İMO kararlı… İpekböceği tramvayı ihale yapıldığı an mahkemelik olacak

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin, kent gündemindeki konularla ilgili cesur değerlendirmeler yapıyor. O bakımdan söylediklerini önemseyenlerden biriyiz.
Gerçi…
Bazen katılmadığımız yorumları da oluyor ama teknik eleştiri anlamındaki uyarıların Bursa için çok önemli olduğunu düşünüyoruz.
Nitekim…
Dün Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlatılan Bursa Ulaşım Ana Planı ile ilgili çekincelerini, kaygılarını ve itirazlarını açık açık dile getirdi.
Öncelikle…
Heykel-İnönü Caddesi-Uluyol-Kent Meydanı-Çarşamba Pazarı-İpekiş-Stadyum-Altıparmak-Çakırhamam-Heykel ring hattı olarak projelendirilen T1 tramvay hattına karşı olarak bakıyor.
Karşı olma gerekçelerinin başında planının olmaması geliyor. Bunu da “içimize sinmedi” şeklinde ifade etti.
İkincisi…
Dünyadaki tüm büyük kentlerde tramvay hatlarının iki yönlü olduğunu, ama Bursa’da tek hatlı ring sistemi kurulduğunu belirtip, sistemin doğru işlemeyeceği görüşünü savundu.
Yanı sıra…
2013 yılında Heykel-Kent Meydanı hattında günde 304 bin yolcu talebi öngörüldüğünü, ancak İpekböceği Tramvayı’nın günde 34 bin yolcu taşıma kapasitesi nedeniyle ihtiyacı karşılayamayacağını söyledi.
Bunun…
Yalnızca bu hatta çalışan dolmuş taksileri kaldıracağı, sorunu çözmeyeceği iddiasında bulundu.
Hatta…
Tramvay sistemlerinin yüzde 2’den fazla eğimde çalışamadığını vurgulayıp “Çakırhamam yokuşunu doluyken çıkamaz” dedi.
O nedenle de…
İpekböceği’nin caddelerde gösteri amaçlı dolaşacağına inanıyor.
Kaygı duyduğu başka noktalar da var.
Örneğin…
Altıparmak-Stadyum caddeleri, Çakırhamam, Heykel, Dörtyol, Uluyol, Kent Meydanı, İpekiş gibi kavşaklarda tramvay geçeceği için trafik duracağından ciddi sorunlar ortaya çıkacağı öngörüsünde bulundu.
İşte…
İMO Başkanı Şahin bütün bunları söyledikten sonra Oda olarak ne yapacaklarını açıkladı:
“Nostaljik tramvayın İncirli Caddesi’ne uzamasını yargıya taşımıştık. İpekböceği olarak tanınan T1 tramvayına inanmadığımız için, teknik altyapısı olmadığı için hattının 25 Haziran’da ihalesi yapıldığı an İdare Mahkemesi’ne dava açacağız.”
Bu arada…
Şahin, vagon üreten Türkiye Vagon Sanayii varken Bursa’da vagon üretilmesini de gereksiz buluyor.
Hele…
Vagonu özel sektör yaparken, Büyükşehir Belediyesi’nin test sürüşü yatırımı yapmasını ve proje için bilbordlara ilan asmasını ileride doğabilecek hukuki sorun olarak görüp uyarıyor.

Tramvay, vagon ve bakış

İMO Başkanı Necati Şahin’i dünkü basın toplantısında dinlerken düşündük…
Söylediklerinden, kaygılarından, teknik kapsamlı eleştirilerinden Büyükşehir Belediyesi yönetimi mutlaka dersler çıkaracaktır.
Fakat şu da var:
Tramvay hattı yolcu kapasitesinin tümünü taşıyamayabilir belki ama ulaşımda önemli bir çözüm olduğu gerçek. Yine, Bursa’da vagon üretilmesinin, vagonda Bursa markası oluşmasının da bizce hiçbir sakıncası yok.