

Siyasette… Farklı kavramlardan söz edildiğinde ortaya çıkan itirazların başında, bazen espri amaçlı da olsa “Felsefe yapma” sözü gelir.
Biz de…
Bu siyasi itiraz noktasını, Uluslararası Felsefe Kongresi için Bursa’ya gelen ve cuma akşamı Olay Televizyonu’ndaki Her Açıdan programında konuk ettiğimiz Prof. Dr. Ahmet Arslan’a sorduk.
Türkiye’nin önde gelen felsefecilerinden biri olan, televizyonlarda konuk olduğu tartışma programlarında farklı bakış açısı ve esprili anlatımıyla dikkat çeken Ahmet Hoca, bu siyasi yaklaşımı değerlendirirken “Aslında gerçeklik payı var… Çünkü felsefe doğrudan hayata dokunan bir şey değil” dedi.
Sonra da…
“Peki felsefe yapmayıp da ne yapalım?” diye sordu devam etti:
“Siyasette hedeflerin olması lazım. Partiler kuruyorsun. Partilerin kimi muhafazakar, kimi liberal, kimisi yeşilci oluyor. Kimisi devrimci oluyor. Peki devrim, muhafazakarlık, bireysellik… Ne kavramı bunlar?”
Cevabını da verdi:
“İnsan hayatına dokunan temel ahlaki kavramlar.”
Sorularını sürdürdü:
“Hedefin ne, niye siyaset yapıyorsun? Ne istiyorsun, ne bekliyorsun? Siyaset sayesinde hangi değerleri gerçekleştirmeyi ümit ediyorsun?”
Düşüncesi şu:
“Siyasetle memleketi kalkındırmak için sadece yol, köprü yapmayı düşünüyorsak ekonomi yapalım, o zaman hiç siyaset yapmayalım.”
Bakışı da şu:
“O zaman teknokrat hükümetlere, ekonomiden ve ticaretten en iyi anlayan adamlara bırakalım ülkeyi idare etsinler. Ekonomi siyasetin bir parçası olur, ama ekonomi siyasetin kendisi değil.”
Şunu anımsattı:
“Siyasetin temel konusu insan. İnsanın da mutluluğudur. İnsanın amacı neyse, hangi hedef peşinde koşuyorsa onu gerçekleştirmenin yollarıdır.”
Üzerinde durduğuysa şu:
“Bazıları siyasette veya insan hayatında temel değerinde eşitlik olduğunu söyler. Eşitlik, özgürlük gibi konular ekonomik kavramlar değil.”
Ardından…
“Bunları bilim adamı konuşmaz” dedi şu yolu gösterdi:
“Kapitalizm, sosyalizm sadece ekonomik sistemler değil, aynı zamanda dünya görüşü. Dünyaya nasıl bakıyoruz, nasıl bir toplum yaratmak istiyoruz sorusu esas olarak ahlak sorusudur, siyaset sorusudur.”
Şunu da ekledi:
“Eğer ahlak ve siyaset sorusuysa, esas siyaset felsefesi sorusudur.”