Dikkat… Emlak yatırımı yapmak isteyenlere tavsiyeler toyol çevresinde spekülatif tehlikeyi gösteriyor

İnternette emlak piyasası ve gayrimenkul borsası ile ilgili spekülatif tartışma ve önerilerin yer aldığı siteleri dehşetle izliyoruz.
Çünkü…
Son birkaç ay içinde bu tür sitelerin ana gündem maddesi, İstanbul’dan başlayıp Bursa’dan geçerek İzmir’e ulaşacak olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu güzergâhıyla ilgili.
Türkiye’nin her bölgesinden, “Gayrimenkul yatırımı yapacağım, hangi bölgeler değerlenecek?” diye soranlara bizim otoyol güzergâhı gösteriliyor.
Bu satırları okuyup, “Memlekette yatırım özgürlüğü var kardeşim, sen hangi dönemde ve hangi rejimde yaşıyorsun?” diye düşünenler çıkabilir.
Elbette yatırım özgürlüğü var. İsteyen istediği yerde istediği gayrimenkulü, malı, ya da ürünü satın alabilir. Parası olduktan sonra, hukuki sorun çıkmadıktan sonra elbette kimsenin karışacak hali yok.
Ne var ki…
Bizim bölgemizdeki otoyol güzergâhının “yağmaya açılmış gibi” sunulması, ya da öyle algılanması rahatsız ediyor.
Aslında…
Burada yatırım için yer arayanlar açısından da tehlikeler var. İnsanlar ileride çok paraya dönüşebilecek yer ararken, tüm birikimlerini kaybedebilirler.
O nedenle…
Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlıklarını yürüttüğü İl Çevre Düzeni Planı çalışmalarını hızlandırmak gerektiğini düşünüyoruz.
Oysa ki…
1998 yılında Bursa İli 2020 Yılı Çevre Düzeni Strateji Planı onaylandığında hepimiz Bursa’nın geleceğinin denetim ve disiplin altına alınacağına inandık.
Zaten plandan beklenen de buydu.
Gelin görün ki…
Bir kısmı Bursa dışından kaynaklanan pek çok faktör nedeniyle ihtiyaçlar ve beklentiler değişti.
Dahası…
İstanbul İl Çevre Düzeni Planı üç yıl önce devreye girerken, yalnızca İstanbul’a planlamakla kalmadı, yerleşim-sanayi-turizm hedefleri bakımından bölgeye de görevler yükledi.
O planın Bursa ve yakın çevresini de hedefine aldığını hepimiz biliyoruz.
İşte…
Otoyol inşaatı, hızlı tren, İDO’nun projeleriyle İstanbul’u kapı komşu haline getirmesi ulaşım açısından Bursa’yı cazibe merkezine dönüştürdü.
Bu noktada…
Büyükşehir’deki yeni plan hazırlıklarının çok ciddi ve çok dikkatli yürüdüğünü görüyoruz, biliyoruz. Her şey tartışılıyor, her şey göz önüne alınıyor.
Ama…
Emlak ve gayrimenkul sitelerindeki spekülatif tartışmaların getirdiği yönelmeler de kaygı verici boyutta gelişiyor.
Onun için…
Bu gidişin çok tehlikeli olduğunu, önüne geçmek için de plan sürecini hızlandırmak gerektiğini düşünüyoruz.
Üstelik…
Hem otoyol güzergâhının elden gitmesi, hem ileride yatırım amacıyla arsa toplayan vatandaş mağduriyeti oluşması söz konusu.