Temiz enerjide örnek model: Kendi elektriğini üreten tesis

Günlük yaşamda 20 yıl önceki enerji gereksinimiyle bugünkü bir değil. Eskiden evlerimizin odalarında duvarda tek priz her şeye yeterken, artık her köşede çoklu priz gerekiyor.
Çünkü…
Yalnızca evde değil, adım attığımız her yerde yaşamı kolaylaştıran ne varsa, elektrikle çalışıyor.
O bakımdan…
Elektrik enerjisi gereksinimi her zamankinden daha fazla.
Fakat…
Gereksinimin artmasına karşın, ne olurla olsun elektrik üretelim anlayışı da kabul görmüyor. Dünya kömürle üretim yapan termik santrallara karşı savaş açtı ve her yerde temiz enerji kavramını giderek daha önemli hale geldi.
Artık…
Kentlerin havalarının korunması, insan sağlığı, çevresel değerler nedeniyle zarar veren ve kirleten enerji terk ediliyor, temiz enerji aranıyor.
İşte…
Dünyada giderek yükselen temiz enerji trendini Türkiye’de ilk uygulayan yerel yönetimlerin başında Bursa Büyükşehir Belediyesi geliyor.
Kuşku yok ki…
Başkan Recep Altepe’nin duyarlılığı, Büyükşehir’in insanla ve çevreyle uyumlu enerji üretmek için projeler hazırlayıp adımlar atmasını sağlıyor.
Altepe ise…
Temiz enerjiyi kent yaşamına sokan projelerdeki çıkış noktasını şöyle anlattı:
“Kentin her tarafına yaptığımız spor tesisleri ve parklar var. Ayrıca okulların salonlarını herkesin spor yapabildiği yerler haline getirmek istiyoruz. Bu tesislerin kendi elektrik enerjilerini üretmesi ilk hedefimiz.”
Şu bilgiyi ekledi:
“Şu anda kent merkezindeki 6 noktada güneş enerjisi çalışmamız var.
Bu doğrultuda…
Öncelik, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan yüzme havuzları ve spor salonlarına sağlandı. Tesislerin üstlerinin güneş enerjisi üreten paneller ile donatılması, uygun yerlerde de güneş tarlaları oluşturulması için kollar sıvandı.
Kısa adıyla GES olarak bilinen güneş enerjisi panelleri ile elde edilecek elektrik, o spor tesisinin hem aydınlatmasını, hem de ısıtma ve soğutmasını sağlayacak.
Yanı sıra…
Özlüce’deki arıtma tesisi üstünde, Yenişehir ve Orhaneli arıtmalarında da güneş enerjisi sistemi kuruluyor. Yine, Büyükşehir’in atölyeleri de GES ile kendi elektriğini üreten yerler haline geliyor.
Üstelik…
Elektrik enerjisi üretebilmek için lisans gerekirken, sınırlı üretim yapan GES’ler için lisans almak gerekmiyor.