Yıl 1983… Dönemin Başbakanı olan Bülent Ulusu yoğun bir programla Bursa’ya geldi. Açılışlar, ziyaretler, temel atmalarla dolu dolu bir programdı.
Programın son etkinliği…
Organize Sanayi Bölgesi’nin karşısında, Yalakçayırı bölgesinde Merinos çalışanlarının kurduğu Akpınar Yapı Kooperatifi evlerinin temel atma töreniydi.
Ondan öncesinde Ulusu ziyaret için Işıklar Askeri Lisesi’ne gitti. Biz gazeteciler de Yalakçayırı’nda temel atma töreninin yapılacağı alanda konuşlandık.
Tören saati geldi, ortada Başbakan yok. Bir saat geçti, yine yok. Cep telefonunun daha bilinmediği o yıllarda, polis telsizlerinden başka haber alınabilecek kaynak yok, ama onlardan da bilgi gelmiyor.
Derken…
Tören alanına “Ulusu Bursa’dan ayrılmış” haberi ulaştı. Bu haberin ardından da dönemin Bursa Valisi olan Zekai Gümüşdiş geldi. Gerçekten de Başbakan Bülent Ulusu programında yer almasına karşın Akpınar Yapı Kooperatifi’nin temelini atmadan Bursa’dan ayrılmıştı.
Doğal olarak…
Pek çok spekülasyon yapıldı, pek çok dedikodu üretildi. Temeli atmak da Vali olarak Gümüşdiş’le dönemin Bursa Belediye Başkanı olan Ekrem Barışık’a kaldı.
Hatta…
Gazeteciler de bu yoğun ve yorgun günün sonundaki törende temele harç attılar. Bizim de bir kürek harcımız var.
Sonra…
Bursa’daki ilk gecekondu önleme bölgesi olarak ilan edilen bölgenin ilk kooperatifi çevrede yeni yapıların oluşmasına da önderlik etti ve Akpınar Mahallesi doğdu.
Aradan 30 yıl geçti…
Ulusu temel atmadan gittiği için çok tartışılan Akpınar Evleri’nden doğan Akpınar Mahallesi şimdi yeniden Bursa gündeminde.
İlk adım Büyükşehir Belediyesi’nden geldi.
Akpınar Mahallesi’ni de kapsayan ve yaklaşık 2 bin 400 daireden oluşan 1050 Konutlar bölgesini riskli bölge kabul eden Büyükşehir, çalışmasını Osmangazi Belediyesi ve kamuoyuyla paylaştı.
Sonra da devreye Osmangazi Belediyesi girdi.
Zaten…
Olması gereken de bu. Çünkü, kentsel dönüşüm yetkisi Büyükşehir’de ve bu yetkinin devriyle uygulamayı İlçe Belediyesi yapıyor.
O nedenle…
İşi yürütecek Osmangazi Belediyesi’nin işi sıkı tutması, müteahhitlerle de görüşmeler yapması normal gelişmeler.
Bu ortama…
Akpınar Mahallesi sakinleri de Doğanbey sorunlarını yaşamamak için tedbirli olmak amacıyla dernekleşme kararı almaları eklendi.
Ne var ki…
Osmangazi’de kentsel dönüşümün başlangıç noktası olarak öne çıkan Akpınar’ın kendine özel sorunları var.
Örneğin…
Bölgedeki arazinin yüzde 44’ü kamuya ait. Kalan bölümleri satın alıp binaları yapmak durumunda olan de müteahhitler için kazançlı bir tablo gözükmüyor.
Bir olasılık…
Mudanya Yolu’nun değişmekte olan konseptine uygun şekilde 1050 Konutlar’ı kapsayan bölgede yeni bir yapılaşma örneği oluşturulabilir.