Bu sütunların okurları biliyorlar… Her alanda ve her konuda yerinden yönetimden, yani yerelleşmeden yanayız.
Çünkü…
Merkezden yönetimin, yereldeki gelişmeleri ve değişimleri hem anlayıp kavrayamadığına, hem de “yetkiyi elde tutma” arzusunun yerel yapıların gelişimine engel olduğuna inanıyoruz.
Aslında…
Bu konu daha çok siyaset kademelerinde parti içi demokrasi isteği olarak karşımıza çıkıyor. Bir de kamu kurumlarında Ankara’nın yetkiyi elinde tutma isteği yansıyor.
Bu kez…
Hiç beklenmedik bir alanda yerelleşmeye yönelik adımların giderek serleşen tartışmaları yaşanıyor.
Konu…
Hafta sonunda Sabah gazetesinde yayınlanan bir haberle gündeme geldi.
Haberde, mimar ve mühendis odalarının oluşturduğu ve kısa adıyla TMMOB olarak bilinen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin çalışmalarını düzenleyen yasada değişiklik yapılacağı bilgisi aktarılıyor.
Değişikliğinin…
İllerde şube yerine bağımsız oda güçlenmesi sağlayacağı, üyelerden toplanan paraların Ankara’ya gönderilmeyip yine o ildeki üyeler ve çalışmalar için harcanacağı gibi bilgilere de yer veriliyor.
İşte…
Bu haberle gündeme gelen yasal düzenlemeye TMMOB Yönetim Kurulu dün sert tepki gösterip “AKP hükümetinin TMMOB’u parçalayıp bölme planı” yorumunu yaptı.
Değişikliğin de…
Ranta yönelik kimi büyük yatırımlara karşı TMMOB’un açtığı davalar nedeniyle yapılmak istendiği söylendi.
Oysa…
Anladığımız kadarıyla TMMOB’u parçalayıp bölmekten öteye, illerdeki odaları güçlendirecek bir yapı getiriliyor.
Çünkü…
Bugün, şube statüsündeki mimar ve mühendis odaları seçimle gelmiş olmalarına karşın yetkileri olmayan yapılar şeklinde çalışıyorlar. Genel Merkez’den izin almadan hiçbir şey yapamıyorlar. Disiplin Kurulları bile yok.
Yasa çıkarsa, kendi başlarına karar verebilme hakkı elde edecekler.
Üstelik…
Kamu hakkını ve çıkarını korumak için dava açarken Genel Merkez’den izin alma zorunluluğu kalkacağı için daha hızlı hareket edebilecekler.
Yani…
Teknik konularda bir yerelleşme adımı atılıyor.
Bu bize hiç fena gelmedi. Tabelaların Bursa Şubesi diye biten isimler yerine, Bursa diye başlayıp Odası diye biten isimlerle değişmesi de fena değil.
Dahası…
Böyle bir adım, TMMOB’un öteden beri savunduğu demokratik yönetim anlayışına daha uygun.
Ankara’daki kimi koltukların etkinliği bitecek ama yerelde görev üstlenenlerin ağırlığı artacak.
–Semih Pala da sorguladı–
Bursa Kent Konseyi Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkan Başdanışmanı olan İnşaat Mühendisi Semih Pala akademik odalarda “Şube Odası yerine İl Odası” yaklaşımını savunurken çok özel bir sorgulama yaptı:
“Bursa Barosu, Bursa Mali Müşavirler Odası, Bursa Tabip Odası oluyorsa niye Bursa İnşaat Mühendisleri, Bursa Makine Mühendisleri, Bursa Mimarlar Odası olmasın?”