Liseli işsizlere Hindistan modeli “bilgisayar yazılımı” eğitimi

Zaman zaman çıkış yolu arayan Türkiye tartışmalarında gündeme geliyor. Çevreyi kirleten sanayinin terk edilerek, Hindistan’ın başardığı gibi dünyaya pazarlanan bilgisayar yazılımı gibi bir model geliştirilmesi isteniyor.
Bu yolla…
İşgücü gerektirmeyen, sermayesi olmadığı için maliyeti de olmayan, ama kullanımı nedeniyle sürekli yüksek getiri sağlayan bilgisayar yazılımı ürünleri projesi geliştirilmesi isteniyor.
İşte…
O adım Bursa’da atıldı. Kısa adı Bitmep olan Bilgisayar Teknolojileri Bilgi Edindirme Projesi ile lise mezunu işsiz gençlerin önüne dünyaya açılan bir kapı sunuluyor.
Aslında…
Projenin öyküsü de çok ilginç.
Elvin Tekstil’in ortaklarından ve genel müdürü Osman Nuri Canik öğrencilik yıllarında Amerika’da her gün karşısına çıkan “Lise mezunuysanız, bilgisayar programcısı olmak isterseniz bize başvurun” ilanını, aradan yıllar geçip işadamı olarak gittiğinde de görür.
O ilan…
Lise mezunu işsiz gençlere bilgisayar programcılığı eğitimi vererek meslek edinmelerini sağlamaya yönelik bir projenin duyurusu.
Canik de bu projeyi Bursa’da yaşama geçirmek için kolları sıvar. ODTÜ ve Sabancı Üniversitesi ile yapılan görüşmeler belli bir aşamaya ulaşır.
Sonra…
Eğitimlerin Bursa’da, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı’na bağlı, kısa adı Butgem olan Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde sürmesi benimsenir.
Projenin arkasında BTSO var. Coşkunöz Eğitim Vakfı da destekçileri arasında.
Böylece…
Amerika’da bir ilanla başlayan rüya, Bursa’da lise mezunu işsiz gençlerin rüyasına dönüştü.
Projede…
İlk dönem eğitim programı 2011 Ekim’de 40 öğrenci ile başladı. İkinci dönem ise 12 Mart’ta başlayacak. Bu kurslar için 9 Mart’a kadar başvuru yapılabilecek.
Lise mezunu işsiz gençler bilgisayar yazılımı programlamayı öğrenerek hem kendi hayatlarını, hem de Türkiye’nin geleceğini değiştirecekler.

Bursa’dan sonra Bitlis-

Osman Nuri Canik’in önce rüyası, sonra çabasıyla gelişen proje, aslen Bitlisli olan Simge Şirketler Grubu Başkanı Nezir Gencer’in ilgisini çekti. “Gelin bu projeyi Bitlis’te de gerçekleştirelim, Doğulu gençleri meslek sahibi yapalım” diyen Gencer’in çağrısıyla geçtiğimiz ay Bitlis’in valisi, belediye başkanı, rektörü, sanayicileri, işadamları, Betav vakfıyla gelip inceleme yaptılar.
Bursa’da edinilen deneyimlerin ışığı altında, projenin ikinci adımı Bitlis’te atılacak.