Siyasi partilerin ince strateji hesabı: Merkez sağ oyları!

Bursa’nın geçmişteki siyasi eğilimine bakıldığında, merkez sağ-liberal seçmen ağırlığı görülüyor. Nitekim 1980 öncesi döneminde Adalet Partisi siyasi lokomotifliği üstlenirken, 1980 sonrası döneminde Anavatan Partisi ve Doğru Yol Partisi seçimlere ambargo koyan partiler oldular.
Merkez sağın kaleleri olan eski partiler artık yok. 2002 seçimlerindeyse merkez sağ seçmeni kendine AK Parti’yi yakın buldu. 2011 genel seçiminde merkez sağ seçmeninin üst kademesi kabul edilebilecek kesim biraz da yaşam alışkanlıklarını koruma kaygısıyla Cumhuriyet Halk Partisi’ne yöneldi.
Yanı sıra…
Kırsal kesimin CHP’ye yönelişinde, Bursa’da merkez sağın bayraktarlarından Turhan Tayan’ın aldığı davetle CHP’den aday olması etken oldu.
Şimdiyse…
7 Haziran seçimleri yaklaşılırken siyasi partilerin önünde daha farklı bir tablo var.
Çünkü…
CHP adaylarını önseçimle belirleme kararı aldı. Önseçim ise partideki sol coşkuyu arttırdı. Bu da merkez sağ oyların yöneleceği bir tercihi sıkıntıya sokuyor.
Buna karşın…
AK Parti’nin elinde merkez sağ seçmene yönelik hamle fırsatları var. Yıllarca DYP/DP’de siyaset yapan, il başkanlığı görevi yanında Süleyman Soylu döneminde Genel Başkan Yardımcılığı üstlenen Harun Akın bu hamle fırsatlarından biri gibi gözüküyor.
Değerlendirilir mi, elbette bilemeyiz. Fakat, şu an için bir çabası görülmeyen MHP dışında siyasi partilerin ince strateji hesaplarında merkez sağ seçmen özel ilgi alanı olarak yer alıyor.
Bu belli…