AK Parti seçim öncesi Bursa’da tabanını hem yeniliyor, hem genişletiyor… Hedef 3 ayda 70 bin üye

Siyasi partiler iki temel yapı üzerine kuruluyorlar. Birinci grupta, eskiden ideoloji partisi dediğimiz düşünce partileri yer alıyor.
Tek tip siyasi düşüncenin tartışmasız benimsendiği bu alanda Meclis’te iki parti olduğu görülüyor. Biri MHP, diğeri ise MHP’nin tam tersi kulvarda olan BDP örnekleri verilebilir. Meclis’te olmasa bile Saadet Partisi’ni de bu gruba katmak mümkün.
Buna karşın…
Genel yapılanma anlamında kitle partisi olarak kapılarını herkese açan partiler var.
Bugünkü sürece kadar üye sayısını kontrol altında tutma gayretinde olan CHP, seçmen yapısının çeşitliliği nedeniyle kitle partilerinin son dönemdeki en büyük örneği.
Yine…
Yakın zaman öncesine kadar DYP/DP ve Anavatan Partisi çok üye yapma özellikleri ve sahip oldukları seçmen renkliliği nedeniyle kitle partilerinin bilinen en sıcak örnekleriydi.
2002’den bu yana iktidarda olan AK Parti’nin ise siyasi konumunu belirleyebilmek kolay değil.
Çünkü…
AK Parti belli bir siyasi misyonun içinden, yani Milli Görüş çizgisinden doğdu. 2002’de iktidara geldiği ilk seçimden bu yana her kesimden oy aldı ama kapılarını herkese açmadı.
Bugüne kadar sınırlı sayıda üye anlayışı ile siyaset yaptı.
Bugün ise…
Siyasetin tamamını kapsayan bir değişim ve dönüşüm süreci yaşanıyor. CHP çizgisini yeniden belirliyor. En önemlisi, üye yapısını kontrol altında tutmak için bugüne kadar her başvuruya sıcak bakmayan CHP, içinde bulunduğumuz süreçte toplu katılım törenleri düzenliyor, parti örgütüne de daha fazla üye için genelgeler yayınlıyor.
BDP belli bir bölgeye yönelik siyaset geleneğini sürdürdüğü için siyasetteki değişim ve dönüşümle ilgilenmiyor.
Ama…
Tam tersindeki kulvarın en önemli temsilcisi olan MHP savunduğu görüşlere sıkı sıkıya bağlı kalmakla birlikte, iktidar hedefiyle yeni politikalar belirliyor. Bu yeni politikalar arasında halkla buluşma seanslarını genişletip geliştiriyor.
Çok yeni bir gelişme olarak da Saadet’in tıkandığı hissedilen noktada Numan Kurtulmuş ve arkadaşları ayrılarak genele açık bir parti hazırlıkları yapıyor.
Böylesine bir siyasi hareket içinde hızla seçime gidilirken AK Parti de tabanını yenileyip genişletmek üzere harekete geçti.
Bunun ilk işaretini de AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın verdi.
Seçime gidilen şu süreçte bir yandan seçim hazırlıklarını ve seçime yönelik organizasyonları sürdüren Yalçın, diğer yandan da kitle partisi olma yolunda önemli bir aşamayı gerçekleştirecek olan yeni hedefi şu şekilde açıkladı:
“Seçim hazırlıkları kapsamında AK Parti’nin kapılarını siyaset yapmak isteyen herkese açıyoruz. Hedefimiz 3 ayda 70 bin üye yapmak. Teşkilatlarımız bunu sağlamak üzere harekete geçtiler bile.”
Açıkça söylemek gerekirse…
Siyasette arayışların ve buna bağlı olarak yenilenme çabalarının gözle görülür şekilde arttığı bir dönemde, hem de seçime gidilen bir ortamda AK Parti’nin işe tabanını yenileyip genişletmek için çok üye yapma kararı alması önemli.
Önemi de…
8 yıllık iktidar partisine kitlelerin desteğini alan siyasi hareket olmanın yanında kitleleri bünyesinde buluşturan siyasi parti özelliğini kazandıracak olmasından kaynaklanıyor.
Teşkilatların böyle bir ciddi değişime hazır olup olmadıklarını, daha doğrusu benimseyip benimsemediklerini ise önümüzdeki süreç gösterecek.