
İzmit Körfezi üzerine yapılmakta olan Körfez Geçişi Köprüsü’nün teknik özellikleri yanında Türkiye’nin Batısı için çok daha önemli misyonu var.
O da…
Nüfus ve ekonomi yoğunluğu en yüksek iki bölge olan Marmara ve Ege’yi birbirine bağlayacak otoyolun en kritik düğümü olması.
Ne var ki…
Misyonu böylesine büyük olan projede bazı aksaklıklar var. Geçen kış taşıyıcı halatın kopması bunlardan biri. Japonya’da yeni halatı üretip getirmek zaman kaybına yol açtı. Bu da köprünün açılışını 3-4 ay sarkıttı.
Yine de…
Müteahhit firma ve Ulaştırma Bakanlığı hızlı bir çalışma sergilenen köprünün bu yılın sonunda tamamlanacağı ve 2016 yaz başında geçişe açılabileceğini söylüyorlar.
Yani…
Önümüzdeki yıl yaz ayları başında köprüden araçlar geçmeye başlayacak.
Ancak…
İstanbul’dan çıkıp Körfez Köprüsü’nden geçerek otoyolla Bursa’ya gelmek isteyenler, zaman zaman ortaya çıkan ve hiç hesapta olmayan sorunlar nedeniyle biraz daha bekleyecekler..
Örneğin…
Türkiye’nin en uzun tünellerinden biri olan Orhangazi’deki Samanlı Tüneli inşaatı planlanan sürede tamamlanırken, Dürdane’deki Melikgazi Tüneli’nde kötü zemine takıldı.
Şu sıralarda…
Tüneldeki sorunların aşılması için çalışmalar ve yeni projelendirmeler sürüyor. Bununla birlikte, otoyolun kamulaştırmadan doğan bazı sorunları var. Onlar da hızı yavaşlatan unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.
Bu nedenle…
İzmit Körfez Geçişi Köprüsü’nün 2016 yaz ayları başında açılması sürücülere bekledikleri konforu tam yaşatamayacak.
Çünkü…
Köprüden geçen araçlar otoyola giremeyecekler ve mevcut karayolundan Bursa’ya ulaşacaklar. Ovaakça’dan da otoyolun Bursa geçişi olarak yapılan Bursa Çevre Yolu’na girecekler.
Otoyolun Köprü’den Bursa’ya kadar olan bölümünün, tünelleriyle birlikte 2016 sonu itibariyle ulaşıma açılması yeni hedef olarak belirlendi.