
Gazetelere yansıyan haberlere göre, kamu ve yerel yönetimlerin ticaretten çekilmeleri yolunda hükümette bir eğilim var.
Anladığımız kadarıyla…
Hükümet esnafı kamu ile rekabette çaresiz kalmaktan kurtarmak istiyor. Çünkü, esnafın ekonomik koşulları çok sıkıntılı o sıkıntının önümüzdeki süreçte biraz daha artacağı tahmin ediliyor.
O bakımdan…
Esnafı korumaya ve desteklemeye yönelik atılacak her adım destek gerektiriyor. Ne var ki, bazı konularda daha duyarlı davranmak gerektiğini düşünüyoruz.
Örneğin…
Bursa’da Besaş’ın kuruluş öyküsünü daha geçen hafta eski Belediye Başkanı Mustafa Eroğlu’nun vefatı nedeniyle bu sütunlarda yazmıştık.
Eroğlu 1977 yılında Bursa Belediye Başkanı seçildikten kısa süre sonra ekmek fiyatı ile ilgili anlaşmazlık nedeniyle fırıncılar greve gitti ve bir anda ekmeksiz kalan Bursa’ya çevre illerden belediye kamyonlarıyla ekmek getirilip mahallelerde dağıtıldı.
İşte…
O grev ekmekte piyasa kontrolü önemini ortaya koydu ve dönemin Bursa Belediye Başkanı olarak da Mustafa Eroğlu en önemli projeyi geliştirdi.
Belediye önderliğinde, halkın hissedar olduğu Türkiye’nin ilk ekmek fabrikası böyle doğdu, yıllarca ekmek üretimi ve fiyatının güvencesi oldu.
Bu noktada…
“Bugünün üretim ve piyasa koşulları fırınların ortak eylemine olanak tanımıyor” diyenler olabilir. Doğru, 1978’in Türkiye koşulları çok geride kaldı. Artık ekmek gramajı ve fiyatı İl İdare Kurulu ya da Belediye Encümeni tarafından belirlenmiyor.
Ama…
Piyasa denetimini sağlayıp kamu adına kontrolü elinde tutacak mekanizma ve işletmelere her zaman ihtiyaç var.
Nitekim…
Daha geçen hafta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik et ve süt piyasalarını kontrol altında tutabilmek için eski Et-Balık Kurumu benzeri bir yapı oluşturulabileceğinden söz etti.
Bir yanda vatandaşı piyasaya karşı koruma planlanırken, kurumları kapatıp vatandaşı çaresiz bırakmak ne derece doğru, onu da tartışmak gerekir.
Üstelik…
Yalnızca Besaş değil, bugün Burfaş da hizmet sektöründe standart yükselten bir yönetim anlayışıyla kamuoyuna hizmet veriyor.
Aslında…
Bütün bunlar konunun görüntü tarafıyla ilgili. Çünkü hükümetin esnafa desteği bununla sınırlı kalırsa pek bir şey değişmez. Destek, esnaf ve çalışanın sırtına yüklenen vergi yükü azaltılıp rekabet gücü arttırılarak verilebilir.