Deneyimli bir üst düzey bürokrattan Soma faciası: Devletin ve sendikaların alacağı dersler var

Geçenlerde… Ankara’da uzun yıllardır çok kritik görevlerde bulunmuş ve üst düzey bürokrat olarak çok önemli kurumları yönetmiş, halen de görevde olan bir bürokratla sohbet ediyorduk.
Televizyonda ise Soma faciası haberleri vardı.
Deneyimli üst düzey bürokrat bir süre haberleri izledikten sonra şunu söyledi:
“Bu faciadan hem sendikaların, hem de devletin alacağı dersler var. Eğer bu dersler alınırsa, Türkiye bir daha böyle facialar yaşamaz.”
Alınması gereken dersleri de sıraladı:
Bir…
“Sendikalar işçiye şirin görünmek için toplu sözleşme dönemlerinde ücret zammı pazarlığı dışındaki konuları pek önemsemiyorlar.”
Şunu vurguladı:
“Bu faciadan sonra toplu sözleşmelerde iş güvenliği ve işçi sağlığıyla ilgili maddeler zamdan daha önemli hale geldi. Bunu dikkate almayan sendika artık sistemin içinde barınamaz.”
İki…
“Devletin de tıpkı işçi sendikaları gibi iş güvenliği konusunda dersini alarak kendini değiştirip geliştirmesi gerekiyor.”
Şu yolu gösterdi:
“İş kazaların en yüksek olduğu 10 sektörde uluslararası alanda neler yapılmış, ne gibi önlemler alınmış tek tek belirlenebilir.”
Örnek de verdi:
“Örneğin, bugün Soma nedeniyle madenleri konuşuyoruz. Maden üretiminde Almanya’nın bir önceliği var. Orada da 1962’den beri hiç iş kazası olmamış.”
Yaklaşımı şu:
“Gidip Almanya’daki sistem incelenebilir. Ne yapmışlar da madenlerdeki iş kazalarını ortadan kaldırmışlar, tespit edilebilir.”
Sonra da…
Şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bu şekilde araştırmalarla iş kazalarındaki ilk 10 sektörün ilk sırasından başlamak üzere uluslararası standardın ne olduğu ve nasıl olması gerektiği ortaya çıkarılabilir.”
Şunu da ekledi:
“Sektörlerle de görüşülebilir. Dünyadaki standardı yakalamak için neler yapılması gerekir bunlar hep ortaya çıkarılabilir.”
Radikal bir yol gösterdi:
“İş kazası riski yüksek sektörlerdeki işletmelere belli bir süre tanınır ve kendilerini revize etmeleri istenir. O sürede kendini revize etmeyenin çalışma izni iptal edilir.”
Düşüncesi şu:
“Bunlar yapılırsa kökten çözüm getirir. Bugün herkes denetimlere bakıyor. Oysa denetim palyatif önlemdir, çözüm değildir. 30 yıl öncesi teknolojiyle çalışan yerlere denetim yapsanız da çok fazla bir şey değişmez.”