yetmiyor, öğrenciyi iş dünyasına hazırlamak önemli

BTÜ REKTÖRÜ PROF DR ARiF KARADEMiR VE ÖĞRETiM ÜYELERi OLAY ZiYARETi iCRA KURULU BAŞKANI MEHMET ALi YILMAZ
BTÜ REKTÖRÜ PROF DR ARiF KARADEMiR VE ÖĞRETiM ÜYELERi OLAY ZiYARETi iCRA KURULU BAŞKANI MEHMET ALi YILMAZ

Üniversiteler için kuruluş süreçleri, karşılaşılan sıkıntıların aşılabilmesi için fazla enerji harcanması nedeniyle kolay geçmiyor. Bursa Teknik Üniversitesi de 2010 yılında kurulduğunda bu süreci yaşadı.
Merinos’ta Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği bir katta başlayan çalışmalar, eski Eğitim Fakültesi binasında kampusa dönüştü.
Şimdi de…
FETÖ’nün Orhangazi Üniversitesi olarak kurduğu kampusta Bursa Teknik Üniversitesi varlığını çok hızlı büyümeyle sürdürüyor.
2013 yılında Rektör Yardımcısı olarak geldiği BTÜ’de 1 yıl sonra Rektör olup sorumluluk üstlenen Prof. Dr. Arif Karademir, ikinci döneminde hedeflerini belirledi ve bu doğrultuda stratejisini geliştirdi.
O hedefi…
Uluslararası ilişkilerden işletmeye, insan haklarından mühendisliğe genç öğretim üyesi kadrosuyla Olay’ı ziyarete geldiğinde şöyle açıkladı:
“Biz genç bir üniversiteyiz, tematik bir üniversite olmak istiyoruz.”
İlk anda elde edilenlerini de dört cümleyle özetledi:
“2244 Sanayi Doktora Programı’nda birinciyiz. Ar-Ge’ye en çok bütçe harcayan üniversiteyiz. Teknofest’te birinciyiz. Mezunlarımızın da yüzde 70’i işe giriyor.”
Galiba…
Son cümledeki “mezunların yüzde 70’inin iş bulması” eğitimin yanında en önemli konu. Çünkü, günümüzde üniversiteli işsizler söylemi yaygınlaştı ve giderek daha fazla kabul görüyor. Bu da öğrencinin moralini etkiliyor.
İşte…
Olay İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan ve yazarlarla sohbetinde, “Mezun öğrencilerimizin hepsi kamuda iş bulamaz” deyip şunu söyledi:
“Biz uzun dönemli stajlarla öğrencimizi iş yaşamına hazırlıyoruz. Öğrenci daha okuldayken işyerini tanıyıp öğreniyor. Hazırladığımız sistemi YÖK 52 üniversiteye gönderdi ve ‘Siz de uygulayabilirsiniz’ dedi.”
Öğrencinin…
Mezun olduktan sonra bulması kadar iş seçiminin önemine de dikkat çekti:
“Zaman ve teknoloji çok hızlı değişiyor. Popüler bilinen dallarda eğitim seçiliyor, ama okul bitene kadar o dalın popülerliği bitebiliyor.  Onun için biz iyi bir disiplinle öğrencimizi disiplinli çalışma ortamına hazırlıyoruz.”
Şunu da net bir dille söyledi:
“Öğrenciye sadece diploma vermek yerine, arkasına kaç belge ekleyebildiğiniz önemli. Biz o belgelerin altını da dolduruyoruz.”