Yerel yönetimde yeni model: Büyükşehir ve İl Genel meclisleri birleşiyor, Büyük Kent Meclisi geliyor

Türkiye’nin gündeminde yeni bir anayasa var. Bu kapsamda yerel yönetim reformu için adımlar atılıyor.
Bir yandan da…
Büyükşehir Belediyesi sınırlarının İl sınırlarına çıkarılması hazırlıkları yürüyor.
İşte…
Bu iki gelişme zorunlu olarak kesişiyorlar.
Çünkü…
Büyükşehir sınırları İl geneline çıktığında, Büyükşehir Belediyesi ile kırsala hizmet götüren İl Özel İdaresi bazı alanlarda aynı işe yönelecekler.
Örneğin…
Bir yol ya da içme suyu projesi hem Büyükşehir’i, hem de İl Özel İdaresi’ni harekete geçirecek. Bu da yerel yönetim kurumları arasında yeni sorunların başlangıcını oluşturacak.
O nedenle…
Büyükşehir sınırlarının İl’i kapsaması halinde İl Özel İdareleri ile karar organı olan İl Genel Meclisleri’nin kaldırılması tartışmaları gündemde yer tutmaya başladı.
Fakat…
Böyle bir düşünceye karşı çıkanlar da var. Örneğin, Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala’nın gündemdeki değerlendirmelerle ilgili olarak, “İl Genel Meclisleri ile belediye meclislerinin birleştirilerek daha güçlü bir yapının ortaya çıkarılması” önerisine 10 gün önce bu sütunlarda yer verdik.
AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın’la görüşürken, bu konuyla ilgili başka bir hazırlık çalışması yürüdüğünü öğrendik.
Meclislerin birleştirilmesi önerisinin daha farklı bir uygulamasını hedefleyen hazırlığı “Yeni anayasa çalışmaları kapsamında İl Özel İdareleri ile belediyelerin birleştirilmesi de ihtimal dahilinde” sözleriyle aktaran Yalçın kendisine ulaşan bilgiler doğrultusunda şunu söyledi:
“Şu anda yerel yönetim sisteminde iki ayrı meclis var. Biri belediye meclisleri, diğeri İl Genel meclisleri. Büyükşehir olan yerlerde, Büyükşehir sınırlarının İl genelini kapsayacak şekilde genişlemesi halinde bu meclislerin çalışmalarının birleştirilmesi gerekecek.”
Birleşme formülünü de açıkladı:
“Yeni yerel yönetim yapılanmasında Büyük Kent Meclisi adıyla yeni bir organ düşünülüyor.”
Yeni meclisin işleyişi şöyle olacak:
“Bugünkü uygulamaya göre, ilçe belediye meclisinin ilk sıralarında yer alanlar belli bir kontenjan dahilinde aynı zamanda Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi oluyorlar. Büyük Kent Meclisi’ndeki uygulama böyle olmayacak. Her ilçede ilçe belediye meclisi için ayrı, Büyük Kent Meclisi için ayrı seçim yapılacak.”
Şunu özellikle vurguladı:
“Yani yeni oluşacak Büyük Kent Meclisi için doğrudan seçim yapılacak.”