Tophane’de aranan tarihi kilise sur inşaatında çıktı

Uyarıyı… Bursa’nın seçilmiş ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olan rahmetli Teoman Özalp’ın eşi Prof. Dr. Ülkü Özalp yaptı, biz de bu sayfalardan paylaştık.
Ülkü Hoca, doğup büyüdüğü ve gelin olup çıktığı, bugün Osmangazi Belediyesi Sosyal Tesisi olarak kullanılan Sümbüllübahçe Konağı’nı anlatırken, “Konağın bodrumundan Roma hamamı çıkması bize de sürpriz oldu, bilmiyorduk” demiş ve şunu söylemişti:
“Bu bölgede Bizans döneminden kalma bir Ortodoks Kilisesi’nin olduğunu da biliyoruz. Fakat Osmanlı döneminde bu kilise yıkılıp içindekilerle birlikte toprak altına gömülmüş.”
Uyarısını şöyle yapmıştı:
“Nerede olduğuna dair kimsenin bir fikri yok. Tek bilinen bu bölgede olması. Buradaki evlerden birinin altında ama acaba hangisinin altında. Eğer bir gün oralarda da kazı yapılırsa ortaya çıkacak.”
İşte…
O tarihi Ortodoks Kilisesi bu bilgilendirmenin hemen arkasından ortaya çıktı.
Hem de…
Ülkü Özalp’ın doğup büyüdüğü Sümbüllübahçe Konağı’nın biraz doğusunda devam etmekte olan Bursa surları inşaatı sırasında tarihi kilisenin toprak altındaki kalıntıları bulundu.
Şu günlerde…
Arkeologlar ve uzmanlar sur inşaatı için yapılan kazılar sırasında çıkan Bizans döneminden kalma tarihi kilise kalıntıları üzerinde çok ciddi çalışmalar ve araştırmalar yapıyorlar.
Büyükşehir Belediye Başkanı recep Altepe de çalışmaları yakından izliyor.
İzlerken de…
Ortodoks Kilisesi’nin tüm bölümleriyle ortaya çıkarılmasından sonra, surlarla birlikte özel bir projeye dönüştürülmesi için ön çalışmalar yaptırıyor.
Böylece…
Bursa’nın tarihi kent kimliğine yeniden kavuşmasında, Osmanlı öncesindeki Bizans dönemine ait önemli bir yapısal eseri kente kazandırmayı ve bu yolla da turizme yönelik yeni bir cazibe noktası oluşturmayı planlıyor.