Türkçe’yi yerinde öğrenmek için Bursa’ya gelen Amerikalı üniversitelilerin en merak ettiği sorular

1

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür Dairesi
tarafından Kritik Diller Bursu adıyla yürütülen ve dil eğitimini ana dilinin konuşulduğu ülkede vermeyi hedefleyen bir proje var.
Proje için Türkiye’nin yanı sıra Rusya, Çin, Hindistan, Suudi Arabistan’ın da bulunduğu 13 ülke seçilmiş. Her yıl bir grup Amerikalı üniversite ve yüksek lisans öğrencisi dili, anadilinin konuşulduğu yerde öğrenmek üzere bu ülkelere gidiyorlar.
Türkiye’de Tömer’le yürütülen projede öğrenciler dersini aldıkları Türkçe’yi ailelerin yanlarında geliştirirken, Türk aile yaşamını da gözlemliyorlar.
Ayrıca…
Sosyal ve kültürel çevre gezileri yapıyorlar, Türk gelenekleri ve kültürü ile ilgili yetenek isteyen uğraşlarla ilgileniyorlar.
Örneğin…
Ders saatleri dışında yemek kursuna katılıyorlar, çini boyama dersi alıyorlar. Hatta aralarında Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı’nın Türk Sanat Müziği çalışmalarına katılanlar oldu.
Yıllardır…
Tömer denildiğinde aklımıza gelen ilk isim olan Bursa Şubesi Müdür Yardımcısı Mesut Ege Demirtaş ilk kez geçen yıl grubu getirmiş sohbet etmiştik. Aynı programı bu yıl da tekrarladık.
Mesut Ege’nin organizasyonuyla, Türkçe öğrenmek için Bursa’ya gelen bir grup Amerikalı genci Olay’da ağırladık.
Gazeteyi, televizyonu, radyoyu, interneti, dergiyi, kısacası Olay Medya’yı gezdirdik. En çok da Olay’ın kütüphanesinden etkilendiler.
Sohbetimizde…
Türkiye’de bugünlerde yaşanan terör olayları ile Suriye ve Irak’a yapılan askeri operasyonları konuştuk. “Terör her yerde var. Türkiye ise çok önemli bir ülke” dediler.
Doğal olarak…
Aileleri merak edip arıyorlarmış. Boston’dan gelen Erin kaygılara karşı Bursa’da güvenli olduklarını anlatırken “Benim yaşadığım şehirden bile daha iyi ve güvenli” dedi.
Sohbetin başlangıcında Bursa gözlemlerini öğrenmek için sorduklarımıza anlaşılır Türkçeyle cevaplar verdiler. Sonra da onlar sormaya başladılar.
Gerçi…
O sırada açık olan televizyonda gördükleri Türk siyasetçilerin isimlerini söyleyerek tanıdıklarını belli ettiler, ama yine de siyaseti sordular, neler olduğunu öğrenmek istediler.
Bursa’yı öğrenmek istediler, kentin yakın geçmişini sordular. Bursa’daki yerel medyanın gelişimi de ilgi alanları içindeydi.
Daha çok da…
Yayın anlayışı ve basın özgürlüğü üzerine sorular yönelttiler.
En çok merak ettikleriyle, “Türkiye’de ve Bursa’da basın özgür mü? Her şeyi yazabiliyor mu?” sorusu oldu.

Türkçe için Amerika’da rekor başvuru-

2006 yılında başlayan ve 13 ülkede sürdürülen bir program var: Kritik Diller Bursu.
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Kültür Dairesi tarafından yürütülen programla her yıl 40 üniversite ve yüksek lisans öğrencisi 8 haftalık programla Türkçe öğrenmek için Türkiye’ye geliyor. 20 öğrenci Bursa’da, 20 öğrenci ise Ankara’da Türkçe öğreniyor.
Türkçe öğrenmek için her yıl Amerika’da 100’e yakın başvuru oluyormuş. Bu yıl 504 başvuruyla rekor kırılmış. 40 genç bu yıl 504 başvuru arasından seçilmiş.