İhracatçı yaz sezonunu boş geçirdi… Ekonomide gidiş iyi değil, asıl sıkıntı arkadan geliyor!

CİHAN AKTAŞ
CİHAN AKTAŞ

Esnafı, tüccarı, sanayicisi… Seçim öncesi günlerden beri kimle konuşsak hep aynı şeyi söylüyor: İşler iyi değil, piyasada yaprak kıpırdamıyor.
Başlangıçta…
Siyasetin gerginliği ve sandıktan nasıl bir sonuç çıkacağının öngörülememesi nedeniyle ekonominin aksadığı düşünülüyordu. Gerçi bu tabloda tekstil üretimini etkileyen özel koşullar da vardı. Örneğin, başta Güneydoğu olmak üzere bazı yörelerden siparişler durmuştu. Bayiler bunun “HDP’nin barajı geçememesi halinde yaşanacakları öngöremedikleri için nakitte kalma isteği” olarak açıklıyorlardı.
Yöresel kaygılara küresel döviz dalgalanması eklenince ihracat da normal seyrinin altına inmişti.
Seçim geldi, geçti. Fakat konuştuklarımız yine “ekonomide gidiş iyi değil” diyorlar.
Bunu da…
Yalnızca hükümetin kurulamaması ile ilişkilendirmek doğru değil.
Nitekim…
Dünyanın dört bir yanına ev tekstili ihracatı yapan Gökyıldız A.Ş. sahibi Cihan Aktaş’la sohbet ederken küresel bir noktaya dikkat çekti:
“Dünyada döviz dalgalanmaya girdi. Öyle olunca da pek çok ülke devalüasyon yapmak zorunda kaldı. Kendi içinde fiyat dengesi sağlayamayan ülkeler siparişleri kestiler. Bu da ihracatımızı etkiledi.”
Ardından…
Önümüzdeki sürece ilişkin uyarı özelliğinde çok özel bir değerlendirme yaptı:
“Devalüasyon nedeniyle siparişler kesildiği için, bizim gibi ihracata çalışan firmalar etkilendi. Sektör yaz aylarını boş geçiriyor. Oysa şimdilerde sonbahar sezonuna sipariş yetiştirilmesi gerekirdi.”
Şunu özellikle vurguladı:
“Önümüzde yalnızca ekim-kasım dönemi var. Orası da aksarsa ihracatın geleceği çok kötü olur. İhracat durursa neler olabileceğini söylemeye gerek yok”
Şunu da ekledi:
“Piyasada genel anlamda bir sıkıntı var, ama sıkıntının büyüğü arkadan geliyor.”