Çalışma Bakanı Faruk Çelik’e göre Türkiye’de yarı başkanlık sistemi başlıyor

Pazar günü cumhurbaşkanlığı seçimi var. Geçmişte parlamento gündemi olan, siyasi parti liderlerinin kararı ve milletvekillerinin oylarıyla seçilen cumhurbaşkanını ilk kez halk seçecek.
Seçim ve adaylık tartışmalarıyla polemikleri arasında pek gündeme gelmiyor, ama cumhurbaşkanını halkın seçmesi aslında siyasi reform özelliği taşıyor.
Bu noktayı…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik daha farklı bir açıdan şöyle yorumladı:
“Yüzde 50’nin üstünde oy alacak bir cumhurbaşkanlığı dönemi başlıyor. Buna karşın, önümüzdeki dönemler için bir başbakanın yüzde 50’nin üstünde oy alması çok güç görünüyor. Dolayısıyla bir anlamda Türkiye yarı başkanlık sistemine taşınıyor.”
Şunu da ekledi:
“Yalnız bunun için anayasa değişikliği ve yasal düzenlemeler gerekiyor. Umarım önümüzdeki dönemler için bu değişiklikler yapılır ve sistem sağlıklı bir seyir izler.”
Sisteme göre…
İlk turda cumhurbaşkanı seçilebilmek için yüzde 50’den 1 fazla oy almak gerekiyor. Çelik’e bunu anımsattığımızda şunu söyledi:
“Türkiye’nin geleceği ve selameti açısından ilk turda seçimin tamamlanmasında büyük fayda olduğunu düşünüyorum.”
Şunu da vurguladı:
“Halkın iradesine bir müdahale ya da saygısızlık olarak algılanmasın, ama bayram öncesi Karadeniz ve Doğu Karadeniz’de, bayram haftası Güneydoğu’da ve Bursa’da sayın başbakanımızın ilk turda çok rahat seçileceğini gördüm.”
Merak ettiğimiz bir şey daha var:
Recep Tayyip Erdoğan ülkenin son 12 yılına damgasını vuran siyasi lider, kurucu olduğu AK Parti’nin mutlak hakimi ve otoritesi.
Eğer…
Cumhurbaşkanı seçilip Çankaya Köşkü’ne çıkarsa, arkasından partide neler olabilir?
Bakan Çelik şu cevabı verdi:
“AK Parti kadroları 12 yıldır bir takım anlayışıyla bugüne geldi. Bu 12 yıllık dönem içinde sıkıntıları mutlaka vardı, ama Sayın Başbakanımızın liderliği birçok sıkıntının ortadan kalkmasını sağladı.”
Şöyle devam etti:
“Önümüzdeki dönem Sayın Başbakanımız cumhurbaşkanı olacak, bir arkadaşımız başbakan olarak görevlendirilecek. Kim olur, nasıl olurdan ziyade, bir takım ruhuyla olaylara bakmanın çok daha doğru olacağı düşüncesindeyim.”
Şunun altını çizdi:
“Biz bir takım olarak çıktık. Takımın amacı Türkiye’ye hizmetti. Biz Türkiye’ye hizmet ettik, ediyoruz. Bunun devamına ihtiyaç var mı, yok mu? Türkiye’de siyasi istikrara ihtiyaç var mı, yok mu? Var… Bu istikrarın, bu hizmet kadrosunun devam etmesi gerekiyor.”
Şuna dikkat çekti:
“Zaten siyasi anlamda başka bir alternatif de görünmüyor. Dolayısıyla, takım anlayışı içinde biz gideceğiz.”
Bu noktada…
Her fırsatta tekrarladığı görev anlayışını bir kez daha dile getirdi:
“Takımda; sahada oyuncu olabileceğiniz gibi, yedek oyuncu da olabilirsiniz, tribünde de olabilirsiniz. Bunlar takımın bütünlüğünü oluşturan unsurlardır. Onun için, mutlaka takım ruhu içinde geleceğe doğru yürümemiz gerekiyor.”
Şu noktada rahat:
“Ben bu anlamda bir sorun yaşanacağı kanaatinde değilim.”