Başkanlık’la birlikte “dar bölge” seçim sistemi geliyor… Barajsız sistemde Bursa 4 bölge oluyor, ilçe sınırları değişiyor

Önceleri… Başkanlık sistemine geçilmesi halinde beklenti olarak dile getiriliyordu. Fakat siyasi otorite temsilcileri, yani iktidar partisi olan AK Parti sözcüleri artık açık açık söylemeye başladılar.
Dedikleri şu:
“Eğer Başkanlık sistemine geçilirse seçim sistemi de değişir ve Dar Bölge Seçim Sistemi gelir.”
Bunun da “sistemlerin uyumu” için gerektiğini söylüyorlar.
Aslında…
Bilinen Dar Bölge Seçim Sistemi özellikleri nedeniyle bugünkü sisteme tercih edilebilecek bir sistem.
Bir kere…
Dar Bölge’de, yıllardır tartışılan ve düşürülmesi istenen seçim barajı ortadan kalkıyor.
İkincisi…
Bilinen Dar Bölge’de, bir il kaç milletvekili çıkarıyorsa o kadar seçim çevresi oluyor.
Örnek vermek gerekirse…
Bursa tek bölgede 18 milletvekili çıkarıyor. Eğer Dar Bölge Seçim Sistemi uygulanırsa her milletvekili 1 seçim çevresi olacağı için Bursa otomatikman 18 seçim çevresi haline geliyor.
En önemlisi…
Her milletvekili kendi seçim çevresinde sandık yarışına gireceği için, seçmen partilere ve listeye değil doğrudan adaya oy veriyor. Böylece, güçlü milletvekili modeli ortaya çıkıyor.
Ne var ki…
Ankara’dan gelen haberlere bakılırsa, AK Parti Genel Merkezi’nde yürütülen ve henüz kamuoyuyla paylaşılmayan yeni seçim sistemi hazırlıklarında Dar Bölge Seçim Sistemi’nin bilinenden farklı uygulanması düşünülüyor.
Nitekim…
Kulağımıza gelenlere göre, AK Parti’nin çalışmasında Bursa 4 seçim bölgesiolarak ele alınıyor. Her seçim çevresine 5 milletvekilini geçmeyecek şekilde sınırlama getiriliyor.
Sistemin merkezinde 800 bin nüfusu ve 650 bin seçmeniyle Osmangazi İlçesi yer alıyor. Hesaplamaya göre Osmangazi’nin tek başına 3 milletvekili çıkarması söz konusu.
Diğer ilçeler ise, Osmangazi ile eşitlenecek ya da en yakın değere getirilecek şekilde gruplandırılıyor.
Örneğin…
Nilüfer, Mudanya, Karacabey, Mustafakemalpaşa 4 milletvekilinden oluşan 1 seçim çevresi oluyor. Yıldırım ise 4 dağ ilçesi Keles, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık’la birlikte düşünülüyor.
Kritik nokta şu:
Gruplandırılan ilçelerin nüfus ve seçmen toplamları Osmangazi ile eşitliği sağlamıyor.
Bu durumda…
Ortaya yeni bir formül geliyor: Bazı ilçelerin sınırlarının değiştirilmesi. Bu yolla rakamsal olarak çevrelerin birbirine en yakın hale getirilmesi planlanıyor.
Anladığımız kadarıyla…
Şu günlerde Ankara’da sürdürülen çalışmanın Bursa’yı ilgilendiren en kritik aşamasını ilçe sınırlarının yeniden belirlenmesi oluşturuyor.
Bunu merak etmemek de elde değil.