Köyleri mahalleye döndüren yasadaki büyük unutkanlık!

30 Mart’ta yapılan yerel seçimle birlikte Bütünşehir uygulaması kapsamında Bursa il sınırlarının tamamı Büyükşehir Belediyesi kapsamına girdi.
Böylece…
Kırsaldaki 680 köyün de mahalleye dönüşmesiyle birlikte Büyükşehir’deki köy sayısı 1.176’ya ulaştı.
Ancak…
30 Mart’tan itibaren mahalle statüsü kazanan eski köylerde şimdilerde ciddi bir sorun ortaya çıktı. Daha doğrusu, Bütünşehir Yasası hazırlanırken köylerdeki işleyişin Büyükşehir dönemindeki planlamasının unutulduğu görüldü.
Gerçi…
Yasada köyden mahalleye dönüşen yerleşim birimlerinde yaşayanlar için belediyelerin tahsil ettiği emlak ve çevre vergisi gibi vergilerde 5 yıl süreyle muafiyet getirildi, ama yasanın unuttuğu gündelik hizmetler var.
Onu da…
Bursa Muhtarlar Derneği Başkanı Nedim Serbestol dünkü sohbetimiz sırasında öğrendik:
Söze…
“Köylerin köy olduğu dönemde, muhtarlık tarafından oluşturulan köy bütçeleriyle görülen hizmetler vardı” diye başladı ve şunu söyledi:
“Koruculuk, meydanın temizliği, cami ve tuvaletin temizliği, mezarlığın bakımı gibi hizmetler bu şekilde karşılanıyordu. Bütünşehirle köy tüzel kişilikleri Büyükşehir’e geçince bu hizmetler durdu.”
Nedeni şu:
“Eskiden bu hizmetleri görenlerin ücretleri köy bütçesinden karşılıyordu. Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin böyle bir görevi de, bütçesi de, kadrosu da yok.”
Şöyle devam etti:
“İlçe belediyesi ve Büyükşehir’in köylerde meydan ve tuvalet temizliği için kadrosu yok. İmamlar tuvalet temizlemeye başladı, köy meydanları da bakımsız kaldı.”
Şunu ekledi:
“Bazı köyler çalıştırdıklarını sigortalı yapmışlar. Sigortalı olanlar ilçe belediyesi kadrosuna geçti. Ama köylerin yüzde 70’inde hizmetler sigortasız yapıldığı için işler durdu.”
Bir şey daha aktardı:
“Bazı köylerde eskiden kalma su sayaçları var. Muhtarlık görevlisi okuyup tahsilat yapılırdı. Şimdi su işleri Buski’ye bağlandı. Fakat Buski’nin tüm köylere yetecek kadrosu yok. Onun için muhtarları arayıp ‘Sayaca bakıp söyleyiverin’ diyorlar.”
Sorun şu:
“İlçelerdeki şubelerimizden ve köy muhtarı arkadaşlarımızdan her gün bu konuda şikayet geliyor. Yasada işlerin nasıl görüleceği unutulmuş.”
İsteği de şu:
“Muhtarlar olarak yasanın düzeltilmesini istiyoruz. Yoksa, köyden mahalleye dönüşen yerlerde hiçbir hizmet olmayacak.”