Yaygın ve küresel şirketlere karşı şube sayısını arttırıp Bursa’nın marketi haline gelen Şaypa hedefini de büyüttü

Aslında… Şaypa’nın 86 yıllık köklü bir geçmişi var. Ama bugünkü anlamda market mağazacılığı son 5 yılda büyüyüp gelişti. Hatta, yalnızca 2012’de 13 yeni mağaza açıldı.
Bir yandan…
Bursa ve ilçelerinde ihtiyaç duyulan her mahalleye, kapasitesine göre yeni mağazalar açarak Bursa’nın marketi unvanını kazanan Şaypa, diğer yandan Bursa dışında bölgeye de adım atıp Yalova ve Bozüyük’e açıldı, 28 milyon müşteriye hizmet verir hale geldi.
Açıkça söylemek gerekirse…
Uluslararası sermaye desteği almayan, yurt geneline yayılmayan yerel bir market zinciri için bu rakamlar çok önemli.
Nitekim…
Kendi kulvarında hızla büyüyen Şaypa, yeni yıla ihtiyaç duyulan her yere mağaza açmak hedefiyle girdi. Bu yolun sonunda ulusal marka olmak var.
Nitekim…
Bugüne kadar geldiği noktaya bakılırsa, Şaypa’nın yeni hedefine de çok rahat ulaşabileceği anlaşılıyor.
Zaten…
Şaypa Genel Müdürü Yusuf Şaylı da bugünkü durumu özetlerken “Hiçbir başarı tesadüfî değildir” diyor ve işin sırrını “çok çalışmak” olarak açıklıyor.
Rakamlar da çarpıcı…
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın açıkladığı 250 firma arasında 17. sırada, Ekonomist dergisinin açıkladığı Anadolu Kaplanları sıralamasında 67. sırada, Fortune dergisinin Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında ise 258. sırada yer alıyor.
Kuşku yok ki…
Bu başarıda mağaza sunumu kadar eleman kalitesinin de katkısı var. Şaypa bunu başarmak için özel çalışmalar yapmış.
Çünkü…
Genel Müdür Şaylı’nın da vurguladığı gibi, perakende sektöründeki rekabet artık yalnızca fiyatla olmuyor. Sektörün dinamizmi gereği raf modelinden görsel tasarımlara kadar marka kimliği içinde yapılan düzenlemeler ve eleman eğitimleri de bunun en önemli halkası.
Nitekim…
Çalışanlara yönelik olarak, İstanbul Şehir Üniversitesi eğitimleri dışında Şaypa Akademi ile de bünyesel eğitim veriliyor. Bu da, marketçilik alanında bir başka ilk oluyor.