Tarih boyu göç alan Bursa’da adeta ‘mini bir dünya’ kuruldu: Göçle gelen 146 milletten 218 bin konuğumuzla yaşıyoruz

GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ UYUM VE İLETİŞİM DAİRE BAŞKANI AYDIN KESKİN KADOĞLU MAHALLE BULUŞMALRI İFTARI
GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ UYUM VE İLETİŞİM DAİRE BAŞKANI AYDIN KESKİN KADOĞLU MAHALLE BULUŞMALRI İFTARI

Aynen… Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Daire Başkanı Aydın Keskin Kadıoğlu’nun söylediği gibi, Bursa kurulduğu günden itibaren tarih boyu göç alan bir kent.
Yine…
Kendisi de Bursalı olan, bu kentte doğup büyüyen Kadıoğlu bir noktaya daha dikkat çekiyor:
“Bursa’nın uygarlıklar beşiği olmasında, aldığı göçlerin, ev sahipliği yaptığı göçmenlerin de büyük katkısı var.”
Konu önemli…
Özellikle, son dönemde Suriyeli göçmenler nedeniyle çokça tartışılan göç ve uyum konusunda Göç İdaresi Genel Müdürlüğü önemli bir adım attı ve illerde Mahalle Buluşmaları adı altında göçmenlerle yerel halkı bir araya getiren iftarlar düzenledi.
İşte…
O iftarların beşincisi Bursa’da gerçekleşti. Göç İdaresi Uyum ve İletişim Daire Başkanı Aydın Keskin Kadıoğlu da bize göre önemli mesajını bu buluşmada verdi:
“Bu topraklarda büyümüş, ekmeğini yiyip suyunu içmiş biri olarak Bursa halkının misafirperverliğini, merhamet duygusunu, komşusu açken tok yatamayacak kadar vicdan sahibi olduğunu en iyi bilenlerdenim.”
Bu noktada…
“Bursa evladı olarak gurur duyduğunu” vurguladı ve çarpıcı rakamlar verdi:
“Bursa’da bugün 146 milletten 218 bin yabancıya ev sahipliği yapıyoruz.”
Göçmen dağılımını da açtı:
“218 binin 170 bini Suriyeli, yaklaşık 1000 Irak Türkmeni ve çeşitli uyruklardan 47 bin ikamet izinli yabancı bulunuyor.”
Bu noktada…
Başlangıçta Bursa’nın birkaç mahallesinde yoğunlaşan ve bu nedenle de gettolaşma görüntüsü verseler, astıkları kendi tabelalarıyla zaman zaman tepki çekseler de, özellikle son dönemde Bursa halkıyla-Suriyeli göçmen uyumu büyük ölçüde sağlandı, kriz de aşıldı.
Kuşkusuz bunda devlet adına organizasyonu üstlenen Göç İdaresi’nin önemli çalışmaları ve planlamaları etkili oldu, yardım dernekleri sosyal yaşamı onardı.
Hatta…
Gelinen noktayı da Kadıoğlu gözler önüne serdi:
“218 bin yabancı misafirimiz Bursa halkıyla beraber uyum içinde yaşarken, ekonomiye, sanayi ve turizme de destek veriyorlar, hizmet ediyorlar.”