Bursa’dan doğan ve Türkiye’nin tanıdığı büyük gıda markaları BTSO’da temsil edilemeyebilir

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası yeni bir seçime hazırlanıyor. Seçimin en önemli özelliği, Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı tarafından beyana göre oluşturulan Nace kodu uygulamasıyla meslek gruplarının belli bir kritere bağlanması.
Bunun yanında…
Seçimin ana gövdesini oluşturan unsurlarda da düzenlemeler yapılıyor. Örneğin, komite oluşması için 150 üye firma barajı var.
İşte…
Bu baraj, BTSO Meclisi’ni çok önemli bir sorunla karşı karşıya bıraktı.
Çünkü…
Bursa’dan doğan ve Türkiye’nin tanıdığı, hatta uluslararası hale gelmiş bazı büyük gıda markalarının önümüzdeki dönem için BTSO Meclisi’ne girememeleri söz konusu.
Örneğin…
Penguen, Kafkas, Aroma, Sütaş, Eker, Kınık, Erikli, Tamek, Korusu gibi ülke genelinde Pazar bulunan firmaların yer aldığı meslek komitesi, yeni düzenlemeye göre 150 üyeye ulaşamadı.
Bunun üzerine…
BTSO’da yapılan düzenlemeyle, gıda üreticisi büyük markalar, o ürünleri satan marketlerin yer aldığı komiteyle birleştirildi ve ortaya da 1.300 üyeli dev bir komite çıktı.
Burada…
Büyük gıda üreticilerini çaresiz bırakan nokta şu:
Düzenlemeye göre, marketler her şube başına ayrı oy kullanabiliyorlar. Eğer bir marketin 50 şubesi varsa, 50 oy kullanma hakkı elde ediyor. Oysa sanayi firmalarının böyle bir şansı yok.
O nedenle…
1.300 üyeli yeni komiteden her biri marka olmuş büyük gıda üreticisi firmaların çıkabilmeleri mucize gibi bir şey.
Bu durumu…
Penguen Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gençoğlu ile konuştuk. Şunu söyledi:
“Sorun Nace kodları değil… Ama komite oluşumunda anlayamadığımız bir şey var. Gıda üreticisi olan markalar sanayi faaliyetindeler.  Fakat komitede marketlerle, yani onların ürünlerinin ticaretini yapanlarla bir araya getirilmişler.”
Olması gerekeni şu sözlerle dile getirdi:
“Oysa, sayısal yetersizlik nedeniyle komite birleştirilirken sanayi ile sanayi eşleştirilebilirdi. Örneğin, bizim komiteyle süt ya da et üretimi yapanlar, yani üretim nedeniyle sanayi faaliyeti yapanlar birleştirilebilirdi.”
Kaygısı ise şu:
“Bursa’nın markası olarak her yerde kabul gören firmaların BTSO dışında kalması hoş bir sonuç olmaz. Kaldı ki, gıda koteksinin açıklandığı bir süreçte bu firmalar sıkıntılarını nerede ve nasıl dile getirecekler?”
Ardından…
“Türkiye’nin üçüncü büyük şehrinde sorunlarını nerede tartışacaklar?” dedi ve beklentisini söyledi:
“Umuyorum ki, seçime kadar bu düzenleme yeniden ele alınır ve gerekli düzeltme yapılır.”