
Tarihsellik anlamında… Bursa’nın en yeni köyü olduğunu söylemek mümkün. Çünkü, çok eski bir geçmişi yok. İş ve gelecek kaygısıyla Gümüşhane’den göç eden birkaç aile, Bademli’ye 3 kilometre mesafede ve Mürsel Köyü’nün yanına yerleşerek 1975 yılında Ülkü Köy’ü kurmuşlar.
Yani, 45 yıllık gencecik bir köy.
İşte…
Mudanya’ya bağlı gencecik bir köy olan Ülkü Köy’ün gencecik de bir muhtarı var: Taner Bayrak.
31 Mart yerel seçimlerinde Ülkü Köy Muhtarı seçilen Taner Bayrak siyaset geçmişi olan biri. 2010-2014 yılları arasında AK Parti Mudanya İlçe Gençlik Kolu Başkanı olarak, ardından da ana kademe olan AK Parti Mudanya İlçe’de Başkan Yardımcısı olarak siyaset yaptı.
Şimdiyse…
Siyasette edindiği üretkenliği ve çalışma azmini genç köyün genç muhtarı olarak sergiliyor. Köyü de bir çırpıda özetledi:
“45 yıl önce Gümüşhane’den gelen birkaç ailenin kurduğu köyümüz hızlı büyüdü ve nüfusu bini aştı. Okulumuzda 195 öğrenci, ana sınıfımızda 26 çocuk var.”
Şuna dikkat çekti:
“Bursa’nın yeni gelişim bölgeleri içinde yer alıyoruz. Yanımızda Bademli ve Mürsel Köy var. Yapılaşmanın sürdüğü bu bölge artık kentin bir parçası.”
Önemsediği nokta şu:
“Yapılaşma artıp nüfus çoğalınca, bazı konularda da tedbirli olmak gerekiyor. Örneğin, Allah korusun köyde bir yangın olsa en yakın itfaiye Mudanya’da. Onun gelmesi gerekecek.”
Ardından…
“Bana göre önemsenmesi gereken bir konu” dedi ve şunu söyledi:
“En azından yangın başlangıcına müdahale edebileceğimiz bir sistem kurmaya karar verdik ve köyün gençlerinden gönüllü itfaiye timi kurduk.”
Doğrusu…
Ülkü Köy’ün genç muhtarı Taner Bayrak’ın köy gençlerinden kurduğu ve Bursa’da ilk olan gönüllü itfaiye alkışlanıp model alınması gereken bir proje.
“Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş ve Mudanya Belediye Başkanımız Hayri Türkyılmaz’dan büyük destek görüyorum. Kendilerine teşekkür ederim” diyen genç muhtarın küçük bir isteği de var:
“Büyükşehir Belediyemizden gönüllü itfaiyeci gençlerimize eğitim, su tankı ve yangın dolabı bekliyoruz.”