Büyükşehir’e hiç kamulaştırmasız yeni bir yol önerisi

Günümüzde… Bursa’nın en önemli sorunu olarak ulaşım karşımıza çıkıyor. Sorunu çözmek için de çeşitli sistemlerin yanı sıra yeni yollar açmanın planları yapılıyor.
Doğrusu istenirse…
Bursa gibi çekirdek merkezi eski yerleşim olması nedeniyle tarihi doku sorunu yaşayan, çevresi ise plansız ve kaçak yapılaşma nedeniyle düzensiz gelişen bir kentte yeni yol açabilmek kolay değil.
Çünkü…
Yeni bir yol açılabilmesi için çok ciddi kamulaştırmalar gerekiyor. Bu da belediye bütçesine büyük yükler getiriyor.
İşte…
Tam da bu noktada, trafik sorunu yaşanan yerlerden biri için hem de bir metre bile kamulaştırmaya gerek olmaksızın çok çarpıcı bir öneri geldi.
Önerinin sahibinin…
Son dönemde Bursa siyasetine üretkenliği ve çalışkanlığıyla damga vuran, insan ilişkilerindeki ustalığıyla da kendini fark ettiren Ali Mollasalih olduğunu da hemen ekleyelim.
AK Parti’ye geçtikten sonra sessiz kalmayı ve gelişmeleri uzaktan izlemeyi tercih eden Mollasalih’in pratik çözüm önerisi Demirtaş’a ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne doğrudan yeni bir yol kazanılması anlamına geliyor.
Ali Mollasalih önerisine şu noktadan başladı:
“Sabah ve akşam saatlerinde eski ve yeni Yalova yollarından Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne tam 60 bin işçi taşınıyor. O nedenle yol sabah ve akşam trafiğinde çile yoluna dönüşüyor.”
Sonra da…
“Yalnızca bir köprüyle hem iki yolun, hem eski çöplük kavşağının trafik yükünü yüzde 60 azaltmak mümkün” deyip geliştirdiği alternatifi ortaya koyarken önce şunu anımsattı:
“Küçükbalıklı Şanlı Caddesi, 11 Eylül Caddesi, Valilik Kriz Merkezi güzergahında Panayır Taş Köprü’ye kadar olan yolu Osmangazi Belediyesi bu yolu asfaltladı.”
Şunun altını çizdi:
“Panayır Taş Köprü, 60’lı yıllarda yapıldı, fakat 80li yıllarda selden zarar gördüğü için bakım yapıldı. 90’lı yıllarda ise yaya yolu eklenip tek araç geçebilecek hale getirildi.”
Gözlemi şu:
“Şu anda sabah ve akşam trafiğinde eski çöplük kavşağı yoğunluğundan kaçıp Küçükbalıklı, Gülbahçe, Başaran, Yeşilova gibi demiryolu altındaki mahallelere ulaşmak isteyen servisler bu yolu kullanmaya çalışıyorlar ama köprü buna cevap veremiyor.”
Şöyle devam etti:
“Valilik Kriz Merkezi’nden sonra, Taş Köprü ve devamındaki köprü 70’li yıllarda yıkıldı. Fakat burada 18 metrelik kadastro yolu var. Bu yol aynı zamanda bölgedeki yeni yerleşim sitelerinin arkasından Dosab’daki Çıraklık Okulu’na kadar devam ediyor.”
Önerisi şu:
“Bu yolun asfaltlanıp iki köprü yapılırsa, eski ve yeni Gemlik yollarının tam ortasında iki gidiş-iki gelişli yeni bir yol kazanılır. Hem de hiç kamulaştırma yapmaksızın.”