
Siyaset çok değişken… Geçen hafta hükümet umuduyla koalisyon görüşmelerine odaklanmıştık. Hükümet kurulabilmesi için Anayasa’nın tanıdığı 45 günlük sürenin son haftasında umutlar tükendiği için erken seçim dediğimiz yeniden seçim üzerine kafa yoruyoruz.
Hatta, Genel Merkezler hazırlıklara başladı bile.
Bu gibi durumlarda…
Yani seçime gidilen ortamlarda siyasi tablo hep merak edilir. Bilimsel yöntemler ve kriterlerle yapılan araştırmaların ne gösterdiği daima önemsenir.
Biz de…
Son siyasi tabloyu öğrenmek için İstanbul merkezli Ada Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ünal’ı aradık. Pazar günü olmasına karşın, yoğun bir değerlendirme toplantısının tam ortasındaydı.
Yaptıkları araştırmalar kapsamında izlenimlerini sorduk. Önce şunu söyledi:
“Geçen haftaki araştırmalar koalisyon görüşmeleri sırasındaydı. Şimdi seçim sürecine girdik. O nedenle bu hafta yeniden sahaya çıkıyoruz.”
Sonra da izlenimlerini aktardı:
” AK Parti yüzde 3’e yakın artışla yüzde 44’e gelmiş gözüküyor. CHP ise yüzde 1 artışla yüzde 26’yı aşma noktasında.”
Şunu da paylaştı:
“MHP yüzde 2.5-3 puanlık azalmayla yüzde 13 civarına geriledi. Seçimde yüzde 13 oy alan HDP’nin de yüzde 10-11 bandına gerilediği gözüküyor.”
Ardından…
Seçimden 2 ay sonra oylarında artış görülen partilerin değerlendirmesini yaptı.
Bir…
“AK Parti’nin tek başına iktidar olabilmesi için 18 milletvekiline ihtiyacı var. Yüzde 41 oy aldı, araştırmalar yüzde 35’e düşse bile bugünkü kadar milletvekili çıkaracağını gösteriyor. Ama böyle bir düşüş olası değil.”
Yorumu şu:
“Hem bugünkü siyasi tablo, hem süreç yönetimi, hem de ülkedeki terör ortamı ‘süreci yönetebilecek parti’ görüldüğü için AK Parti’ye yarıyor.”
İki…
“CHP de koalisyon görüşmelerinde sergilediği olumlu ve samimi yaklaşım nedeniyle küçük de olsa yukarıya doğru bir hareket sergiliyor.”
Bir de…
Araştırmalardaki izlenimleri doğrultusunda inişteki partiler yorumu yaptı:
Bir…
“MHP, koalisyon görüşmelerinde Genel Başkanı’nın tavrı nedeniyle oy kaybediyor. Seçmen, açıklamaları sorumluluktan kaçmak olarak görüyor.”
İki…
“HDP barış isteyerek geldi. Fakat ortada barış yok, aksine terör hortladı. “
Özel bir vurgu yaptı:
“HDP’nin hem Batı’da, hem de en güçlü olduğu Güneydoğu ve Doğu’da oy kaybetmekte olduğu görülüyor.”
Küçük bir örnek verdi:
“HDP 7 Haziran’da İstanbul’da üçüncü parti olmuştu. O sıraya MHP geri geldi, HDP ise dördüncü sıraya geriledi.”